Aitausohjeita

Hevonen aitauksessa

Mitä aitauksen rakentamiseen tarvitaan?

Sähköaitaus on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Valitse siis köydet, nauhat ja langat
huolellisesti. Käytä aina valmiita liittimiä sitomisen sijaan. Asenna mieluummin yksi maadoitussauva liikaa kuin yksi liian vähän. Lähtökohtaisesti aitauksen rakentamista suunniteltaessa ohjenuoran antavat seuraavat asiat: eläinlaji, aitauksen pituus/haasteellisuus, verkkovirran läheisyys sekä aitauksen pysyvyys ja talvenkesto.

Sähköpaimenet ja akkupaimenet

Kiinteät aitaukset tarvitsevat voimakkaan paimenen, koska ne ovat usein pitkiä ja aluskasvillisuus voi häiritä niiden toimintaa. Hevosaitauksiin riittääkiin yleensä paimen, jossa on suhteellisen matala voimakkuus, koska sen alin lanka on 60 cm korkeudessa, se on usein korkeammalla kuin mihin aluskasvillisuus yltää.

Sähköpaimen talvella

Lampaiden aitaukset tarvitsevat puolestaan voimakkaamman paimenen, koska sen alin lanka tulee olla matalammalla kuin 30 cm maanpinnasta ja se menettää voimaa aluskasvillisuuden vuoksi. Pieniin ja siirrettäviin aitauksiin akkupaimen on usein kätevämpi vaihtoehto. Aurinkopaneelien avulla akkupaimen voi saada virtansa suoraan auringosta. Paimenet maadoitetaan maahan maadoitussauvojen avulla.

Verkkovirran ulottumattomiin saadaan sähköistetty aitaus aurinkokennon ja akun avulla toimivan paimenen avulla. Esimerkiksi reilun kilometrin mittaisen aitauksen tekoon riittää 16BM-paimen, johon liitettävä 12 voltin akku toimii 10:n watin aurinkokennolla. Aurinkokennon avulla saadaan akun virta riittämään pidempään ilman erillisiä välilatauksia.
Aurinkokennon kanssa kannattaa käyttää ladattavaa 12V:n akkua, jolloin aurinkokenno lataa akkua päivällä yötä varten.

Kun käytetään useita pienempiä paimenia saadaan muodostettua helposti erillisiä aitauksia. Tällöin aitaukset eivät ole toisistaan riippuvaisia ja vaikka jollain kohdalla aitaa ilmenisikin oikosulku tai muu häiriö, loput aitaukset säilyvät ehjinä. Huom. Kytke aina vain yksi paimen aitaukseen.

Aitatolpat

Pääsääntöisesti pysyviin aitauksiin kannattaa valita puutolpat tai erityiset muovitolpat, jotka ovat tarkoitettu pysyviin aitauksiin. Muovitolpassa on valmiina eristimet useille eripaksuisille aitalangoille ja -nauhoille sekä eri korkeuksille, joten se on käyttövalmis ilman erillisiä eristimiä. Väliaikaisiin aitauksiin taas lasikuitutolpat, terästolpat ja kevyet muovitolpat sopivat erinomaisesti. Kovaan maaperään voidaan tolpan päähän antaa muutama isku kumilekalla, jotta aitatolppa pysyy varmasti hyvin paikoillaan.

Aitalangat, aitaköydet ja aitanauhat

Johtimet aitanauhassa

Kuparista ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut johtimet säilyttävät paimenen energian erinomaisesti ja tämän vuoksi ne sopivat pitkiin aitauksiin. Lyhyemmissä aitauksissa riittää ruostumattomasta teräksestä valmistetut johtimet.
Aitanauhat, -köydet ja -langat valitaan aitauksen pituuden ja aidattavien eläinten mukaan. Lisäksi valittavana on runsaasti eri hintaryhmän tuotteita, niissä erona on mm. johtimien materiaali, värit ja ominaisuudet, kuten vetolujuus.

