Lampaiden ruokinta

Lampaat, säilörehu

Lampaiden ruokinnan tärkein osa on vapaasti tarjolla oleva hyvälaatuinen säilörehu tai heinä. Lammas-Krossi on lampaiden tarpeisiin suunniteltu valmis monipuolinen täydennysrehu. Väkirehutäydennyksenä lampaille sopii hyvin myös esimerkiksi kokonainen kaura tai kaura-ohra-seos. Mieluiten kauravaltainen seos, sillä ohra rasvoittaa ja lisää virtsakivien riskiä. Lampaiden väkirehun monipuolistamiseen voidaan käyttää erityisesti imettäville lampaille sokeripitoista melassileikettä 10 % väkirehusta.

Lampaille eivät sovi tavalliset nautarehut tai nautojen kivennäiset, koska lampaat eivät kestä niin paljoa kuparia kuin naudat. Kivennäisrehuksi kasvaville lampaille ja uuhille sopii Luonnon Lammaskivennäinen ja Lammas-Hertta.

Lampaille valkuaistäydennykseen soveltuvat parhaiten rypsipohjaiset tiivisteet, joissa ei ole lisättyjä hivenaineita. Esimerkiksi Rypsi-Krono -tiivistettä voi käyttää noin 25 % väkirehusta, imettäville jopa 35 %. Rypsiä tarvitaan enemmän kuivaheinäruokinnalla kuin säilörehuruokinnalla.

Lampaat ovat herkkiä kuparille

Lampaiden ruokinnassa on varottava liian kuparipitoisia rehuja. Texel-rotuiset lampaat ovat erityisen herkkiä kuparille, samoin friisiläinen maitolammas. Texel-lampaan kuparintarve on noin 6 mg/kg kuiva-ainetta. Suomenlammas tarvitsee kuparia vähän enemmän, noin 9 mg/kg kuiva-ainetta. Täysin kuparittomalla dieetillä se voi kärsiä kuparin puutteesta. Nautarehuja ei kuitenkaan EU-asetusten mukaan saa suositella lampaille turvallisuussyistä.

Kuparimyrkytyksessä ylimääräinen kupari kertyy maksaan, ja kun maksan kuparipitoisuus ylittää myrkytysrajan, silmät ja limakalvot tulevat keltaisiksi, eläin alkaa kouristella ja kuolema voi seurata nopeasti.