Biohiiltä puutarhaan! Poimi viisi vinkkiä.

Biohiili on varmasti yksi tämän kesän mielenkiintoisimmista puutarhatuotteista. Sen hyvistä vaikutuksista, ekologisuudesta ja pitkäikäisyydestä puhutaan, mutta mitä biohiili on ja miten biohiiltä käytetään? Lue vinkit ja kokeile!


Mitä biohiili on?
Biohiiltä valmistetaan hiiltämällä puuhake korkeassa lämpötilassa, vähähappisessa prosessissa. Näin biohiileen saadaan pysyvä, kennomainen, erittäin huokoinen rakenne ja suuri pinta-ala. Biohiili on haitta-aineista puhdasta. Se ei sisällä ravinteita eikä maadu kasvualustassa.


Paranna kasvua
Huokoinen biohiili sopii kaikille kasveille ja kaikkiin kasvualustoihin. Biohiili parantaa kasvua, sillä se sitoo vettä ja ravinteita kasvien käyttöön. Biohiili luo juuristolle ilmatilaa ja kuohkeuttaa maaperää. Se parantaa taimien juurtumista, kasvuun lähtöä ja kestävyyttä. Biohiilen menekki on 10 l / m2. Toimivan sekoituksen saat biohiilestä (5–10 %), kompostista (20 %) ja puutarhamullasta. Ellet käytä kompostia, lataa biohiili typpipitoisella lannoitevedellä ennen käyttöä. Biohiili ei sisällä vettä eikä ravinteita, ja siksi se täytyy ladata aina ennen käyttöä.


Helpota hoitoa
Biohiili pidättää vettä ja ravinteita ja parantaa hyötymikrobien kasvua, joten voit pidentää kasteluväliä ja vähentää lannoitusta. Voit lisätä ravinneladattua biohiiltä taimille ennen kasvin istuttamista maahan tai istuttamisen jälkeen. Taimikasvatuksessa sopiva määrä pienille taimille on 1 tl ja isommille taimille (esim. tomaatti, chili) 1 rkl ruukun pohjalle. Istutusvaiheessa biohiili laitetaan istutuskuoppaan. Kasvuolosuhteita voi parantaa laittamalla biohiiltä pieneen kaivantoon kasvin ympärille tai tekemällä maahan reikiä ja täyttämällä ne ladatulla biohiilellä.


Kevennä painavat ruukut
Kevyt ja ilmava biohiili isojen ruukkujen ja amppeleiden pohjalla keventää istutuksia ja helpottaa niiden käsittelyä. Biohiili salaojittaa isot istutukset ja toimii kastelukiteiden tapaan kosteutta luovuttaen. Biohiili ei ole kertakäyttöinen, vaan salaojakerros voidaan säilyttää ruukun pohjalla vuodesta toiseen ja vaihtaa vain kasvit multineen.


Elvytä nurmikko
Biohiili ehkäisee maan tiivistymistä, tasaa kosteusoloja ja elvyttää juuriston kasvua. Kasvualustassa se imee sadevettä itseensä, joten vesi ei jää seisomaan nurmikon pinnalle eikä nurmikko liety. Elvytä laikukas, sammaloitunut tai huonosti kasvava nurmikko biohiilellä. Tee nurmikkoon ilmastointireikiä ja täytä ne ravinneladatulla biohiilellä, noin 1 l / m2 ja saat tasaisesti kasvavan vihreän nurmikon. Toista käsittely muutaman vuoden ajan. Nurmikkoa perustaessa/paikatessa sekoita kasvualustaan biohiiltä noin 10 l / m2 sekä kompostia tai lannoitetta ja kastele hyvin.


Tehosta kompostointia
Biohiili vähentää hajuja, sitoo kosteutta ja sopii siksi kaikkeen kompostointiin ja huussikuivikkeeksi. Biohiili tutkitusti edistää kompostointia: komposti käy kuumempana, kompostointiaika lyhenee, ja ravinteet sitoutuvat biohiileen. Biohiili luo mikrobeille otolliset kasvuolosuhteet, ja komposti puolestaan lataa biohiilen ravinteilla ja hyötymikrobeilla. Kompostista tulee erinomaista maanparannusainetta – hajutonta, kosteaa ja kuohkeaa.


Tämän verran biohiiltä tarvitset:
10 l biohiiltä / 100 l multaa

Parvekelaatikko / iso ruukku: 1 l biohiiltä / 10 l multaa

Kasvimaa / kukkapenkki / puiden ja pensaiden istutuskuopat: 10 l biohiiltä / m2

Nurmikko: ilmastointiin 1 l biohiiltä / m2, perustamiseen 10 l biohiiltä / m2

Komposti: ½–1 l biohiiltä / 10 l biojätettä/puutarhajätettä

Biohiili on yksi tämän kesän mielenkiintoisimmista puutarhatuotteista.
Biohiili on varmasti yksi tämän kesän mielenkiintoisimmista puutarhatuotteista. Se parantaa kasvua, helpottaa puutarhan hoitoa ja keventää painavia ruukkuja. Lisäksi biohiili elvyttää nurmikkoa ja tehostaa kompostointia.