Yli 12 mm leveissä DeLavalin aitanauhoissa johtimet muodostavat sillan, joka varmistaa jatkuvan virran vaikka nauhoissa tulisikin katkoja.

Eristin kiinni aitatolpassa

Eristimet

Eristimen tehtävä on pitää aitalangat, aitaköydet ja aitanauhat eli sähkönjohtimet paikoillaan. Näin myös sähkönjohtavuus pysyy tasaisena koko aitauksessa. On tärkeää valita vahva eristin, joka sekä eristää asianmukaisesti että minimoi katkokset aitauksessa. Mitä voimakkaampi paimen on, sitä tärkeämpää on, että eristimissä on hyvät eristysominaisuudet. Materiaalin lisäksi näitä ominaisuuksia ovat tolpan ja johtimen pitkä välimatka. Eristimen on pidettävä johtimet riittävän kaukana aitatolpista valokaarien syntymisen välttämiseksi.

Veräjäkahva

Veräjäkahvat

Aitaus tarvitsee luonnollisesti portin. Portti aukaistaan veräjäkahvalla, jotkat johtavat sähköä sisältä, mutta niiden muovinen kahvaosa on turvallinen kädensija portin avaamiseen.

Lammasaitaus

Lammasaitaus tarvitsee hyvän sähkönjohtavuuden. Tähän soveltuu erinomaisesti lammasverkko. Lammasverkolla on lisäksi toinenkin tehtävä, se pitää mahdolliset petoeläimet aitauksen ulkopuolella ja lampaat turvassa aitauksen sisäpuolella.

Maadoitus

Sähköaitaus vaatii toimiakseen riittävän maadoituksen. Maadoitus toimii parhaiten kosteassa massa, kuivana kesänä maata maadoitussauvan ympärillä voi myös kastella. Kun paimenen teho ja aidan pituus kasvavat, pitää myös maadoituksen määrää lisätä. Maadoituksen laatua voi testata sen helposti metallitangon ja jännitemittarin avulla. Aseta metallitanko nojaamaan sähköaitaa vasten noin sadan metrin päähän sähköpaimenesta. Mittaa jännite maadoitussauvan ja maan väliltä. Maadoitus on riittämätön, jos mitattu jännite on enemmän kuin 300 volttia.

Muista tarjota raikasta juomavettä kaikissa aitauksissa kaiken aikaa

Riittävä vedensaanti voidaan varmistaa kätevästi uimurilla varustetulla kestävällä juoma-allataalla. Juomapaikan sijoittaminen aidan lähelle ei kannata, koska silloin mahdolliset arvovaltakeskustelut eläinten kesken voivat aiheuttaa tahattomia aidan väärälle puolelle joutumisia. Laitumille kannattaakin sijoittaa mieluummin useita pieniä kuin yksi iso juomapaikka, jos mahdollista. Pienempien juomakuppien ja -altaiden puhdistus on helpompaa ja eläimen ei tarvitse siirtyä kauas löytääkseen vettä. Lisäksi, jos laitumella on useita vesipisteitä, ei yhden vesikupin/-altaan tyhjeneminen tai kaatuminen haittaa. Tulpalla varustetun juoma-altaan puhdistaminen on huomattavasti helpompaa.

Tehokas laidunnus korkeatuottoiselle karjalle onnistuu, kun laidunnettava alue hyödynnetään tehokkaasti jakamalla se osiin kevyillä, siirrettävillä väliaidoilla. Nurmi on pidettävä riittävän lyhyenä, jotta sen uusi kasvu onnistuu nopeasti aina laidunnuksen jälkeen. Huomioitavaa on myös se, että lämpöstressi alentaa nopeasti lypsylehmien syöntikykyä, joten kuumimpana vuodenaikana kannattaa laitumen portit avata aikaisin aamulla tai vasta illalla auringon jo laskettua alemmas keskipäivän taivaalta.

Lähde: DeLaval