Vasikkaseos - ratkaisevat elementit

Vasikka

Vasikkaseos on kuivaa karkearehun ja väkirehun seos, jota tarjotaan vapaasti pikkuvasikoille juoton ohella ja vieroituksen jälkeen. Seos säästää työtä, koska se on hyvin säilyvää. Sitä voidaan valmistaa kerralla useiden viikkojen tarpeisiin.

Vasikkaseoksen karkearehukomponenttina käytetään kuivaa, puhdasta ja silputtua olkea. Myös kuiva heinä sopii. Karkearehun kuiva-ainepitoisuuden tulisi olla vähintään 85 %. Olkisilppurilla saadaan oljesta lyhyttä ja siistin teräväreunaista. Jos silppuaminen tehdään seosvaunussa, vaunu puhdistetaan ensin vanhoista rehujäämistä. Terävät leikkuuterät vaunussa parantavat silpun laatua.

Seosvaunuun voidaan lisätä oljen ohella myös hieman Farmarin Seosmelassia helpottamaan oljen leikkautumista ja sitomaan seosta. Melassi sisältää kosteutta, joten sen käyttömäärään vaikuttaa karkearehun kosteus. Seoksen kosteus ei saa ylittää 15 %.

Primo TMR -vasikkarehu

Viimeisenä seokseen lisätään väkirehu. Primo TMR -vasikkarehu on suunniteltu erityisesti vasikkaseoksiin. Se tukee vasikoiden hyvää kasvua ja tervettä hyvinvointia. Primo TMR:n pötsiystävällinen koostumus suojaa vasikan kehittyvää pötsimikrobistoa ja turvaa pötsin seinämän imeytymispinnan tervettä kehitystä. Primo TMR:ssä on paljon sulavia kuituja, maltillinen tärkkelyspitoisuus sekä pötsin happamuutta puskuroiva kivennäiskoostumus. Osa viljasta on hitaasti pötsissä hajoavaa maissia.

Vieroituksen aikaan väkirehun osuus pikkuvasikoiden kuiva-aineen syönnistä ja energian saannista on korkea. Pötsin happamoituminen voi heikentää vasikoiden kasvua ja syöntiä. Primo TMR koostumus on suunniteltu turvaamaan pötsin tervettä kehitystä ja ravintoaineiden imeytymistä. Primo TMR sisältää patentoidut rehuaineet Progres® ja Progut®. Ne tukevat suolen pinnan eheyttä ja ravintoaineiden normaalia imeytymistä sekä vahvistavat vastustuskykyä.

Vasikkaseoksen perusohje sisältää 700 kg eli yhden suursäkin Primo TMR -vasikkarehua, 100 kg olkisilppua ja 50-150 kg Farmarin Seosmelassia.

Ota yhteyttä

Hankkijan ruokinta-asiantuntijat ovat alan parhaita nautojen ruokinnan osaajia. Ruokinnan suunnittelua toteutetaan karjatiloilla tarkasti eri tuotosvaiheiden eläinten ruokinnalliset tarpeet täyttäen ja yliruokintaa välttäen. Jätä yhteydenottopyyntö tai katso alueesi ruokinta-asiantuntija:

Nautojen ruokinta-asiantuntijoiden yhteystiedot