Mukautuvuutta ruokintaan

Eemeli Niva

Tuotantosuuntaa vaihtaneella Nivan maitotilalla keskitytään terveyttä tukevaan ja tuottavaan ruokintaan. Seosruokintaan helppoutta ja tarkkuutta on haettu tilan omilla Sopiva®-tuotteilla.

Kahdeksan vuotta sitten Eemeli Nivan tila oli vielä hiehokasvattamo. Nykyään 110 lypsylehmän lisäksi tilalla on vasikoita sekä noin sata jalostushiehoa. Tila panostaa erityisesti hiehojen kasvatukseen ja käsittelyyn. Robottipihatossa on kaksi lypsyrobottia, ruokintatyyppinä on seosruokinta ja lypsylehmien päärotu on holstein.

Houkutusväkirehuksi on valittu Auto-Krossi III ja PMR-seos rakennetaan säilörehusta ja Sopiva-tuotteista.

Niva tekee aktiivisesti työtä erilaisten asiantuntijoiden kanssa ja ruokinnassa hän kokee tärkeänä, että sitä voidaan muokata juuri hänen karjalleen sopivaksi ilman liian jyrkkiä muutoksia. Sontakin on kuin oppikirjaesimerkistä, jossa läjän keskelle jää kananmunan kokoinen kuoppa.

Matalat hivenaineet maaperässä

Tilan pellot ovat olleet laajalti kupari- ja sinkkiköyhiä. Erityisesti näiden hiven- aineiden huomioiminen korostui ensimmäistä Sopivakivennäistä suunniteltaessa. Nivan oman Sopivakivennäisen alkuperäistä tarkoitusta toteutetaan edelleen; sillä tuetaan ja turvataan ennaltaehkäisevästi eläinten hyvinvointia. Kivennäisen koostumusta päivitetään säännöllisesti säilörehun laajojen kivennäis- ja hivenaineanalyysien pohjalta. Myös muuta ruokintaa muutetaan optimaaliseksi säilörehun vaihtuessa sekä hienosäädetään aina tarvittaessa.

Hankkijan ruokinta-asiantuntijan Kullervo Palovaaran mukaan on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota säilörehun säilöntälaadun vaihdellessa rasvaliukoisiin vitamiineihin, jotka tuhoutuvat helposti säilörehun lämmetessä. Nivan Sopivakivennäinen sisältää runsaasti orgaanisia hivenaineita, joilla varmistetaan riittävä hivenaineiden imeytyminen olosuhteista riippumatta. Pieni fosforilisä täydentää säilörehusta jäävän pienen vajeen. Kivennäisen sisältämä biotiini tukee tarpeellisesti sorkkaterveyttä. Nivan tilalla hedelmällisyys on hyvällä mallilla.

Kullervo Palovaara suunnittelee Nivan Sopivarehut.

Tavoitteellista maidontuotantoa

Nivan tilalla maidon pitoisuudet ovat mustavalkoiselle karjalle erittäin korkeat. Maidon rasvapitoisuus on jutun kirjoitushetkellä lokakuussa 2021 ollut 4,60 % ja valkuaispitoisuus 3,63 %. Maitotuotos on noin 11 000 EKM kg, mikä on keski-iältään nuorelta karjalta hieno saavutus.

Sopiva-tuotteiden kanssa ruokinta vastaa lehmän ruokinnallisiin tarpeisiin sekä tilan tavoitteisiin kattavasti sekä tarkoituksenmukaisesti nyt ja tulevaisuudessa. Sopivilla Nivan tilalla haetaan helppoutta, tarkkuutta ja nopeutta seosruokintaan. Usean eri rehun sijasta seokseen lisätään vain säilörehu, mureinen Sopivarehu sekä Sopivakivennäinen – tarkkaa ja helppoa.

Seoksen komponentti voi myös olla Sopiva

Seokseen laitettavalla Nivan Sopivarehulla saavutetaan tilalle täysrehuruokinnan edut, mutta seosrehuruokinnan hyödyt.

– Tuotteessa on monipuolinen tärkkelyskoostumus, jonka pohjana ovat hidasliukoiset maissi ja kuivavalssattu ohra. Hidasliukoiset viljat, sooda ja laadukas kuitukoostumus tasaavat ruokintaa mm. säilörehuerien vaihtuessa, kertoo Niva.

Sopimustoiminta tuo ennakoitavuutta

Alkusyksystä tehty termiinisopimus tuo Nivalle ennakoitavuutta talven ruokintakustannuksiin tilanteessa, jossa maatalouden tuotantopanosten ja rehuraaka-aineiden hintaralli on ollut arvaamatonta. Palovaara kertoo, että rehujen ostaminen oikea-aikaisesti on fiksua ja trendikästä nykyään.

– Termiinisopimus tarkoittaa sitä, että asiakas ostaa raaka-aineet ennakkoon tulevalle termiinisopimusjaksolle. Toimitukset tapahtuvat normaalisti tehdyn sopimuksen voimassaoloaikana, kertoo Kullervo Palovaara.

Sisäruokintakauden 2021–2022 aikana raaka-aineiden hinnat ovat erittäin voimakkaasti nousseet, liki tuplaantuneet.

– Termiinisopimukset ovat olleet alueellani suosittu rehukaupankäyntimalli jo useana vuonna, mutta viime syksyllä sopimuskaupan määrä suorastaan räjähti. Termiinisopimukset ovat tuottaneet merkittävät hyödyt omille asiakastiloilleni. Laskin, että kokonaishyötynä asiakastilani ovat säästäneet noin 75 000 euroa tänä talviruokintakautena, kertoo Palovaara.