Kokemukset Pötsipuskurista Nikulan ja Koiviston maitotilalta

Kalle Nikulan ja Karoliina Koiviston maitotilalla on ollut käytössä Pötsipuskuri lähes vuoden verran. Tutustutaan tilan kokemuksiin tuotteesta!

Nikulan ja Koiviston maitotila on 50 lypsylehmän robottilypsytila Tarvasjoella Varsinais-Suomessa. Ruokinta on toteutettu PMR-ruokintana, eli lehmät saavat seosrehun lisäksi robotilta houkutusväkirehua. Seosrehu jaetaan visiiriruokintapöydille kerran päivässä. Seosrehuun lisätään säilörehun lisäksi tällä hetkellä kokoviljasäilörehua, murskeviljaa, rypsirouhetta, Pötsipuskuria ja Sopivakivennäistä.

lehmä, Hankkijan ruokinta-asiantuntija ja asiakas
Hankkijan ruokinta-asiantuntija Tiina Hakala ja Karoliina Koivisto.

Erittäin haastava hellekesä sulavan säilörehun kanssa

Pötsipuskuri otettiin käyttöön toukokuussa vuonna 2023 sen jälkeen kun säilörehu oli vaihtunut erittäin sulavaan 2. ja 3. sadon säilörehuseokseen. Säilörehun NDF-kuitu oli vaatimattomat 480 g/kg ka ja sulamatonta iNDF-kuitua niukalti 30-50 g/kg ka.

Karoliina kertoo, etteivät lehmät märehtineet kunnolla ja lanta oli löysällä, oli jopa pientä hapanpötsioiretta. Kuitenkaan mitään dramaattista oireilua ei vielä ollut, Kalle täsmentää. Härkää päätettiin kuitenkin ottaa heti sarvista, ettei tilanne eskaloidu pahemmaksi.

Ruokinta-asiantuntija Tiina Hakala suositteli kokeilemaan Pötsipuskuria ja kokeilu kannatti!

"Mielestäni lehmät rupesivat märehtimään paremmin. Kesähelteen aiheuttamaan stressiinkään ne eivät niin paljoa notkahtaneet kuin aikaisemmin. Maitomäärät olivat muun muassa 22. heinäkuuta 38 kiloa per lehmä, joka on helteellä tosi hyvä suoritus.", kertoo Karoliina menneen kesän tuloksia tarkastellessaan. "Koko kesän ajan oli toukokuussa käyttöön tullut matalakuituinen säilörehu käytössä."

"Karoliina soitti muutama viikko Pötsipuskurin käyttöönoton jälkeen, että nyt sitä Pötsipuskuria lisää. Lehmät lypsää pari kiloa enemmän kuin aikaisemmin", Tiina muistelee puhelua Karoliinan kanssa.

Maitotuotos nousi Pötsipuskurin käyttöönoton jälkeen.
Maitomäärän nousu näkyy selkeästi tilan tuotantotuloksia tarkastellessa. Päivä Pötsipuskurin käytön aloittamisen jälkeen, 23. toukokuuta, maitokäyrä hyppää noin 2 kiloa/lehmä/pv aikaisempaa korkeammalle.

Pötsipuskuri tuotannon tukena myös talvella

Karoliina on ollut tyytyväinen Pötsipuskurin tehoon myös talvikaudella. Kesällä käytössä ollut sulava säilörehu vaihtui uuteen satoon lokakuun alussa. Uuden sadon 1. korjuun säilörehussa kohdattiin samat haasteet kuin kesällä syötössä ollessa rehussa. Kuitupitoisuus on matala 469-522 g/kg ka ja sulamatonta iNDF on edelleen vähän 31-47 g/kg ka. D-arvot ovat reilusti yli 720 g/kg ka.

Karoliina kertoo, että vuosia 2023 ja 2022 verratessa maitotuotoksessa on tullut +900 kg/lehmä/vuosi nousua ylöspäin. Tämä on hieno saavutus. Parannus näkyy myös energiakorjattua maitotuotosta tarkastellessa. Vuoden 2023 alussa saavutettu aikaisempaa korkeampi EKM-tuotostaso on onnistuttu säilyttämään koko vuoden ajan haastavista säilörehuista huolimatta, kun kesäkään ei tehnyt suurempia notkahduksia pitoisuuksiin tai maitomääriin.

EKM kg / lehmä / pv
Vuosia 2023 ja 2022 verratessa maitotuotoksessa on tullut +900 kg/lehmä/vuosi nousua ylöspäin.
Liittyvät tuotteet