Imetysajan ruokinta

Imettävä emolehmä

Emolehmän pitäisi olla poikiessaan riittävän hyväkuntoinen, jotta vasikka syntyy elinvoimaisena ja emo pystyy tuottamaan sille riittävästi maitoa. Poikiessa kuntoluokan tulisi olla > 2,5. Vieroitukseen mennessä sen tulisi nousta tasolle 3,0. Poikinut emolehmä ei saa laihtua, jotta vasikan kasvu ei vaarannu ja uusi tiinehtyminen onnistuu. Tavoitteena on, ettei kuntoluokka muutu yli 0,5 yksikköä missään tuotosvaiheessa ja vierotukseen mennessä se ei ylitä 3,0 tasoa.

Imettävän emolehmän ruokinta koostuu yleensä laitumesta. Hyvällä laitumella (D-arvo > 660 g/kg ka) ei lisäväkirehuille ole tarvetta. Väkirehulisä on tarpeen, mikäli laitumen laatu on heikko tai emot ovat sisäruokinnassa ja niiden säilörehun sulavuus on alle D-arvon 660 g/kg ka. Väkirehulisäksi riittää yleensä 1-2 kiloa kauraa sekä tarvittaessa pieni määrä rypsiä.

Kivennäisrehuja tulee tarjota emoille koko imetysajan. Hyvä kalsiumin ja fosforin suhde on 2:1. Laitumella tulee huolehtia myös riittävästä magnesiumin ja suolan saannista. Laidunkäyttöön emolehmille suositellaan Nuolusanko Emoa. Pihattoon ja kivennäisruokkijoihin sopii parhaiten jauheinen Emo imetyskivennäinen.

Ota yhteyttä

Hankkijan ruokinta-asiantuntijat ovat alan parhaita nautojen ruokinnan osaajia. Ruokinnan suunnittelua toteutetaan karjatiloilla tarkasti eri tuotosvaiheiden eläinten ruokinnalliset tarpeet täyttäen ja yliruokintaa välttäen. Jätä yhteydenottopyyntö tai katso alueesi ruokinta-asiantuntija:

Nautojen ruokinta-asiantuntijoiden yhteystiedot