Lihanauta ei ole ympäristön vihollinen

Tämän hetken yleinen keskustelu naudanlihan tuotannosta on surullista kuunneltavaa. Punainen liha nähdään suurena ympäristörikkeenä ja tiedostavan ihmisen viimeisenä valintana. Samalla laadukas ja turvallinen kotimainen tuotanto ei saa sille kuuluvaa arvostusta. Puheissa ja nettipalstoilla faktat ja erilaiset hiililaskennat menevät iloisesti sekaisin. Liian harva tietää ja muistaa, että teemme joka päivä työtä sekä eläinten että ympäristön hyvinvoinnin eteen.

lihanauta, Hankkijan rehut – Yhteisen ympäristömme puolesta

Yksipuolisen keskustelun sijaan kotimaisen lihantuotannon vahvuudet esiin

Kotimainen naudanlihantuotanto eroaa monin tavoin esimerkiksi suurten tuottajamaiden, USA:n ja Brasilian tuotannosta. Meillä vasikkakasvatus perustuu pitkälti lypsytilojen sonnivasikoihin, jotka saavat näin uuden elämäntehtävän välittömän teurastuksen sijaan. Ruokinta perustuu säilörehuun, joka sitoo tehokkaasti hiiltä kasvuaikanaan. Maamme onkin hyvin nurmituotantoon soveltuva.

Monissa vielä kehittyvissä maissa laajoilla alueilla laiduntavat eläimet aiheuttavat eroosiota ja edistävät aavikoitumista, kotimainen nauta taas viihtyy kylmäpihatossa pikku pakkasessa. Myös eläinten kasvatusajat ovat tiloillamme lyhentyneet ja lihakkuus parantunut, mikä vähentää päästöjä lihakiloa kohden. Nämä asiat unohdetaan valitettavan usein yksipuolisessa keskustelussa. Rehun kotimaisuusaste on myös korkeampi kuin monilla muilla eläinryhmillä, ja suurimman osan valkuaisesta lihanaudat saavatkin oman tilan säilörehusta ja viljasta. Tämähän kuulostaa hyvältä, mutta onko meillä vielä parannettavaa?

Alkukasvatuksen onnistuminen on tärkeää

Tilan talouden kannalta merkittäviä lukuja ovat eläinten päiväkasvut, ruokintapäivien määrä ja rehuhyötysuhde. Nämä samat mittarit pätevät myös ympäristötehokkuuteen. Vasikoiden tuottava kasvatus ei ole aina helppoa, erityisesti lypsyrotuisilla vasikoilla. Oikeilla rehuilla saadaan ruokinta kohdalleen ja päästään huipputuloksiin. Esimerkki maittavasta ja tuottavasta kasvatusrehusta on uusi tuotteemme Primo Vasikka, joka on saanut tyytyväisiä käyttäjiä kasvattamoissa eri puolilla maata. Kun eläin kasvaa kunnolla, myös sen rehuhyötysuhde paranee ja ympäristövaikutukset pienenevät.

Kestävyys on erityisen tärkeää emolehmillä, mutta myös vasikoilla ja isommilla sonneilla. Eläimen poisto on aina takaisku sekä talouden että ympäristön kannalta. Hoito- ja kuolleisuusprosentteihin onkin hyvä kiinnittää tilalla huomiota. Tautipaine vasikkakasvattamoissa on valtava, mutta onneksi meillä on keinoja tukea vasikan vastustuskykyä. Hankkijan Progres® ja Progut® tukevat tutkitusti eläimen immuunipuolustusta ja vähentävät antibioottien käytön tarvetta. Vasikat selviytyvät haasteesta sairastumatta ja kasvun häiriintymättä. Paras tuotto–panos -suhde saadaan lihanautatiloilla panostamalla kasvuun ja terveyteen, ei välttämättä kaikkein halvimmalla rehulla. Oman tilan nykytilanne kannattaa ottaa haltuun, jotta tiedetään, kuinka yhdessä voimme lähteä sitä parantamaan.

Yhteiskunta muuttuu, ja sitä kautta toimintaympäristömme. Ollaan ylpeitä elinkeinostamme ja tuodaan se esiin, ei vastakkainasettelun, vaan tietouden lisäämisen kautta. Tehdään viisaita valintoja niin tuottavuuden kuin ympäristönkin kannalta.