Kanojen ruokinta on kohdallaan

Agritapio Oy:n uusi kerroslattiakanala otettiin käyttöön kuluneena kesänä ja ensimmäinen kanaerä on kotiutunut kanalaan hyvin.

Syksyn puinnit ja syyskylvöt olivat hyvällä mallilla Agritapion tilalla, kun vierailimme siellä aurinkoisena syyskuun päivänä. Lauri, Heikki ja Seppo Tapion tilalla kanamäärä tuplaantui kanalainvestoinnin myötä. Päävastuu kanalasta ja kasvinviljelystä on Laurilla ja Heikillä, mutta isä-Seppo osallistuu tilan töihin edelleen myös aktiivisesti.

 
Kuvassa vasemmalta Lauri Tapio, sylissään Tuomas 2,5 v., Heikki Tapio, Seppo Tapio ja Kimmo Hakala. Taustalla ulkoseinä, jossa kananmunan kuva.
Kuvassa vasemmalta Lauri Tapio, sylissään Tuomas 2,5 v., Heikki Tapio, Seppo Tapio ja Kimmo Hakala.


Kanojen ruokinta perustuu Hankkijan Kultamuna-tiivisteeseen sekä tilan omaan viljaan. Hankkijan ruokinta-asiantuntija Kimmo Hakala tekee ruokintasuunnitelman, jota päivitetään tarpeen mukaan.

Kulunut kasvukausi ja sen poikkeukselliset sääolosuhteet tuovat haastetta myös Agritapion viljatilanteeseen.

- Oma vilja ei riitä normaalivuoden tapaan. Ostoviljaa tarvitaan ja tarvittaessa siirrytään täysrehuruokintaan, Heikki Tapio toteaa. Pelloilla viljellään ohraa ja vehnää kevät- ja syysmuotoisina sekä kauraa. Syysohraa kylvettiin tänä syksynä ensi kertaa.

- Mielenkiinnolla seuraamme, miten kasvusto kehittyy, toteaa Lauri Tapio.

Kanojen tullessa kanalaan ruokinta aloitetaan Punaheltta Paras-täysrehulla ja Kultamuna-Tiivisteen käyttöön siirrytään vähitellen. Alusta alkaen ruokinnassa on mukana myös Progut Siipikarja. Ainutlaatuisen, patentoidun Progut®-hiivavalmisteen on tutkitusti todettu tukevan eläimen luontaista vastustuskykyä ja auttavan ylläpitämään hyvää suolistoterveyttä. Se auttaa siten myös parantamaan eläinten elinvoimaisuutta, sopeutumista muutoksiin sekä tuottavuutta. Tämä kaikki näkyy myös parempana rehuhyötysuhteena.

- Myös höyhenpeite on pysynyt hyvänä, mainitsee Seppo Tapio.

Mureisen Progut Siipikarjan käyttötaso on kananuorikoilla ja munivilla kanoilla 15 g/rehukg.

Viljan analysoinnilla on vilja-tiivisteruokinnassa tärkeä rooli. Agritapionkin juuri puituja viljoja lähti Hakalan Kimmon matkaan koti Hankkijan vilja- ja rehulaboratoriota. Analyysituloksiin pohjautuen aletaan suunnitella syksyn ruokintaa.

- Kultamuna-Tiiviste on ollut meillä käytössä sen markkinoille tulosta asti, Seppo Tapio kertoo. Yhteistyö Hankkijan kanssa on pitkäaikaista ja perustuu yhteistyöhön ja luottamukseen.


Teksti ja kuvat: Satu Illman