Hankkijan kalkkunarehujen raekokoihin muutoksia

Rehun ulkoinen partikkelikoko vaikuttaa ensisijaisesti syöntiin ja rehun valikointiin. Hyvä rehun tekninen laatu parantaa tuotantotuloksia, rehuhygieniaa ja toimivuutta ruokintalaitteissa. Jauheinen rehu heikentää kasvutuloksia. Jo pienet poikaset valikoivat mieluiten isoja rehupartikkeleita. Toisaalta liian suuret rehupartikkelit voivat vähentää syöntiä ensimmäisinä päivinä. Hyvän alun takaamiseksi on tärkeää maksimoida syönti ensimmäisten päivien aikana.

Muutokset rehuissa

Iso-Punaheltta 1 PP CC Valmis-rehun muru-olomuoto minimoi alkurehun jauheisen osuuden. Muru-olomuodon partikkeleiden pituutta on nyt aikaisemmasta lyhennetty. Pyrkimyksenä on maksimoida untuvikon nokkaan sopivien partikkelien määrä ja sen myötä varmistaa onnistunut startti kasvuun.

Iso-Punaheltta 2 PP CC Valmis-rehun olomuoto on muutettu pikkurakeeksi. Rakeen halkaisija on edelleen 2,5 mm, mutta rakeet ovat aiempaa lyhyempiä. Tällä varmistetaan, että pisimmätkin rakeet ovat lintujen helposti nieltävissä.

Rehu ja sen olomuoto vaikuttavat eläinten käyttäytymiseen ja hyvinvointiin

Ruokinnan avulla voidaan tukea eläinten hyvinvointia ja vastustuskykyä sekä selviytymistä erilaisista stressinaiheuttajista. Suoliston mikrobitasapainon merkityksen vaikutusta terveyteen ja tuotantoon on alettu ymmärtää ja on löydetty keinoja vaikuttaa siihen ruokinnalla.

Rakeistetun rehun sisäinen partikkelikoko eli mikrorakenne vaikuttaa lihasmahan toimintaan. Lihasmahan tehtävä on jauhaa rehupartikkelit hienoksi, ennen kuin ne jatkavat matkaansa.

Tutkimusten mukaan vähintään 1 mm kokoiset partikkelit edistävät lihasmahan toimintaa. Karkeiden komponenttien ja kuidun ansiosta lihasmahan seinämien supistuminen lisääntyy, takaisinvirtaus lisääntyy ja viipymäaika ruuansulatuskanavan alussa pitenee. Tämän myötä ruoansulatusnesteet rauhasmahassa ja lihasmahassa ehtivät vaikuttaa pitempään ja maitohappokäyminen kuvussa jatkuu kauemmin. Tällä on edullinen vaikutus rehun sulavuuteen ja hyväksikäyttöön sekä ruuansulatuskanavan terveyteen.

Kalkkunaemojen rehuissa, alkaen Kalkkunaemokasvatus 13,5 P -rehusta, on karkea rakeen sisäinen partikkelikoko. Kalkkunaemokasvatus 13,5 P sisältää myös Progres®-rehuaineen. Rakeissa on mukana myös kokonaisia jyviä. Tämän mahdollistaa Turun rehutehtaan raaka-aineiden erillisjauhatus.