Tuotekehitystä hevosten terveydeksi

Terveys on hevosen suorituskyvyn ja hyvinvoinnin perusta. Hevosrehujen tuotekehityskin suuntautuu yhä enemmän elimistön hyvinvoinnin tukemiseen ja hevosen ruoansulatuskanavan erityisominaisuuksien huomioimiseen. Yhteistyö tutkimuslaitosten kanssa ja kansainväliset kontaktit mahdollistavat uusimman tietotaidon yhdistämisen Hankkijan pitkän linjan kokemukseen hevosrehujen valmistajana.

 
Nainen kaataa Racing-rehuja hevosen ämpäriin

Teksti: Satu Yrjänen

Tuotekehitykseen kuuluu monta porrasta, jotka uuden rehun tulee käydä läpi ennen kuin se on myymälöiden hyllyillä asiakkaiden saatavilla. Ideat käydään läpi tuotekehitysryhmässä ja näiden ajatusten pohjalta tehdään alustavia laskelmia ja reseptejä. Reseptilaskelmiin käytetään optimointiohjelmia, joilla pystytään huomioimaan pienimpienkin muutosten vaikutus yksittäisissä raaka-aineissa rehun kaikkiin ravintoainepitoisuuksiin. Kun uusi resepti on saatu kohdilleen, on vuorossa ensimmäisten pienten tuotantoerien aika. Tässä vaiheessa tarkastellaan rehun tekniset ominaisuudet, mihin kuuluu mm. rakeen laatu.

Laboratorio
Kaikkien rehuraaka-aineiden tarkka koostumus tutkitaan laboratoriossa, jotta rehuun voidaan täydentää juuri oikeat määrät hiven- ja kivennäisaineita sekä vitamiineja.

Pitkäaikaiset yhteistyötallimme toimivat myös testirehujen koekäyttäjinä. Tärkeitä rehulle asetettavia kriteerejä ovat maittavuus ja tietysti rehun toimivuus suunnitellussa kohderyhmässä. Urheiluhevosten rehujen testikäyttäjinä toimivat maamme eturivin ravitallit ja kilparatsastajat ja näin saamme ammattimaisen arvioinnin rehun vaikutuksesta myös hevosen suoritukseen. Huomioimme kaikki saamamme kommentit ja teemme tarpeen mukaan muutoksia. Kun resepti on saatu hiottua kuntoon kaikki yksityiskohdatkin huomioiden, alkaa se olla valmis markkinoille. Etiketit, säkit ja materiaalit tehdään valmiiksi viranomaisohjeiden mukaisesti. Ruokavirasto valvoo tarkasti kotimaisen valmistuksen laatua, puhtautta, pitoisuuksia ja myös markkinointimateriaalien on täytettävä viranomaisvaatimukset esimerkiksi terveysväittämien suhteen.

Maailmanlaajuista tutkimusyhteistyötä

Kotimaisten kontaktiemme hyödyntämisen lisäksi käymme säännöllisesti kansainvälisissä hevosravitsemuksen seminaareissa, joissa käsitellään uusimpia alan tieteellisiä tutkimuksia. Teemme myös tutkimusyhteistyötä sekä kotimaisten että ulkomaisten tutkimuslaitosten kanssa. Monet Hankkijan innovaatioista, kuten Progut®, ovat saaneet hienon vastaanoton myös kansainvälisesti.

Laadukkaat raaka-aineet

Rehujemme laatu pohjautuu tutkimustyön lisäksi kotimaiseen raaka-ainetuotantoon. Valtaosa hevosrehujemme raaka-aineista hankitaan Suomesta. Raaka-aineiden saatavuudesta riippuen, joudutaan kotimaista tuotantoa täydentämään lähialueilta. Osa hevosrehujen raaka-aineista on myös sellaisia, joita ei kotimaassa viljeltynä ole saatavilla. Ulkomaantuontina tuleville raaka- aineille on erittäin tarkat kriteerit ja laboratorioanalyysit ennen niiden saapumista tehdasalueelle. Näin varmistamme rehujen laadun ja tehdasalueen puhtauden.
Hankkijan pelletöidyt Racing-säkkirehut valmistetaan Säkylän tehtaalla. Uusitulla linjalla käytetään luonnollista lämpöön ja paineeseen perustuvaa rehun sulavuutta parantavaa ExCellNT-käsittelyä. Käsittelyyn kuuluu raaka-aineiden kypsennys expander-tekniikalla, mikä parantaa kasvisolujen sisältämän tärkkelyksen sulavuutta ruoansulatuskanavassa ja varmistaa rehun hyvän hygienialaadun. ExCellNT on täysin luonnollinen prosessi ilman ylimääräisiä rehuun lisättäviä aineita.

Uusi Racing LactoBac

Racing LactoBac

Myös Racing LactoBac on tuotu markkinoille hevosten hyvinvointia ja terveyttä ajatellen. LactoBacia käytetään huolehtimaan ruuansulatuskanavan tasapainosta. Se sisältää ruuansulatusta edistävää elävää Saccharomyces cerevisiae -hiivaa ja thermostabiloitua Acidophilus Lactobacillus -maitohappobakteerikantaa (Zoo- Lac®). Käymisprosessilla tuotetut thermostabiloidut ZooLac®-maitohappobakteerit kiinnittyvät suolen pintaan muodostaen fyysisen esteen haitallisten bakteerien kiinnittymiselle. Samalla ZooLac® tukee hyvien maitohappoa tuottavien mikrobien kasvua ohutsuolessa ja edistää näin suoliston luontaista vastustuskykyä sekä heikentää haitallisten mikrobien elinolosuhteita. Tuote sai nopeasti erinomaisen vastaanoton sekä urheiluhevosten valmentajien että harrastehevosten omistajien keskuudessa.