Enemmän kuin vain suolakivi maittaa MTY Typellä

01.06.2018

Enemmän kuin vain suolakivi maittaa MTY Typellä

Veljekset Matti ja Mika Typpi Marinkaisissa ovat aina käyttäneet nuolukiviä karjalla varmistamassa suolan mutta myös hivenaineiden saantia. Nyt käytössä on säilörehun seassa jaettavan tilakohtaisen Sopivakivennäisen® lisäksi Vilorock Vita -nuolukiviä. ”Nämä Vilorock Vita -nuolukivet maittavat paremmin kuin aiemmin käytössä olleet vitamiinikivet, kommentoi Matti Typpi. ” Samalla kun lehmät nuolevat kiviä, ne saavat kivestä muutakin kuin suolaa. Nuolukivien kustannus on pieni suhteessa saatuun etuun, kun hivenainetäydennys tulee samalla”.

MTY Typpi aloitti 11 vuotta sitten veljeksien yhtymänä. Nyt yhden robotin navetassa on 82 lehmää sekä nuorkarja. MTY Typpi kuuluu myös osana Makuren rehusekoittamoon 16 muun tilan kanssa. Kimpassa on helpompi kilpailuttaa isompia ostoja ja muutenkin vaihtaa kokemuksia ja kuulumisia säännöllisesti.

Tulevaisuudessa tilan tavoitteena on maitotuotoksen nouseminen entisestään, päivämaidot ovat nyt pyörineet 35 litraa/lehmä tasolla korkeilla rasva- ja valkuaispitoisuuksilla (rasva 4,52 % ja valkuainen 3,55 %). Eläinten terveystilanteeseen veljekset ovat tyytyväisiä. ”Viimekesän märkien säilörehujen jäljiltä on ollut erityisesti hyvä varmentaa hivenaineiden ja E-vitamiinin saantia myös nuolukivillä.” Matti Typpi kommentoi. Mika Typpi täydentää, että erityisesti lypsyrobotin odotusalueella nuolukivellä on ollut kova kulutus.

Vilorock Vita -nuolukivet säilytetään telineissä kaikilla, ne ovat saatavilla vasikoilla ja hiehoilla sekä lypsävien osastolla. ”Hiehoilla kivet on ollut tärkeää sijoittaa sopivalle korkeudelle sekä lähelle vesipisteitä”, kertoo Mika Typpi. Laitumella kivien kulutus tunnetusti lisääntyy. MTY Typen tilalla parhaaksi on todettu kiinnittää nuolukivet telineissä kiinni aitatolppiin.

Enemmän kuin vain suolakivi maittaa MTY Typellä
Enemmän kuin vain suolakivi maittaa MTY Typellä