Viitalan tilalla vasikat kasvavat vakuuttavasti

Jalasjärven Luopajärvellä avautuu rauhallinen maalaismaisema, mutta kahden hallin 450 vasikkaa ja lihanautaa pitävät Arto Viitalan työn touhussa. Kasvatettavat eläimet ovat pääasiassa lypsyrotuisia ja risteytyksiä, mutta myös muutamia alkuperäisrotujen vasikoita tulee silloin tällöin kasvatettavaksi.

Viitala hakee vasikat lähialueen tiloilta noin 10 päivän ikäisinä, ja noin puolet naudoista kasvaa tilalla loppuun asti. Toinen puoli lähtee loppukasvatukseen muualle noin 5 kuukauden iässä. Eläinten siirrot ovat sujuneet pääsääntöisesti hyvin, ja myös tautien leviämiseltä ollaan tähän mennessä vältytty.

Tilalle jääneiden nautojen keskimääräinen teurasikä on noin 18,5 kuukautta. Naudat ovat kasvaneet hyvin, ja keskimääräiset nettokasvut ovat olleet 623g/päivä. Jos alkuperäisrotujen kasvutuloksia ei huomioida, nousevat päiväkasvut jo 640 grammaan päivässä. Arto on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen ja toteaakin, että ”Näin hyvin ei ole tähän mennessä mennytkään.” Teurastettavat eläimet ovat olleet myös laadukkaita, liian rasvaisia eläimiä ei juuri ole ollut ja vain yksittäisiltä eläimiltä löytyy terveyshuomioita. Yli puolet eristä hyväksytäänkin 100-prosenttisesti.

Ruokinnassa Viitala luottaa yksinkertaisuuteen ja toimivuuteen. Ruokinnan pohjana on laadukas säilörehu, vilja ja rypsi, joita täydennetään puoleen vuoteen asti Primo Kasvatus I -täysrehulla. Naudat saavat myös koko kasvatusajan vilja. Tilan tarpeisiin määritetty Sopivakivennäinen® huolehtii vitamiinien ja kivennäisaineiden saannista. Arto pitää tärkeänä erityisesti sorkkaterveyteen vaikuttavaa biotiinia. Tarjolla on myös nuolukiviä.

Vasikoiden juotossa tilalla on käytössä Primo Expert -juomarehu, joka soveltuu hyvin hapanjuottoon. Osa vasikoista on vapaalla juotolla, osalla juomamäärät nousevat asteittaan 9 litraan päivässä. Isäntä kertoo, että on ollut juomarehuun tyytyväinen, sillä se ei ole sotkenut automaatissa ja vasikat ovat saaneet hyvän alun kasvulleen.

Viitala uskoo tulevaisuuteen, ja on tyytyväinen arkeen tilalla. Tämän hetken haasteena on vasikoiden heikko saatavuus, ja tilalla mahtuisikin eläimiä vielä muutamaan karsinaan. Vasikat ovat siis tilalle tarvetulleita, erityisesti tietenkin hyvät liharotuiset ja risteytysvasikat, Arto täsmentää.