Optimaalinen jauhatuskarkeus varmistaa tehokkaan rehun sulatuksen ja suolistoterveyden

Rehujen optimaalisen ravintoainekoostumuksen ohella myös niiden tekninen laatu vaikuttaa siihen, miten eläin pystyy sulattamaan rehua, sekä myös maha- ja suolistoterveyteen. Erityisesti rehuraaka-aineiden jauhatuskarkeudella on suuri merkitys ruuansulatuksen toiminnalle ja sitä kautta eläinten hyvinvoinnille. Kotieläintuottajan kannalta nämä ovat avaimia tuotannon hyvälle taloudelliselle tulokselle.

Hankkija on ainoa suomalainen rehuvalmistaja, jolla on tehtaillaan käytössä valssijauhatus. Rehutehtaan valssimyllyt jauhavat viljan tehokkaasti, eikä joukkoon jää kokonaisia jyviä. Jauhatustulos on tasainen ja optimaalinen. Valssijauhettu vilja soveltuu nautojen ja sikojen ruokintaan: nautojen rehuissa sitä kutsutaan Krossi-viljaksi ja sikojen rehuissa Vals-viljaksi.

Krossi-vilja toimii optimaalisesti naudan pötsissä

Koska Krossi-viljan partikkelikoko on vasaramyllyllä jauhettua viljaa suurempi, viljapartikkelit hajoavat pötsissä hitaammin. Tämän ansiosta ne eivät happamoita pötsiä niin helposti. Krossi-viljojen avulla tärkkelyksen vapautuminen on tasaista ja optimaalista – pötsi toimii tehokkaasti ja rehuhyötysuhde on hyvä.

Vals-jauhatus on hyvä esimerkki suolistoterveyden vaalimisesta

Ainutlaatuinen viljan jauhatusmenetelmä on ollut pitkään käytössä Hankkijan rehuratkaisuissa. Vals-jauhatus on kehitetty erityisesti sikojen mahahaavan ehkäisyyn ruokinnallisin keinoin. Suuren partikkelikokonsa ansiosta vals-vilja vähentää sian mahan sisällön juoksevuutta ja pienentää mahahaavariskiä. Mahahaava on kivulias vaiva, joka heikentää sikojen hyvinvointia ja tuottavuutta, sekä saattaa aiheuttaa hännänpurentaa.

Karkean jauhatuksen ajatellaan heikentävän viljan sulavuutta sioilla, mutta Vals-viljan ominaisuudet takaavat sen hyvän sulavuuden suuremmasta partikkelikoosta huolimatta. Vals-jauhatus nimittäin ”räjäyttää” jyvän hiutalemaiseksi, jolloin partikkelin pinta-ala on suuri. Vals-jauhetun jyvän pinta on täynnä poimuja ja reikiä. Suuri pinta-ala tehostaa ruuansulatusentsyymien toimintaa ja sitä kautta rehun sulavuutta. Niinpä vals-viljan käyttö ei heikennä rehuhyötysuhdetta.

Erillisjauhatuksella optimaaliset siipikarjanrehut

Hankkijan Turun rehutehdas on erikoistunut yksimahaisten rehuseosten valmistamiseen. Tehtaalla on käytössä raaka-aineiden erillisjauhatus, jonka avulla voidaan eri raaka-aineet jauhaa eläinten kannalta optimaaliseen karkeuteen. Erillisjauhatus sopii erityisen hyvin siipikarjanrehuille. Siipikarjan lihasmahan toiminnalle on etua, että rehussa on myös karkeampia partikkeleita. Erillisjauhatuksen ansiosta siipikarjan täysrehuihin voidaan lisätä myös kokonaisia jyviä ennen rakeistusta.