Nivelten hyvinvointi lähtee sisältäpäin

Nivelvaivat ovat hyvin yleinen ongelma hevosilla. Hoitamaton niveltulehdus voi johtaa hevosella parantumattomaan nivelrikkoon. Nivelrikkoon ei ole lääketieteellistä parannuskeinoa eikä nivelrusto uusiudu. Tämän takia on tärkeää huolehtia hevosen nivelten hyvinvoinnista, ennaltaehkäistä vaurioiden syntyä sekä hoitaa nivelvaivat ajoissa.

Nivelten terveydestä on huolehdittava kaikilla hevosilla. Nivel liittää kahden tai useamman luun toisiinsa. Luiden nivelpinnoilla on tärähdystä pehmentävä nivelrusto. Niveliä ympäröi nivelpussi, jonka ulkoisempi osa suojaa nivelen osia ja sisempi erittää nivelrustojen voiteluun tarvittavaa nivelvoidetta eli kudosnestettä. Nivelet saavat ravinteita vain liikkuessaan, kun nivelen liikkuessa rustoon kohdistuva paine puristaa rustoa hiukan kasaan ja silloin ruston sisältä nestettä poistuu. Kun paine loppuu, kimmoisa rusto palautuu entiseen muotoonsa ja samalla rusto imee kudosnestettä sisäänsä. Kudosnesteen mukana nivel saa ravintoaineita. Rusto on elävää kudosta, jossa ei ole verisuonia, jonka takia rusto saa ravintoaineita ainoastaan liikkeessä. Rauhallinen, tasainen liike ylläpitää kudosnesteen liikettä ja varmistaa ravintoaineiden saannin. Liikkumattomuus nivelvaivaiselle hevoselle on usein pahin vaihtoehto, sillä liikkumaton nivel kuivuu ja surkastuu. Liikunta myös ylläpitää lihasvoimaa ja hevosen toimintakykyä sekä se saattaa myös vähentää nivelrikkoon liittyvää kipua. Lihakset suojaavat niveliä kovilta iskuilta ja huolehtivat nivelten oikeanlaisista liikeradoista. Lihasten oikeanlainen toiminta ja liike voivat heikentyä hermovian tai lihasten vähäisen käytön, kehittymättömyyden, väsymyksen ja heikkouden vuoksi. Nuoren, kehitysvaiheessa olevan hevosen sekä, lihaskunnoltaan heikon hevosen liika rasittaminen voi edesauttaa vaurioiden syntyä. Väsyneet lihakset voivat ohjata nivelten liikkeitä väärin, jolloin vaurioiden syntymisriski kasvaa. Joskus nivelen asento on väärä luonnostaan tai epäonnistuneen kengityksen seurauksena. Silloin kuormitus ei kohdistu tasaisesti tai oikein koko nivelpintaan, vaan osa rustosta joutuu kantamaan liian suuren kuorman, jolloin se vaurioituu tavallista helpommin. Työskentely toistuvasti huonoilla pohjilla voi aiheuttaa hevosen niveliin vääränlaista painetta ja kipeyttää niveliä. Pohjan ollessa kova ja joustamaton, se voi aiheuttaa vaurioita nivelenrustoihin, kun taas liian pehmeä pohja rasittaa kohtuuttomasti hevosen jänteitä.

Ratsastuskentän pohjalla on suuri vaikutus hevosen nivelten rasitukseen.
Ratsastuskentän pohjalla on suuri vaikutus hevosen nivelten rasitukseen.

Nivelen rasitusvammat on syytä hoitaa ajoissa kuntoon sekä huolehtia kokonaisvaltaisesta niveltenhuollosta eikä vammojen ennaltaehkäisyäkään saisi vähätellä. Niveleen kohdistuvat vauriot kuten kovat iskut, murtumat ja repeytymät johtavat niveltulehdukseen. Niveltulehduksen voi aiheuttaa myös vääränlainen liikunta ja liika rasitus. Niveltulehduksen tyypillisimpiä oireita ovat muun muassa suorituskyvyn lasku, ontuminen, jäykkyys, turvotus sekä lämpö nivelissä. Alkavan niveltulehduksen voi havaita jo tulehduksen alkuvaiheessa pienistä merkeistä kuten haluttomuudesta. Niveltulehdus voi kiertää nivelestä ja jalasta toiseen imunesteiden mukana. Tämän vuoksi kuumeista tai paikallista tulehdusta sairastavan hevosen hierontaa tulisi välttää. Tärkeää on hoitaa tulehdukset huolella, jottei jälkitauteja kuten nivelrikkoa syntyisi. Nivelrikko alkaa sileän ja liukkaan nivelruston vaurioitumisesta. Vaurion aiheuttaa nivelen kuluminen, mekaaninen vamma tai isku, joka musertaa rustoa niin että sen sisäinen rakenne murtuu ja nivelrikon kehittyminen pääsee alkuun. Nivelrikon edetessä rusto kuluu kokonaan pois nivelpinnoilta ja rustonalainen luu kovettuu.

Nivelvaivoista kärsivälle hevoselle on tärkeää tehdä diagnoosi, jotta vaivoja voidaan hoitaa oikein. Nivelten hyvinvointia ja paranemista voi edistää myös ruokinnalla muun muassa aineenvaihduntaa ja nivelten hyvinvointia tukevilla lisäravinteilla sekä erilaisilla yrteillä. Yrtit tarjoavat nivelrustolle oikeanlaisia ravinteita, tappavat verestä sekä imunesteistä bakteereita ja aktivoivat munuaisia, jonka avulla nivelistä poistuu turvotusta ja kipu lievittyy. Perusyrteillä voi ylläpitää immuunipuolustusta sekä tehostaa nivelten alueen aineenvaihduntaa. Aineenvaihduntaan vaikuttavia ja auttavia yrttejä ovat muun muassa pirunkoura, siankärsämö, peltokorte, nokkonen sekä ruusunmarja. Hyvä nivelten hyvinvointia tukeva lisäravinne on EQpron Joint Complete, joka sisältää muun muassa ruusunmarjaa, metyylisulfonyylimetaania eli MSM:ää sekä inkivääriä. Lisäksi Joint Complete sopii erinomaisesti kovassa rasituksessa ja toipilaana oleville sekä, vanheneville hevosille sen sisältämien glukosamiinin, kondroitiinisulfaatin, hyaluronihapon, kollageenihydrolysaatin ja orgaanisen mangaanin vuoksi. Inkivääristä saadaan kysteiiniä, joka on yksi tärkeimmistä aminohapoista nivelten hyvinvoinnissa.

Inkivääri myös lisää aineenvaihduntaa ja poistaa nesteitä. Aminohappojen lisäksi omega-rasvahapot ovat nivelille hyödyllisiä, sillä korkea omega-rasvahappopitoisuus vähentää elimistön tulehduksia. Hevosen nivelten hyvinvointia ja immuniteettia tukee myös pirunkoura, valkosipuli, voikukka, nokkonen sekä pii. Erinomainen pii -lähde on esimeriksi HorsePowerin Nelipii. Nokkonen tukee munuaisten toimintaa, sekä lisäksi nokkonen on hyvä C-vitamiinin lähde. C-vitamiinin riittävä saanti taas parantaa MSM:n imeytymistä.

Nivelvaivoja voidaan helpottaa ja tulehdusten paranemista nopeuttaa, mutta on myös muistettava huolehtia hevosen painosta. Liika paino rasittaa niveliä ja riittävä liikunta on nivelen parasta hoitoa.

Hankkijalta löydät laajan valikoiman erilaisia aineenvaihduntaa ja nivelten hyvinvointia tukevia lisäravinteita.