Täydennyskylvö nurmessa tuo lisää satoa ja säästöjä

Aukot nurmessa aiheuttavat satotappioita ja ovat otollinen kasvualusta rikkakasveille. Ne johtavat taloudellisiin menetyksiin ruokintapöydällä sekä sadon määrän että laadun heikkenemisen kautta. Täydennyskylvöillä ylläpidetään tulevien vuosien satotasoa ja sadon laatua, lisätään nurmivuosia ja näin alennetaan nurmilohkoille jakaantuvia perustamiskustannuksia.
Täydennyskylvötarve kartoitetaan heti lumien sulettua tarkkailemalla mahdollisesti seoksesta hävinneitä, talvituhoille herkempien nurmilajien esiintymistä (mailaset, apilat, raiheinät) sekä varsinaisia aukkopaikkoja. Täydennyskylvöillä siementen itämistä edistää kunnollinen maakosketus, joten se kannattaa tehdä jyrään tai kevyesti muokkaavaan koneeseen asennettavan piensiemenkylvölaitteen avulla tai suorakylvökoneella aikaisin keväällä, kun pellonpinta antaa myöten.
Täydennyskylvötarvetta voi ehkäistä perustamisvaiheessa lohkon pinnan muotojen tasaamisella, kalkitsemisella, oikeilla nurmikasvivalinnoilla ja riittävällä kylvösiemenmäärällä. Joskus kuitenkin sääolot, kuten lauhat talvet ja jääkuoren aiheuttama jääpolte, tekevät reikiä tiheäänkin kasvustoon.
Suomeen ja Suomessa jalostetut lajit ja lajikkeet kestävät talvea ja usein lähtevät kasvuun alkukesällä viileämmässäkin. Apiloista SelmaBOR-puna-apila on näyttänyt talvenkestävyytensä useammalla koepaikalla. Hyvällä ennakoinnilla vältettävissä olevat täydennyskylvöt lisäävät nurmen tuotantokustannuksia sekä viljelijän työtunteja.
Timotein ja raiheinän käyttö täydennyskylvöseoksissa
Täydennyskylvöseokseen kannattaa valita nopean kasvurytmin lajeja, kuten raiheiniä ja kaveriksi eteläisen tyypin timotei, esimerkiksi RhoniaBOR. Viimeisen satovuoden täydennyskylvö voidaan tehdä kustannustehokkaasti yksivuotisella italianraiheinällä. Aikaisempina vuosina järkevä timotein ja monivuotisen englanninraiheinän suhde on 70/30.
Raiheinät tuovat rehuun sulavuutta ja maittavuutta, mutta myös matalan kuitupitoisuuden, joka tulee ottaa seossuhteissa huomioon.