Suojaudu OIV!

08.11.2017

Abstrakti kehä

Miltä kuulostaisi, jos rehuseoksen valkuaisen käytön tehokkuutta voitaisiin lisätä? Tämän ansioista pötsin ammoniakin tuotanto vähenee ja lehmät lypsävät samoilla rehuilla enemmän. Ruokinnan sisältämä valkuainen hyödynnetään täysimääräisesti; 50% suoraan lehmälle ja 50% mikrobeille. Hankkijan OIV-suoja toimii juuri näin.

Mitä pötsissä sitten tapahtuu? Tietyt pötsimikrobit hajottavat hyperaktiivisesti rehuseoksen sisältämää valkuaista, vapauttaen samalla ammoniakkia. Näiden mikrobien määrään voidaan vaikuttaa lisäämällä rehuseokseen eteerisiä yhdisteitä, jotka estävät luonnostaan juuri hyperaktiivisten mikrobien kasvua. Kun hyperaktiivisten mikrobien osuus vähenee ja maltillisempien mikrobien osuus kasvaa, suurempi osa rehuseoksen sisältämästä valkuaisesta saadaan suoraan lehmän käyttöön; kasvuun ja maidontuotantoon.

OIV Suojan vaikutus -tilasto
OIV Suojan vaikutus maitotuotokseen, maidon ureaan ja maidon valkuaiseen kolmessa OIV suojalla tehdyssä kokeessa verrattuna kontrolliryhmään.

OIV-suoja vähentää rehusta pötsissä muodostuvan ammoniakin määrää, mikä on tärkeää, etenkin silloin kun säilörehun raakavalkuaispitoisuus on korkealla. Suuri ammoniakkikuorma rasittaa lehmän maksaa ja munuaisia, näkyen maidon hälyttävän korkeana ureapitoisuutena.

OIV-suojaa käyttävillä tiloilla niin Suomessa, Tanskassa kuin Ranskassa on saatu lehmät lypsämään enemmän ruokinnan valkuaispitoisuutta nostamatta. Ei ihme, että lisäaineella on 11 kansainvälistä patenttia ja yli 600 000 lypsylehmää käyttää sitä päivittäin.


Kirsi Niemelä, kehityspäällikkö, Sopiva-rehut

Kirsi Niemelä
Kehityspäällikkö, Sopiva-rehut

Sanotaan, että tapoja hoitaa eläimiä on yhtä paljon kuin eläinten hoitajiakin. Sama lainalaisuus koskee myös eläinten ruokintaa. Blogissani pohdin erilaisten rehuratkaisujen ominaisuuksia sekä haistelen maailman tuulia.