Rehumme on aina enemmän kuin sen raaka-aineiden summa

Kotieläintuottajan arjessa rehujen toimivuus, hinta ja rakeen laatu näkyvät joka päivä. Rehurakeen sisällä oleva tuotekehitys on vaikeammin nähtävissä tai eriteltävissä. Parhaiten tuotekehityksen osaaminen näkyy rehujen ja ruokinnan toimintavarmuudessa ja tuottavuudessa. Rehujen tai kokonaisruokinnan koostumus optimoidaan tyypillisesti siten, että niiden ravintoainesisältö täyttää eläimen tarpeet ja raaka-aineiden käyttörajoitukset otetaan huomioon. Monelle rehunvalmistajalle nämä perusteet riittävät rehujen suunnitteluun. Hankkijalla rehujen suunnittelussa otetaan huomioon myös monia muita tekijöitä, koska ruokinnan toimintavarmuus ja tuottavuus ei ole pelkästään raaka-aineiden pitoisuuksien ja sulavuuksien summa. Ruokinta vaikuttaa myös pötsin ja suoliston mikrobistoon, toimivuuteen ja terveyteen, minkä huomiointi edellyttää monipuolista osaamista. Pitkät perinteet tuotekehityksessä ja osaamisen kehittämisessä sekä jatkuva, vahva panostus niihin tuovat meille alan monipuolisimman osaamisen toimivien ja tuottavien ruokintaratkaisujen tekemiseen kaikille eläimille.

Syvällinen ruokintaosaaminen rehusuunnittelun taustalla

Hyvä yhteistyö eläinaineksen jalostajien ja tilojen kanssa antaa meille tarkat tiedot eläinten nykytarpeista ja tuotantotasoista käytännön olosuhteissa Suomessa. Vahvan kansainvälisen yhteistyön kautta Hankkijalla on käytössään syvällistä osaamista rehujen ja ruokinnan suunnitteluun. Tähän sisältyy monta ruokinnan toimivuutta ja tuottavuutta edistävää kriteeriä, joita muilla rehunvalmistajille ei ole käytössä. Nautakarjan ruokinnassa käytämme muun muassa pötsikäymisen toimivuutta kuvaavaa ja pötsin toiminnan tasapainoa varmistavaa IFE-arvoa. Koska raaka-aineiden IFE-arvo vaihtelee suuresti ja ruokinnassa sen optimialue on kapea, IFE-arvon käytöllä on merkittävä vaikutus ruokinnan onnistumiseen ja sillä on todennettu tuotosvaste. Tärkkelyksen ja rasvan laatu ja ohutsuolesta imeytyvät aminohapot ovat muita Hankkijalle erityisiä kriteerejä, joilla voidaan edistää ruokinnan toimivuutta naudoilla.

Sikojen ruokinnassa vastaavia kriteereitä löytyy esimerkiksi kuidun laadun ja sulavuuksien normaalia tarkemmasta arvioinnista. Hankkija jakaa rehun sisältämän kuidun inerttiin ja fermentoituvaan kuituun ja käyttää näitä rehujen suunnittelun perusteina. Tällä voidaan vaikuttaa suoliston toimivuuteen ja edistää rehujen toimintavarmuutta. Porsaiden, lihasikojen ja emakoiden kyky sulattaa rehua on luonnollisesti erilainen, mutta tätä ei yleensä pystytä huomioimaan rehujen suunnittelussa, koska kotimaisissa rehutaulukoissa on sulavuustiedot vain kasvaville ja aikuisille sioille. Kansainvälisen yhteistyön kautta Hankkijalla on mahdollisuus huomioida ruokinnassa erot porsaiden, lihasikojen, imettävien emakoiden ja tiineiden emakoiden kyvyssä sulattaa rehua ja edistää näin ruokinnan toimivuutta ja tuottavuutta. Siipikarjalla Hankkijalla on käytettävissä sulavuustiedot raaka-aineista erikseen broilereille, kananuorikoille, kalkkunoille ja muniville kanoille sen sijaan, että käyttäisimme niille kaikille samoja kotimaisia arvoja. Siipikarjan rehuissa käytämme erityisenä suunnitteluperusteena liukoista kuitua, millä voidaan parantaa rehujen toimintavarmuutta.

