Yhteisporsas valitsi parasta porsaalle

Olemme Pohjanmaalla, Peräseinäjoella Minna ja Mika Mannin tilalla. Mika tiesi jo nuoresta pitäen haluavansa tuottaa puhdasta kotimaista ruokaa kuluttajien pöytään ja osti ensimmäiset pellot ollessaan vasta 15-vuotias.

Teksti: Marja-Leena Koivisto, Hankkija Oy
Kuvat: Miika Soini, Muwex Oy

Lihasiantuotantoon Mika investoi vuonna 2003. Mika ja Mikan isä Tapio Manni perustivat neljän yrittäjän kanssa 840 emakon Yhteisporsas Oy:n sikalan Laihialle. Emakkosikalainvestoinnilla haluttiin varmistaa riittävä määrä tasalaatuisia porsaita omiin lihasikaloihin. Myöhemmin Mannit ostivat koko Yhteisporsaan omiin nimiinsä ja Mika Manni on toiminut yhtiön toimitusjohtajana vuodesta 2014 lähtien. Viime vuosina Mannit ovat investoineet mm. välikasvattamon laajennukseen sekä emakoiden vapaaimetykseen.
Minna ja Mika viljelevät ohraa, kauraa, vehnää sekä ruista lihasikojen rehuksi. Viljelyksessä peltoa on kaiken kaikkiaan noin 600 ha. Lisäksi viljaa ostetaan 200–300 ha alalta.
Mannit tuottavat Atrian tuotantokonseptin mukaisesti antibioottivapaata suomalaista sianlihaa, jossa siat ruokitaan ilman soijaa. Lihasikapaikkoja on 5 700. Hankkijan Säkylän tehtaalla valmistetaan tuotantotavoitteiden mukaisesti tilaoptimoitu tiiviste Mannien käyttämien raakaaineiden täydennykseen.
Yritystoiminta ei rajoitu pelkästään maanviljelyyn ja sikatalouteen, vaan ulottuu kiinteistötoiminnasta tuulivoimaan. Oma tuulimylly tuottaa sähköä sikaloiden tarpeisiin ja ylimäärä ohjautuu valtakunnan verkkoon. Kiireinen yrittäjäpariskunta on jakanut vastuut niin, että Minna pyörittää lihasikaloita ja Mika emakkolan sekä peltoviljelyn. Kiirettä ja töitä on paljon, mutta monialayrittäjyys on Mannien työ, harrastus sekä elämän suola. Minna huolehtii myös lasten harrastustoiminnasta. Lajeja löytyy painista jenkkifutikseen ja kuorosta pianonsoittoon. Perheeseen kuuluu kolme lasta, ekaluokkalainen Mari 7 vuotta, Masa 9 vuotta ja Miro 12 vuotta.

Yhteistyöllä kohti parempia tuloksia

Mannit halusivat löytää ratkaisuja välikasvatusvaiheen ripulin hallintaan, tavoitteena oli myös parempi välikasvatusporsaiden kasvu.
– Hankkijan tarjoama laaja ja monipuolinen porsaiden vaiheruokinta on tuonut lisäarvoa sekä selkeää kustannustehokkuutta tuotantoon, sanoo Mika. Porsaiden ripulit on saatu erinomaisesti hallintaan Hankkijan porsasrehuilla, jotka sisältävät ainutlaatuiset tuotekehityksen kruununjalokivet Progut® ja Progres® -innovaatiot.

Parasta porsaalle

Yhteisporsaalla on käytössä porsaiden kasvuvaiheiden mukaisesti suunniteltu rehuohjelma. Pikku-Pekoni on porsaan ensirehu eli prestarter, joka sisältää runsaasti maitopohjaisia raaka-aineita sekä kypsennettyä viljaa. Pikku-Pekonin hyvä maistuvuus ja erinomainen sulavuus turvaa onnistunutta ja sujuvaa vieroitusta. Vieroitusvaiheen erityisrehu Superjuniori-Pekoni kehittää suoliston mikrobistoa. Porsasrehu Multi-Pekoni varmistaa suoliston kehittymisen hyödyntämään kasvipohjaisia raaka-aineita. Pekoni 100 on paras välikasvatusvaiheen rehu, joka sisältää mm. syöntihalukkuutta kiihottavan ”sikamakean” elementin. Tilan ruokintatekniikan ansiosta vaihto rehusta toiseen onnistuu joustavasti ja portaattomasti.
– Terveet porsaat ja hyvä kasvu välikasvatusvaiheessa tuovat hyvän tuottavuuden myös lihasikavaiheeseen, joten panostus porsaisiin kannattaa, muistuttaa Minna.

Termiinikauppa tuo varmuutta

Mannit kokevat Hankkijan tarjoaman mahdollisuuden kiinnittää rehuostoja termiinihintoihin jopa vuodeksi eteenpäin hyväksi ja tärkeäksi. Menojen budjetointi, ennakointi ja varautuminen tulevaan on oleellisen tärkeää.

Luottamuksellinen, avoin ja sujuva yhteistyö tuo tuloksia

Yhteistyö ruokinta-asiantuntija Jyri Kahren kanssa on saumatonta ja luottamuksellista.
– Jos ja kun eteen on tullut haasteita ja joskus jopa ongelmia, Jyri on tarttunut asioihin nopeasti ja tullut avuksi paikan päälle, toteaa Mika.
Tuotekehityspäällikkö Satu Valkama tuo vahvan panoksen tilan rehustuksen ja tuotannon kehittämiseen. Tilaoptimoitu lihasikojen täydennysrehu on puolestaan kehityspäällikkö Johanna Dakan käsialaa. Välitön yhteys tuotekehitykseen on tärkeää, jotta rehujen toimivuutta ja tuottavuutta pystytään jatkuvasti kehittämään. Tilan asiantunteva palvelu on kokonaisuus, jossa iso merkitys on Jyrin työparilla Eija Jaakola-Nummelinilla. Eija huolehtii mm. rehujen tilausasioiden sujuvuudesta.
Mannit kommentoivat lähes yhteen ääneen, että Hankkijan palvelu rehuasioissa on hoitunut erinomaisesti ja he haluavatkin välittää kiitokset avoimesta, rakentavasta ja toisiaan kunnioittavasta yhteistyöstä niin Hankkijalle kuin tilan työntekijöille.


Puinnit olivat jutunteon aikaan Manneilla täydessä vauhdissa. Tässä tarkastellaan ohrakasvustoa.

Ruokinnan suunnittelua ja syntymäpäiväkakkua. Mirolla oli syntymäpäivä.
 

Progut® ja Progres®

  • Vahvistavat ja kehittävät tutkitusti vastustuskykyä ja elinvoimaisuutta.
  • Muuntavat suoliston mikrobistoa hyödylliseen suuntaan.
  • Progut on lisännyt emakoilla ternimaidon määrää ja nostanut rasvaprosenttia (Hasan ym. 2017)
  • Porsailla vähemmän ripulia, alhaisempi kuolleisuus ja korkeampi vieroituspaino