Tarkkuuskylvöllä viljelyvarmuutta syysöljykasveille

Teksti: Juho Säteri, Hankkija Oy ja Antti Jaakkola, Syngenta Nordics A/S

Ruotsalaisten kokemusten mukaan tarkkuuskylvötekniikalla kylvetyllä syysrapsilla on mahdollista päästä tavanomaista neljänneksen pienemmällä kylvömäärällä 10–15 prosenttia korkeampaan satoon, minimoiden samalla talvituhoriskiä. 2019 syksyllä koekylvöjä tehtiin Väderstad Tempo R6 -tarkkuuskylvökoneella Turun ja Salon seudulla, yhteensä lähes 40 hehtaarin koealalla.Väderstad Tempo pähkinänkuoressa

Tarkkuuskylvön tavoitteena, nimensä mukaisesti on sijoittaa kylvösiemenet tarkasti kasvu- tavan mukaiselle optimietäisyydelle kylvörivissä. Väderstad Tempo toteuttaa tämän patentoidulla Gilstring-syöttölaitteella, joka poikkeaa perinteisestä tarkkuuskylvölaitteesta erityisesti paineilmajärjestelmän osalta. Se toimii säiliöstä kylvövakoon asti ylipaineisena eli siemen ”ammutaan” hallitun tarkasti maahan asti. Syöttömäärä säätyy laserintarkasti SeedEyensukuisen siemenlaskurijärjestelmän avulla.

Syysrapsilajike SY Alibaba

Syysrapsilajikkeeksi valikoitui Syngentan jalostama hybridi SY Alibaba. Lajike on möhöjuuren kestävä (P1- ja P3-möhöjuurikannat). Sen on lisäksi todettu olevan Suomen olosuhteissa myös erittäin voimakaskasvuinen syksyllä, mikä parantaa talvenkestävyyttä. Voimakas kasvu ei kuitenkaan tarkoita muista lajikkeista myöhäisempää kylvöaikaa. Vaan sen ansiosta SY Alibaba pystyy kasvattamaan paksun paalujuuren ja isomman juuriston, joka ankkuroi sen vahvasti maahan ja varmistaa riittävän ravinteiden saannin ennen talven tuloa. Lajike hyötyy syksyllä tehtävästä kasvunsäädekäsittelystä, joka auttaa pitämään kasvupisteen alhaalla ja paremmin suojassa pakkaselta.

40 kpl/m2 riittää mainiosti

Väderstad Tempolla tehdyn tarkkuuskylvön ohessa kokeiltiin SY Alibaballa eri kylvömääriä. Siementä kylvettiin neliölle 30, 40 tai 50 kpl. Talvi 2019– 2020 ei kuitenkaan ollut kylmimmästä päästä ja johtuen siitä sekä lajikkeen muutenkin vahvasta talvenkestosta. Eri kylvömäärien suhteen ei havaittu keväällä eroja kasvimäärässä kpl/m2 tai sadonkorjuuvaiheessa. Johtuen tavallista suuremmasta rivivälistä ja lajikkeen ominaisuuksista on suositeltava kylvömäärä 40 kpl/m2 tasolla, jos kylvöille päästää ajoissa ja se tehdään tarkkuuskylvönä.
Koekylvöt tehtiin 50 cm rivivälillä ja kyllä – tarkkuuskylvömenetelmässä jotain taikaa on. Koealoilta korjattiin aika tarkkaan 4 000 kg/ha keskisato.

Väderstad tarkkuuskylvömenetelmä ja voimakaskasvuinen, talvenkestävä SY Alibaba syysrapsilajike takasivat tasaisen ja rehevän kukkaloiston, jonka jälkeen oli ilo korjata laadukas huippusato.

Resepti syysöljykasveille

 

Syksy:

  • Monipuolinen ja reilu syyslannoitus valmistaa kasvin talven varalle. Muista myös YaraVita-lehtilannoitteet.
  • Tarkkaile ja torju etanat tarvittaessa Sluxx-rakeilla
  • Rikkakasvien kimppuun jo syksyllä. Esim. Cloud (huom. pohjavesirajoitus) leveälehtisiä rikkakasveja vastaan. Runsas jääntivilja pois mm. Agil/Zetrola-valmisteella
  • Jos kyseessä ei ole ns. kääpiölajike, niin se hyötyy kasvunsäädekäsittelystä (Folicur Xpert) syksyllä

Kevät:

  • Ensimmäinen typpi- ja rikkilannoitus heti kun kasvu käynnistyy. Toinen lisälannoitus, kun varren kasvu käynnistyy ja viimeistään ennen kukintaa. Lehtilannoitteet turvaavat terveen kasvun.
  • Keväällä rikkakasvientorjunta tarpeen ja rikkakasvilajiston mukaan.
  • Tarkkaile tuholaisia. Yleensä kirpat eivät aiheuta enää ongelmia, koska syysöljykasvit ovat kirppojen iskiessä jo hyvässä kasvussa. Rapsikuoriasten kanssa tarvittaessa yksi torjunta ennen kukintaa, mutta monesti kukinta on jo täydessä vauhdissa, kun kuoriaiset saapuvat eivätkä ne ehdi vahingoittaa kukkanuppuja.
  • Tautiaineet (mm. Amistar Gold tai Propulse FX) suojaavat loppukasvukauden kukinnan ja sadonkehityksen .