Vitamiinilisät hevosen ruokinnassa

Vitamiinit ovat ravintoaineita, jotka ovat välttämättömiä normaalille aineenvaihdunnalle. Useita vitamiineja hevonen ei pysty muodostamaan tarpeeksi elimistössään, joten niitä on saatava rehujen mukana. Vitamiinien tarpeet vaihtelevat niin yksilöittäin kuin myös maantieteellisen sijainnin mukaan – muualla maailmassa annetut tarveluvut eivät välttämättä päde meillä Suomessa, johtuen ilmastosta ja maaperästä.
Yksilöllisesti suurta eroa tarpeeseen tekee hevosen käyttötarkoitus. Eniten vitamiineja tarvitsevat kilpa- sekä siitoseläimet.

Suomessa lisävitamiinien tarve vaihtelee suuresti vuodenaikojen mukaan. Mitä pidemmälle talvi etenee, sen vähemmän vitamiineja saa pelkästä heinästä ja kaurasta. Talvikuukausina Suomessa kaikki hevoset hyötyvät vitamiinilisästä, etenkin A- ja D-vitamiinien osalta. Myös täysrehulla ruokittavat hevoset hyötyvät lisävitamiineista, sillä täysrehujen pitoisuudet on laskettu ympärivuotiseen käyttöön, eivätkä kata talven kuukausien lisätarvetta.

A-vitamiini vaikuttaa vastustuskykyyn, näköaistiin, limakalvojen sekä ihon kuntoon ja lisääntymistoimintoihin. Sitä tulisi lisätä kaikkien hevosten ruokintaan koko sisäruokintakauden, sekä kesällä niille hevosille, jotka eivät laidunna.

E–vitamiinia kannattaa lisätä erityisesti kilpahevosille sekä siitostammoille, sen puute aiheuttaa lihasongelmia sekä hedelmättömyyttä. Tarve lisäykseen on koko sisäruokintakauden ajan, ympärivuoden jos hevonen ei pääse laitumelle.

D-vitamiinia muodostuu auringossa hevosen iholla, näin ollen D-vitamiinilisä on tarpeen myös kesäaikaan, jos hevonen on paljon sisällä tai ulkoilee loimitettuna. Talvella D–vitamiinin lisäys on tarpeen kaikille hevosille.
Racing ADE Vimin 6 kg


B–vitamiinilisästä hyötyvät eniten kilpahevoset ja varsat, sillä B-vitamiinit auttavat mm. lihasten energian tuotannossa, hermoston toiminnassa sekä aineenvaihdunnassa. B-vitamiinilisäys kannattaa myös karvanvaihdon aikaan, tällöin paksusuolen oma B-vitamiinin tuotanto ei usein ole riittävää.
Foolihappo auttaa punasolujen valmistuksessa sekä valkuaisaineenvaihdunnassa, tärkeää etenkin kovassa rasituksessa olevilla hevosilla.
Supreme Horse Care Makea B-vitamiini 1000 ml
.
Racing BE-Vimin

C-vitamiini auttaa paitsi yleiseen vastustuskykyyn, myös muiden vitamiinien imeytymiseen sekä raudan hyväksikäyttöön. Normaalioloissa hevosen paksusuolessa syntyy riittävästi C-vitamiinia, mutta erilaisissa stressitilanteissa tuotanto voi heikentyä. C–vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten se ei varastoidu elimistöön, eikä liika annostusta tarvitse pelätä. Racing C-100 Vimin 500g

K-vitamiini vaikuttaa veren hyytymiseen ja luun muodostukseen, lisästä hyötyy eniten kasvavat varsat sekä hevoset sairauksien ja antibioottikuurien aikana.
Biotiini (H-vitamiini) on mukana proteiiniaineenvaihdunnassa, lisääntymistoiminnoissa ja ihon ja karvapeitteen hyvinvoinnissa.
Racing Biotin 1,2 kg

Racing Action Vimin 1 L
Supreme Horse Care Monivitamiiniliuos 1000 ml

Imeytymisen kannalta syötettävien vitamiinien on hyvä olla luonnollisessa muodossa, joskin tutkitusti hevonen pystyy hyödyntämään myös synteettisiä vitamiineja. Racing- ja Supreme Horse Care –tuotesarjojen vitamiinit ovat kaikki hyvin imeytyviä, laadukkaista raaka-aineista valmistettuja tuotteita.