Ruokinnan perusasiat kuntoon Tempo-lihasikojen ruokinnassa
TNTempo-isärodun käyttö on tuonut 50 % uutta genetiikkaa lihasikojen perimään HKFoodsin sikaketjussa. Tempojen vahvuuksia ovat olleet selkeästi parempi elinvoimaisuus, terveys, lääkintöjen ja teurashylkäysten väheneminen sekä parempi syöntikyky niin välikasvattamossa kuin lihasikalassakin.
Paremmalla syöntikyvyllä on vaikutusta muutamiin ruokinnallisiin asioihin, joihin etenkin Tempoilla kannattaa kiinnittää huomiota. Aina mitä terveempi, nopeakasvuisempi tai tehokkaampi rehunhyödyntäjä sika on genetiikan edistyessä, sitä tarkempi myös ruokinnan suhteen on oltava.
Riittävät aminohappotasot välikasvattamossa ja lihasikalassa kannattaa ensimmäiseksi varmistaa resepteistä. Porsailla korkeammat lysiinitasot parantavat rehuhyötysuhdetta ja lihakkuutta. Topigs Genetics suosittelee välikasvattamon loppuvaiheeseen jopa 1,15–1,2 g sulavaa lysiiniä/MJ. Vastaavasti lihasikalan alkuvaiheessa määrä kannattaa olla Tempoilla 1,06 g/MJ. Riittävät aminohappotasot ovat helpoin toteuttaa rehuoptimoinnissa, kun käytössä on kahden tiivisteen taktiikka lihasikalassa.

Kuitu, hygienia ja hallittu loppuruokinta ovat avainasioita
Kuidulla on iso merkitys sikojenkin ruokinnassa. Alhainen kuitupitoisuus johtuu useimmiten isosta sivuliemien tai vehnän määrästä. Halvin tapa lisätä kuitua on ottaa kaura ja/tai ruis mukaan seoksiin. Molemmat tuovat seoksiin hyviä monipuolisia kuitufraktioita tasapainottamaan ruokasulan kulkemista suolistossa. Raakakuidun suositus lihasikalan alkuvaiheessa on noin 4,5–5 % ja loppuvaiheessa 5–6 % kuiva-aineesta.
Hyvä rehun syöntikyky yhdistettynä vapaaseen liemiruokintaan, alhaiseen seoksen kuitu- ja kuiva-ainepitoisuuteen, liemen heikkoon hygieeniseen laatuun (hiivat, homeet, pH) ja riittämättömään yölevon pituuteen altistavat aina sioilla suolisto-ongelmiin. Tärkeää on siis ruokinnallisten perusasioiden kuntoon laitto ja niistä huolehtiminen päivittäin.
Sukupuolilajittelu ja ruokinnan säätely viimeisissä vaiheissa
Käytännössä porsaat voidaan ruokkia vapaasti noin 50 kg saakka, jonka jälkeen rehumäärää ei kannata nostaa yli suosituskäyrän – etenkin leikoilla. Loppuvaiheessa Tempo-leikoille suositus on maksimi 31 MJ/sika/pv. Imisille voi antaa rehua lähes syönnin mukaan loppuun saakka, sillä ne eivät yleensä ylitä käyrää eivätkä siten rasvoitukaan yhtä herkästi.
Sukupuolilajittelu kannattaa lihasikalassa tehdä, jotta leikkojen rehumäärään voi ylipäänsä vaikuttaa loppuvaiheessa. Lisäksi se homogenisoi sikojen syöntikäyttäytymistä karsinassa. Kun ruokinnan perusasiat, rajoitukset ja ympäristötekijät ovat kunnossa, Tempo-siat voivat saavuttaa täyden potentiaalinsa niin kasvussa kuin terveydessäkin.
Muista Tempoilla
1. Ruokinnan perusasiat kuntoon (resepti, kuitu, hygienia, liemen ka%, annostus)
2. Ruokinnan rajoittaminen lopussa noin 80 kg jälkeen, etenkin leikoilla
3. Sukupuolilajittelu
4. Osaston lämpötila 1–2 astetta korkeampi porsaiden tullessa (esim. 23 °C)