Nykypäivän kuivikkeet

Valitsemalla oikean kuivikkeen juuri sinun tarpeidesi mukaan mahdollistat eläintilojen puhtaana pidosta ja siivouksesta helppoa ja vaivatonta. Kuivikkeiden laadulla ja ominaisuuksilla on myös merkitystä esimerkiksi hevosten sekä ihmisen terveyteen kuten hengitystieongelmiin.

Hankkija tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kuivikkeita erilaisiin tarpeisiin

Turve on perinteinen ja edullinen kuivike, jonka hajujen kuten ammoniakin sitomiskyky on erinomainen. Turvetta voi käyttää ainoana kuivikkeena tai sitä voidaan yhdistää muiden kuivikkeiden esimerkiksi purupelletin kanssa. Hausjärveläisen Päivi Kokon tallissa tämä on havaittu hyväksi ja toimivaksi yhdistelmäksi. Turve toimii karsinoissa patjana pohjalla ja purupelletti patjan päällä. Päivi Kokon tallissa kuivikkeiden kulutus on vähentynyt huomattavasti yhdistelmän käytöllä. Purupelletti on myös Päivin mielestä ollut hyvä vaihtoehto hevosille, joilla on ongelmia kavioiden kanssa.

Purupelletin ja turpeen yhteiskäytössä yhdistyvät molempien kuivikkeiden hyvät puolet
Purupelletin ja turpeen yhteiskäytössä yhdistyvät molempien kuivikkeiden hyvät puolet

Olkipelletti ja puupelletti sekä kuivikkeiden rouhe ovat vaihtoehtoina uuden sukupolven kuivikkeista, joissa yhdistyvät siivouksen helppous, pieni varastointikapasiteetti sekä erinomainen imukyky. Pelletit imevät jopa nelinen kertaisen määrän nestettä. Oljesta valmistettu pelletti on valmistettu luonnon omista raaka-aineista. Valmistusprosessissa tuotteisiin ei lisätä kuin vain vettä. Vedestä ja oljesta muodostettu massa puristetaan pelleteiksi ja lämmitetään 100-120 asteiseksi, jolla saadaan pelletit pysymään kasassa ja varmistetaan tuotteen hygieenisyys. Olkipelletti on siis 100% luonnontuotetta. Olkipelletti on myös nopeasti maatuva. Janne Jääskeläisen ja Tanja Markkasen tallilla Hankasalmella on käytössä sekä puru- että olkipellettiä. Pelleteissä Jannen ja Tanjan mielestä hyviä puolia ovat helppous ja kuivikkeen vähäinen kuluvuus. Hajun sitomiskyvyssä eivät Jannen ja Tanjan tallilla ole huomattu ero turpeeseen. Myös olkipelletti on Raisa ja Tommi Kylliäisen suosikki Jokimaalla. Nykyisin Jokimaalla on käytössä purupelletti, mutta olkipelletti pysyy suosikkina. Olkipelletillä karsinat pysyivät siisteinä, patja muodostui hyvin ja pysyi paikallaan sekä pelletit aukesivat hyvin. Raisalle mieluisia olivat etenkin pienet pellettisäkit, joiden käsittely oli helppoa. Kylliäiset kuvaavat olkipelletin eroa nykyiseen purupellettiinsä sen vaativan enemmän kastelua.

Purupelletti esimerkiksi Vapon on tasalaatuista puupohjaista kuiviketta, joka on puristettu puhtaasta suomalaisesta kutteripurusta. Kuivikkeena purupelletti on imukykyistä ja riittoisaa. Käteväkin se on, koska patjoittuminen tapahtuu nopeasti ja patjasta tulee tiivis. Karsinat on nopea siivota ja siivottavaa on vähemmän kuin ennen.

Hamppukuivikkeella on lukuisia hyviä ominaisuuksia
Hamppukuivikkeella on lukuisia hyviä ominaisuuksia

Kuivikekutteri tuo talliisi valoisuutta ja on miellyttävä, lämmin kuivike eläimillesi. Se on myös turvallinen kuivikevaihtoehto, sillä tutkimuksessa se on todettu hygieeniseltä laadultaan erinomaiseksi. Raaka-aineena käytetään keinokuivatun sahatavaran höylälastua, joka on lähes pölyämätöntä ja pystyy imemään yli kaksi kertaa oman painonsa verran nestettä. Orimattilassa Ilkka Hoffrenin tallilla siirryttiin turpeesta kutteriin. Valintaan vaikuttivat kutterin ominaisuudet kuten valoisuus ja miellyttävämpi käyttö sekä kutterin käyttökustannukset.

Hamppukuivike valmistetaan kuituhampun puumaisesta pehmeästä osasta eli päistäreestä. Rakenteeltaan hamppukuivike muistuttaa puuhaketta tai kutteria. Hamppukuivike on ihanteellinen kuivike sen lukuisten hyvien ominaisuuksien johdosta kuten pölyttömyydestä, antibakteerisesta sekä paloturvallisuudesta. Hamppukuivike hajoaa myös nopeasti, sillä sen maatuminen tapahtuu noin 6-8 viikossa. Hamppukuivikkeen avulla saat tiiviin ja kestävän patjan jo pienemmälläkin kuivike määrällä.