Tilakohtaisesti suunnitellut Sopiva-ruokintaratkaisut kuuluu palveluihimme. Sitä varten ruokinta-asiantuntijoidemme käytössä ovat toimivat ja modernit ruokinnan suunnitteluohjelmat ja niiden käyttöön tarvittava osaaminen. Tilojen erilaiset ruokintamenetelmät ja -laitteet asettavat omat vaatimuksensa rehuille. Läheinen yhteistyö asiakkaidemme kanssa antaa niihin vastaamiseen hyvät eväät. Tästä esimerkkinä voisi mainita automaattiruokinnan toimivuudelle tärkeän rakeen kestävyyden. Sen varmistamiseksi Hankkijan rehujen yksi optimointikriteeri on kehittämämme rakeistusindeksi, joka vaihtelee raaka-aineittain ja kertoo, miten hyvää raetta rehuseoksesta voi saada.

Erityisosaamista pötsin ja suoliston toimivuudesta ja terveydestä

Raaka-aineet eivät ole vain ravintoaineiden lähde, vaan ne vaikuttavat muun muassa rehun viipymäaikoihin ja viskositeettiin suolistossa, suolistomikrobiomin koostumukseen, eläinten vastustuskykyyn ja tätä kautta rehujen toimintavarmuuteen, tuottavuuteen ja eläinten hyvinvointiin. Näitä yhteyksiä on vaikea ottaa huomioon ruokinnan suunnittelussa ilman monipuolista osaamista biokemiasta, eläinten fysiologiasta, immunologiasta sekä pötsin ja suoliston mikrobistosta. Hankkijan asiantuntijoiden monipuolinen ja poikkitieteellinen osaaminen yhdessä vuosien mittaan kehitetyn, vahvan tutkimusverkoston kanssa luo tähänkin parhaat mahdolliset edellytykset. Tämän osaamisen avulla Hankkija on myös kehittänyt ja käyttää rehuissaan ainutlaatuisia, pötsin ja suoliston toimintaa tukevia rehuaineita, kuten Progut® ja Progres®.

Osaaminen rehujen prosessoinnista täydentää kokonaisuuden

Prosessoinnilla, kuten jauhatuskarkeudella, lämpökäsittelyllä ja rakeistuksella, on merkittävä vaikutus rehujen tuottavuuteen, toimintavarmuuteen ja eläinten hyvinvointiin. Prosessointi vaikuttaa sekä rehujen sulavuuteen että pötsin ja suoliston toimivuuteen ja terveyteen. Tälläkin saralla Hankkijalla on omia, ainutlaatuisia ratkaisuja ja kehitämme niitä edelleen. Raaka-aineiden hienoksi jauhaminen parantaa tiettyyn rajaan asti sulavuutta, mutta se aiheuttaa usein ongelmia eläinten suolistoterveydelle. Valssaustekniikalla tuotetut Hankkijan Vals-, Krossi- ja Rihlaviljat vähentävät hienoksi jauhetun viljan aiheuttamia ongelmia alentamatta rehun sulavuutta. Rakeistus parantaa rehujen sulavuutta, mutta huonosti toteutettuna se voi lisätä suoliston viskositeettia, heikentää suoliston kuntoa ja lisätä terveysongelmia. Pitkän kokemuksen kautta Hankkijalle on muodostunut omat kriteerinsä rakeistukseen.

Tätä osaamista kehitämme edelleen käynnissä olevassa eurooppalaisessa yhteishankkeessa, jossa Hankkija on ainoa suomalainen jäsen. Hanke selvittää jauhatuskarkeuden, prosessointilämpötilojen ja rakeistuksen olosuhteiden vaikutusta rehujen fysikaalis-kemiallisiin ominaisuuksiin ja sulavuuteen sioilla ja siipikarjalla. Analysoitaviin mittareihin kuuluvat muun muassa vaikutukset rehujen syöntiin, sulatuksen ja imeytymisen kinetiikkaan, kulkunopeuteen ja viskositeettiin. Tavoitteena on löytää eläinten tuottavuuden, suoliterveyden ja hyvinvoinnin kannalta optimaaliset prosessointiarvot, joiden vaikutukset on luotettavasti todennettu. Sama tinkimättömyys koskee kaikkea edellä kuvattua osaamista. Siihen perustuvat Hankkijan ruokintaratkaisut on aina todennettu tutkitusti suolen tai pötsin sisältä lihantuotantoon tai maitoon asti erilaisissa olosuhteissa. Siksi niiden toimivuuteen voi luottaa.