Nuori sukupolvi kehittämässä Jeppo Lantgrisin sikalaa

Jeppo Lantgris
Venla ja Alexander Backlund

Positiivisuus ja usko tulevaan – nämä välittyivät Venla ja Alexander Backlundista, kun vierailimme Marja-Leena Koiviston ja Mikael Sundmanin kanssa Jeppo Lantgrisin sikalassa.

Jeppo Lantgrisin porsastuotantotila sijaitsee Jepualla Pohjanmaalla. Paikkoja emakoille on 3000 ja näistä on syksyn uudistuksen jälkeen 2600 käytössä. Valoisan ja toiminnoiltaan selkeän uuden vapaaporsitusosaston ensimmäiset porsimiset ajoittuivat viime vuodenvaihteeseen. Porsituspaikkoja on 600. Tilalla vastuuta ovat ottamassa Johan Backlundin ja Merja Iso-Ahon lapset Venla ja Alexander. Molemmat ovat hakeneet kokemusta sikataloudesta Tanskassa, Ruotsissa ja Hollannissa harjoitteluiden muodossa.

Venla ja Alexander Backlund

Vapaaporsitus vähentää selkeästi eläinten stressiä ja porsimiset sujuvat joustavasti ajallaan. –Monia pieniä huomioita vaativia asioita toki on ja työtä hieman enemmän. Tavoitteena on, että eläimet ovat vapaana paljon ja pitkään. Suunnitteluvaiheessa oli esillä useita karsinavaihtoehtoja ja tilalla kokeiltiin yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa eri vaihtoehtoja, Alexander kertoo.

–Valitsemamme ratkaisu on itse kehittämämme, ja siinä eläinten sosiaalinen kanssakäyminen ja yhteisöllisyys korostuvat. Keskitymme oleelliseen ja pyrimme parantamaan käytäntöjämme jatkuvasti. Hokkuspokkus-keinoja ei ole, Alexander toteaa.

Venla Backlund

–Erittäin tärkeää on turvata emakon maidontuotanto ja siten riittävä ternimaidon saanti porsaille, toteaa Venla. Venlalle tärkeää on emakoiden yksilöllinen hoito. –Kaiken kaikkiaan eläinsilmää tarvitaan vapaaporsituksessa ehkä enemmän ja rauhallinen asenne on tärkeää. Tämä huokuukin selvästi nuoresta yrittäjästä.

Ruokinta suunnitellaan yhdessä Hankkijan ruokinta-asiantuntijan kanssa

Venla Backlund ja ruokinta-asiantuntija Mikael Sundman

Ruokinnassa on käytössä oma vilja, ja erän vaihtuessa suunnitelma päivitetään ja tarkennetaan. Mikael Sundman on ollut Backlundien ruokinta-asiantuntijana jo yli sukupolven ajan. –Olen saanut seurata nuoren sukupolven mukaan tuloa tilan toimintaan, Mikael kertoo hymyillen. –Pitkäjänteisyys on sana, jolla kuvailisin yhteistyötämme. Seuraamme tuloksia ja muokkaamme suunnitelmia mitattujen tulosten sekä tarpeiden mukaisesti.

Tiineysrehuna on Tiineys Pekoni 87 P-täysrehu, jolla jatketaan jonkin aikaa porsimisen yli. Vaihto tiineysrehusta Mikaelin suunnittelemaan imetysajan ruokintaan tehdään huone kerrallaan. Energiapitoinen imetysrehu jaetaan emakoille kolme kertaa päivässä. –Meillä ovat käytössä suljettavat porsaspesät. Lämpö pysyy niissä hyvin ja porsaat viihtyvät. Jaetulla imetyksellä pystymme varmistamaan, että kaikki porsaat saavat riittävästi emakon maitoa.

Rehu sisältää Hankkijan tuotekehityksen kehittämät ja patentoimat rehuinnovaatiot Progutin ja Progresin

Tilalla on käytössä uutuustuote Pro2Farm mure, joka sisältää Hankkijan tuotekehityksen kehittämät ja patentoimat rehuinnovaatiot Progutin ja Progresin. Mureinen Pro2Farm tukee kotieläinten terveyttä ja tuotantoa. Pienen käyttömääränsä ansiosta tuotetta on erittäin helppo käyttää. Progut® ja Progres® tukevat tutkitusti porsaiden vastustuskykyä ja elinvoimaisuutta. Ne myös muuntavat suoliston mikrobistoa hyödylliseen suuntaan.

Kokeet ovat osoittaneet, että jo seitsemän päivän aikana ennen porsimista emakoille annosteltu Progres® parantaa emakon ternimaidon tuottoa, suoliston mikrobitasapainoa ja tukee porsaiden kasvua ensimmäisten kriittisten viikkojen ajan. Tutkimuksissa Progres® on lisännyt emakoilla ternimaidon vasta-aineiden määrää. Myös vierotettujen porsaiden määrä ja kasvu ovat lisääntyneet. Tutkimusten mukaan Pro2Farmin sisältämä Progut® on lisännyt emakon ternimaidon tuotantoa 24 %, mikä vastaa kolmen porsaan ternimaidon tarvetta. Progut on nostanut myös ternimaidon rasvapitoisuutta, joka takaa porsaille enemmän energiaa kasvuunsa. Myös ternimaidon IgG-vasta-ainepitoisuus oli huomattavasti korkeampi Progutia käyttäneillä emakoilla.

Pieni kuitulisä tasapainottaa ruokintaa ja helpottaa siirtymävaihetta

Vihreä valo ohjaa porsaat porsaspesään.

Jeppo Lantgrisin emakot ovat porsitus- ja imetysajan vapaana ja tämä tuo omat haasteensa. Pro2Farm on auttanut ja tukenut tilanteessa hyvin. Pro2Farmia annetaan alkaen 5-7 pv ennen porsimista ja jatketaan 3–5 pv porsituksen jälkeen. Käyttömäärä on 100 g/pv. Pieni kuitulisä tasapainottaa ruokintaa ja helpottaa siirtymävaihetta tiineyden lopusta imetyksen alkuun.

Joutilaiden emakoiden ruokinnassa Backlundit ovat siirtymässä kioskiruokintaan, jolloin ruokinnan tarkkuus paranee. Emakoille on jatkuvasti tarjolla heinää virikkeeksi. Hyvälaatuista hevosheinää jaetaan sopivassa määrin, kaikki syödään eikä sitä joudu hukkaan ja lietekanavaan.

Päätavoitteena Venla ja Alexander Backlundilla on, että oma tuotanto ja kapasiteetti ovat kunnossa ja työ on hyvän mielen työtä ja tekemistä kannattavasti. Viestiminen kuluttajalle kokonaisuudesta sekä kuluttajamyönteisyyden lisääminen yleisesti ovat heille tärkeitä asioita.

–Mielenkiintoisinta on, että jatkuvasti pääsee kehittämään toimintaa, nuoret toteavatkin.

Vihreä valo ohjaa porsaat porsaspesään.

Teksti: Satu Illman
Kuvat: Satu Illman, Mikael Sundman ja Alexander Backlund