Helpota lehmien kesää

Kesän lämpö saa nurmet kasvamaan, mutta lehmille kesä on tukalaa aikaa. Navetassa ja laitumella on liian lämmin, ja kosteus lisää lehmien kokemaa lämpöstressiä.

Lehmillä on tukalan kuuma jo silloin, kun ihmisille lämpötila on sopiva. Korkeatuottoiset lehmät kärsivät eniten, sillä ne tuottavat paljon lämpöä. Lehmälle, joka tuottaa maitoa 45 kg/päivä, sopisi 5 astetta viileämpi lämpötila kuin lehmälle, joka tuottaa 35 kg/päivä.

Lämpimissä olosuhteissa lehmien syönti vähenee ja maidontuotanto kärsii. Suomessa meijerimaidon pitoisuudet ovat touko-syyskuun ajan heikommat kuin talvella, vaikeinta on yleensä heinäkuussa. Maitokilojen tuotanto alenee vähitellen kesän edetessä ja alkaa uudelleen nousta vasta loppusyksyllä.

Miksi syönti ja maidon pitoisuudet alenevat?

lehmät laitumella

Miksi lämmin sää heikentää maidontuotantoa? Lämpimällä säällä lehmät vähentävät varsinkin säilörehun ja seosrehun syöntiä. Näin ne yrittävät viilentää itseään, sillä kuidun sulatus pötsissä tuottaa erityisen paljon lämpöä. Maidon rasvapitoisuus alenee, kun kuidun saanti vähenee. Maitorasvan tärkeimmät rakennusaineet, etikkahappo ja voihappo, syntyvät pötsissä kuidun sulatuksesta. Maidon pitoisuuksien tuottamista karkearehuista voidaankin kesällä edistää tehostamalla navetan ilmanvaihtoa ja tuuletusta.

Maitorasvan tuotantoa kesällä voi heikentää myös pötsin happamoituminen. Jos lehmä vähentää karkearehun syöntiä, märehtiminen vähenee ja syljen eritys vähenee, jolloin pötsi alkaa happamoitua. Silloin kuidun sulatus pötsissä hidastuu ja syönti kärsii. Helteellä maidon rasvapitoisuus voikin pudota muutamassa päivässä useita kymmenyksiä. Pötsiä tasapainottava Pötsipuskuri on hyvä apu tukemaan seoksen tai säilörehun syöntiä ja kuidun sulatusta. Pötsipuskuri on kolmen tehokkaan puskuriaineen yhdistelmä, joka puskuroi pötsin pH:ta tehokkaasti.

Acetona®-energiarehut ovat myös kannattava lisä kesäkauden ruokintaan. Tuotteiden ainutlaatuinen koostumus nostaa voimakkaasti lehmän verensokeria turvallisesti pötsiä happamoittamatta. Verensokerin pysyessä normaalina myös syönti pysyy hyvänä.

Rehujen lämpeneminen voi myös osaltaan heikentää säilörehun ja seoksen syöntiä. Kun rehu lämpenee, sen maku heikkenee ja ravintoarvo alenee pysyvästi. Säilörehun syöntiä voi edistää tekemällä seosta pieninä erinä ja usein, puhdistamalla ruokintapöydän säännöllisesti sekä lisäämällä säilöntäainetta seokseen, esim. AIV Ässää.

Riittävästi vettä ja kivennäisaineita

Veden kulutus kasvaa lämpimällä säällä. Vapaa puhtaan veden saanti on erityisen tärkeää lämpimänä vuodenaikana. Se lisää lehmien syöntiä ja tuotosta.

Kivennäisaineiden ja suolojen riittävä saanti tukee hyvää syöntiä, tuotosta ja terveyttä. Kesällä syönnin aleneminen voi huomaamatta johtaa puutoksiin kivennäisten saannissa. Seoksen kivennäisrehupitoisuutta on hyvä nostaa hieman, jotta kivennäisaineiden, hivenaineiden ja vitamiinien saanti turvataan. Vilorock Salt tai Vilorock Multi -suolakivi kannattaa pitää vapaasti tarjolla, sillä suolan tarve kasvaa, kun lehmät hikoilevat.

Tilaa, viilennystä ja lepoa

Kesäaikaan on erityisen tärkeää, että navetassa ei ole liian ahdasta. Jos lehmiä on liikaa, lämpöä syntyy enemmän. Ahtaus vaikeuttaa sekä syöntiä että lepoa. Ruokintapöytätilaa tulisi olla 70 cm/lehmä, rehua aina lehmien ulottuvilla ja parsipaikkoja riittävästi. Riittävä tila syöntiin, lypsyyn ja lepäämiseen lisää etenkin vastapoikineiden ja ensikoiden tuotosta ja hyvinvointia.

Myös tiineiden umpilehmien ryhmä tarvitsee varjoiset, viileät ja väljät olosuhteet. Niiden lämpöstressillä on pitkäaikainen vaikutus poikimisen ajan vastustuskykyyn, syöntiin, tulevaan maidontuotantoon sekä seuraavaan tiinehtymiseen.

Hyvä ilmanvaihto auttaa lehmiä syömään ja tuottamaan ilman häiriöitä. Ilmanvaihtoon eivät lämpimillä säillä riitä avoimet ikkunat tai edes avoin verhoseinä, vaan ilman pitää liikkua siellä, missä lehmät ovat. Makuualueen viilentäminen puhaltimien avulla voi lisätä lehmien lepoaikaa jopa 3-4 tuntia/vrk. Jos lehmät jäävät seisoskelemaan olonsa viilentämiseksi, ne kuluttavat turhaan energiaa ja rasittavat jalkojaan.

Hyvä ilmanvaihto edistää syöntiä, maitotuotosta ja maidon pitoisuuksia. Se tukee myös hyvää vastustuskykyä ja hedelmällisyyttä sekä pötsin, utareen ja jalkojen terveyttä.