Etsinnässä juuri sinulle se täydellinen ulkolomi?
Oletko kyllästynyt aina miettimään ulkoloimea ostaessasi että mikä loimista mahtaisi olla juuri oikea tarpeisiisi lukuisista eri vaihtoehdoista? Ulkoloimien niin materiaaleissa kuin niiden käsittelyissä on eroja. Opettele tunnistamaan muutama tärkeä ominaisuus, joihin on hyvä kiinnittää huomiota ulkoloimea ostaessa.
Mieti ennen loimen hankkimista käyttötarpeita. Onko tarkoituksena hankkia loimi vain tietylle vuodenajalle? Etsitkö vuoretonta sadeloimea vai onko hankinnassa loimi, joka on käytössä suurimman osan vuodesta? Jos loimen tulisi kestää säässä kuin säässä suurimman osan vuotta, kannattaa kiinnittää huomiota hyviin materiaaleihin ja loimen käyttömukavuutta lisääviin ominaisuuksiin.
Loimen materiaalien kestävyydestä kertoo denier-luvusta, joka kertoo kankaan lineaarisen massatiheyden. Denier ilmaisee 9000 metrin mittaisen kuidun painon. Mitä suurempi luku, sen painavampaa ja kestävämpää kangas on. Loimissa suurin käytetty luku on 1680D. Valtaosa markkinoilla olevista ulkoloimikankaista on kestävyydeltään 600D. Loimen ulkokankaan kestävyyttä parantaa myös ripstop kudonta. Ripstop kankaaseen on vahvemmalla langalla kudottu ruudukko, joka estää kankaan repeämistä ruudukkoa suuremmaksi.
Ulkoloimen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on loimen vedenhylkivyys ja vedenpidätyskyky. Kankaan vedenpidätyskyky eli vesipilari perustuu polyuretaani-muovikalvoon. Loimet, joiden vesipilari on 300-500mm ovat vettähylkiviä ja vettä pitävien loimien vesipilari on >3000mm. Hankkijan valikoimissa olevien EQcode ulkoloimissa on käytössä suurimmaksi osaksi 5000mm/m2 vesipilari. Ulkoloimen materiaalit voivat olla myös PU-pinnoitettua eli kankaassa on polyuretaanipinnoitus. PU-pinnoitus tekee kankaasta veden- ja tuulenpitävän.
Hevosen käyttäessä ulkoloimea suurimman osan päivää, on hyvä myös huolehtia loimen mukavuudesta. Mukavuuteen vaikuttavia tekijöitä on materiaalien lämmönsiirtokyky, vesihöyryn siirtokyky, materiaalien ja ihon välinen kontakti, liukkaus- ja sähköisyysominaisuudet, loimen malli, istuvuus ja joustavuus. MVT kertoo ulkoloimen materiaalien hengittävyydestä sekä vesihöyryn läpäisevyydestä.
Loimen koot ja istuvuus voivat vaihdella eri valmistajilla. Juuri hevosellesi hyvin istuvan loimimallin löytäminen voi viedä aikaa ja kannattaakin kiinnittää huomiota mistä kohdin loimi yleensä on epäistuva. Istuvuuteen vaikuttaa muun muassa kaula-aukko ja kiinteät sekä irrotettavat kaulakappaleet. Esimerkiksi highneck -ulkoloimi on kaulakappaleetonta loimea parempi vaihtoehto hevoselle, jolla on kapeat lavat ja lyhyt kaula, kun kaulakappaleeton loimi voi helposti roikkua lavoista. Monissa loimissa on kuitenkin hyvät säätömahdollisuudet edessä, joilla istuvuutta voi korjata jonkin verran.
Ulkoloimen vuoren paksuuden valinnassa huomioi esimerkiksi käytetäänkö hevosella sisäloimea ulkoloimen alla. Loimen lämmineristävyyttä ja vanutäytteen paksuutta kuvaa GSM eli grammaa neliömetrillä. 100-150g vanutäyte toimii hyvin alkutalvella, toisilla jopa läpi talven. Paksummat talviloimet ovat usein 250-350g vanuvuorilla. Kannattaa huomioida myös päälikankaan denier-luku, sillä 1200D päälikangas on lämpimämpi kuin 600D ja näin ollen 1200D kankaiseen loimeen riittää usein hieman kevyempi vanutäyte.
Ymmärtämällä materiaalien ominaisuuksia löydät juuri oikean ulkoloimen tarpeisiisi.
Näin huollat ulkoloimen ja pidennät loimen käyttöaikaa
- Pese loimi pesuohjeiden mukaisesti. Käytä ulkoloimen pesussa mieluiten nestemäistä pesuainetta ja vältä huuhteluaineen käyttöä.
- Kuivatuksessa kannattaa välttää rumpukuivausta. Se kuluttaa vedenpitävää kalvoa.
- Paikkaa tarvittaessa loimessa olevat repeytymät ja reiät korjaussetin avulla.
- Käsittele loimen ulkokangas pesun ja kuivumisen jälkeen kyllästesuihkeella. Suihke palauttaa kankaan vettähylkivät ominaisuudet ja pidentää loimen käyttöaikaa.