Vasikkarehu toiveiden mukaan

Sallisen ternivasikat syövät tyytyväisinä uutta Primo Vasikka -rehua, joka suunniteltiin tilan toiveiden mukaan. Nyt kasvutehoa riittää myös isoille risteytysvasikoille.

Arttu Sallinen 11 v hoitamassa pikkuvasikoita.

Janne ja Airi Sallisen ternivasikkakasvattamossa Lumijoella asustelee reippaita ja tyytyväisiä vasikoita. Ne märehtivät puhtailla kuivikkeilla tai kirmaavat ympäri karsinaa. Perheen lapsetkin osaavat jo tarkistaa, että vasikoilla on kaikki hyvin ja niiden karva kiiltää.

Keväällä 2021 Airi huomasi, ettei parhaiden vasikoiden kasvukykyä voitu täysin hyödyntää. Niinpä hän esitti Hankkijalle toiveen vasikkarehusta, joka suunniteltiin yhteistyössä.

Uudessa rehussa on reilusti valkuaista ja energiaa vahvaan kasvuun. Maissi ja leike tasaavat pötsin pH:ta. Vastustuskykyä tukevat patentoidut Progres® ja Progut®. Kivennäisiä on täydennetty orgaani- sella seleenillä ja E-vitamiinilisällä.

Toiveet toteutuivat

vasikat

Kokemukset uudesta rehusta ovat hyviä.

– Vasikoiden päiväkasvut ovat nousseet noin sadalla grammalla. Etenkin risteytysvasikat ja isot holsteinit ovat hyötyneet. Ne pystyvät käyttämään tehokkaasti hyvän kasvukykynsä, ja kasvattaja saa vastinetta risteytysvasikoiden korkeammalle hankintahinnalle, Airi kertoo.

Karvapeitteet pysyvät erityisen hyvässä kunnossa, mikä on tärkeää kylmäkasvatuksessa. Yhtään sorkkavaivaakaan ei ole ollut vuoden aikana.

Pikkuvasikat syövät miniraetta, joka maistuu niille erinomaisesti. Isommat vasikat saavat samaa rehua, mutta lyhytrakeisena irtorehuna.

– Suurena etuna näen sen, että sama rehu kulkee koko kasvatusjakson, vain olomuoto muuttuu hieman. Näin vasikoille ei tule vieroituksen yhteydessä muuta ruokinnan muutosta.

Isojen 5 – 6 kk ikäisten vasikoiden ruokintaa Sallinen täydentää hieman omalla litisteviljalla.

– Viljaa kärsii hyvin antaa rehun rinnalla, mahat eivät ole happamoituneet eivätkä menneet löysälle, kertoo Airi.

Sallisten kanssa kehitetty rehu on todettu toimivaksi myös muilla nautatiloilla ja otettu osaksi Primo-kasvatusrehusarjaa. Siitä on saatu hyviä kokemuksia myös maitotiloilta. Primo Vasikka kasvattaa vahvoja vasikoita!