Halikon koeruuduilla näyttäviä kasvustoja sekä hyviä koetuloksia haastavasta kasvukaudesta huolimatta

viljan koeruudut Halikko kuvattuna taivaalta, koeruuduissa näkyy eroja
Halikon koekentällä Kasvuohjelman havaintoruutujen lisäksi Nordic Seed:in jalostus- ja lajikekokeita.

Halikon koekenttä kylvettiin hyvissä kylvöolosuhteissa 3.–4.5.2021. Kylvöstä seuraavana päivä alkoi sateinen kausi – kuten FieldSense sääaseman datasta näkyy – jolloin alueen kylvöt keskeytyivät useaksi viikoksi. Maa läpäisi vettä tehokkaasti ja lämpötilojen lähdettyä nousuun viljakasvustot kehittyivät nopeasti.

Toukokuussa sadesummaa kertyi 92 mm. Kasvukauden nopeudesta ja kasvurytmistä kertoo se, että ensimmäiset monitahoisten ohrien tähkälletulohavainnot tehtiin seitsemän viikkoa kylvön jälkeen eli reilu viikko ennen juhannusta.

Kesäkuulla lämpötilat olivat korkeita, mutta reilummat sadekuurot pitivät maan kosteana ja kasvu oli edelleen hyvin nopeaa.

Heinäkuu oli helteinen ja sadesummaa kertyi 44 mm; pääosin heinäkuun lopun sateista. Koelohkon maa pidätti kasveille käyttökelpoista vettä tehokkaasti, eikä ruuduilla juurikaan havaittu kuivuusstressin oireita. Jyväntäyttymisvaiheeseen osunut kuuma ja kuiva ja jakso vaikutti jyväkokoon alentavasti erityisesti kauralla.

Sademäärä ja lämpötila kylvöstä sadonkorjuuseen, FieldSense sääasema

Kuuman heinäkuun johdosta lämpösummaa kertyi vauhdilla ja sadonkorjuu aloitettiin jo heinäkuun viimeisinä päivinä monitahoisilla ohrilla. Elokuussa sateet haittasivat hieman sadonkorjuuta, mutta myöhäisemmätkin vehnäruudut puitiin elokuun aikana. Kasvustot näyttivät lupaavilta läpi kasvukauden, ja sadon määritysten ja laatuanalyysien jälkeen voidaan todeta, että tulokset olivat erittäin hyviä haastavana kasvukautena. Kasvuohjelma-käsittelyillä saatiin hyvät vasteet havaintoruuduilla, lajikekohtaisia eroja toki esiintyi.

 
 

Kasvuohjelmaruuduilla tehdyt toimenpiteet

  • Kylvölannoitus: YaraMila Y1 444 kg/ha
  • Rikkatorjunta: Pixxaro EC 0,25 l/ha + Premium Classic SX 12 g
  • Lehtilannoitus: YaraVita Gramitrel B 2 l/ha
  • Korrensäätö: Moddus Evo 0,25 l
  • Lisälannoitus: YaraBela Sulfan 135kg/ha
  • Tautitorjunta: Elatus Era 0,6 l/ha

Kevytruuduilla tehtiin vain rikkojen torjunta ja kylvölannoitus.

Sato, viljan koeruudut Halikko
Kevätvehnä, viljan koeruudut Halikko
Leijona kevätvehnä, viljan koeruudut Halikko
Kaura, viljan koeruudut Halikko