Hevoskasvatusta täydellä sydämellä


Päivän kohokohta on, kun Anu Julmala-Jäntti käy tervehtimässä varsoja laitumella ja katsomassa, että kaikki on hyvin.
Anu kasvattaa myös greyhoundeja, joiden Jahti&Vahti-ruoat kulkeutuvat kätevästi kotiin Racing-rehukuormien mukana. Kuvassa koirat Phyllis, Daisy ja Hilde sekä omista kasvateista myös hevoset Henry J ja Guinevere J.

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. On yksi kesän kuumimmista hellepäivistä, kun Peruskallion tilalla varsat emiensä kanssa ovat päiväunilla viileässä ja viehättävässä maalaisromanttisessa tallissa. Tallissa muutama tamma odottelee Anu Julmala-Jäntin kanssa eläinlääkäriä. On kiimakontrollien aika ja eläinlääkäri suorittaa kontrollin ultralla. Anu avustaa kokenein ja varmoin ottein eläinlääkäriä vaihdellen, tammoja vuorotellen sekä huolehtien samaan aikaan tammojen tämän kesäisistä varsoista, jotka ovat liimattuina emiensä kylkiin.

Anu Julmala-Jäntin hevoskasvatus sai alkunsa 1990-luvun puolivälissä, kun silloinen Anun estetamma saavutti iän, jolloin kilpaura alkoi olla takanapäin ja tammalle luonnollinen käyttötarkoitus kilpauran jälkeen oli astutus. Nykyisin Anun tallissa asuukin tamman jälkeläisiä ja sukulaisia.

Anun rakkaus hevosiin ja kiinnostus kasvatukseen syntyi jo lapsena. Hän vietti lapsena aikaa tallilla, jossa oli ponien kasvatusta. Etenkin Anu uskoo tallin poniorien herättäneen hänessä kiinnostuksen kasvatukseen. Kasvatuksesta Anulle tuli kokopäiväinen työ ja elämäntapa, kun Anu miehensä Lasse Jäntin kanssa ostivat Peruskallion tilan 2000-luvun alussa. Ensimmäiset varsat syntyivät Peruskallion tilalla vuonna 2003. Kasvatuksen laajentuessa tilalle rakennettiin muutama vuosi myöhemmin pihatto, jossa varsojen kasvaminen tapahtuu luonnollisella tavalla.

Kesällä 2018 Peruskallion tilalla syntyi kuusi varsaa, joista vain yksi on Anun oma kasvatti. Iso osa Anun työtä on huolehtia asiakkaiden tammoista ja varsoista. Anu seuraa asiakkaiden varsojen elämää tamman astutuksesta varsan kolmivuotisikään, jolloin varsat lähtevät maailmalle koulutettaviksi. Osa Anulla syntyneistä tammavarsoista palaa vuosien jälkeen takaisin Peruskallion tilalle itse astutettaviksi ja varsomaan. Kaikki tallin varsat ja hevoset ovat Anulle kuin omia. Jokapäiväinen elämä ja varsoille uusien asioiden oppimisen seuraaminen on Anulle elämän suola.

Suomenhevosten kasvatus on kansalaisvelvollisuus

Anun kasvatustyö alkoi puoliveristen kasvatuksesta. Lähtökohtana kasvatuksessa hänelle on hevosten luonne ja kyky tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa. Anu haluaa kasvattiensa olevan toimivia urheiluhevosia, suomalaisille ratsastajille sopivia hevosia, joilta löytyy suorituskykyä. Hevosten ja harrastamisen pitäisi olla rentouttavaa ja nautinnollista, tämän takia Anulle yhteistyökyvyllä on niin suuri merkitys. Puoliveristen lisäksi Anu kasvattaa suomenhevosia päämääränään vähentää rodun sukusiittoisuutta ja laajentaa sukulinjoja. Suomenhevonen on kansallisaarteemme ja Anu pitääkin kansalaisvelvollisuutenaan sitä, että joka vuosi hänen käden jälkenään syntyisi vähintään yksi erisukuinen suomenhevonen.

Yksinkertaista ja luonnollista ruokintaa Racingillä Vuosia sitten Anu lähti kokeilemaan sekä varsojen että tammojen ruokinnassa kauran lisänä Racing Prixiä ja Proteinia. Anu totesi pian ratkaisun helpoksi ja toimivaksi. Näin on edelleen. Varsoista kasvaa täyteläisiä ja terveitä. Ne ovat myös jänteviä ja hyväkuntoisia eikä Anun kasvateilla ole ollut juurikaan irtopaloja. Varsoille on tärkeää liikkua sekä syödä vapaasti. Tämän kesäisillä varsoilla on syksyn jälkeen edessä vieroitus, jolloin varsat siirtyvät pihattoon. Kevään tullen varsat opetetaan ajolle, jonka jälkeen ne siirtyvät laitumille nauttimaan kesäpäivistä.

EQPro – Terveyttä ja hyvinvointia hevosellesi!

  • EQPro-sarjan tuotekehityksessä on yhdistetty alan uusin tutkimustieto ja teknologia parhaisiin luonnon raaka-aineisiin.
  • Raaka-aineiden valinnassa on kiinnitetty huomiota erityisesti niiden toimivuuteen, tehokkuuteen, hyväksikäyttöön ja imeytyvyyteen.
  • Tuotteiden valmistuksessa ei käytetä ylimääräisiä täyteaineita.
  • EQPro -sarjaan kuuluvat tuotteet ovat Gastro Plus, Himalayan Electrolyte, Hoof Balance, Joint Complete, Multivita Natur-E sekä Natural Magnesium.
  • Peruskallion tilan suomenhevosori Saran Sovitus menettää siitoskaudella ruokahalunsa. Gastro Plus on ollut maistuva apu Saran Sovituksen ruokinnassa.