Kompostointi

Kompostointi on ympäristöystävällinen tapa kierrättää kodin biojätteet. Kompostointi on helppoa ja nykyisillä komposteilla myös siistiä puuhaa. Palkinnoksi onnistuneesta kompostoinnista saat maanparannusaineeksi sopivaa kompostimultaa!

Kompostorijätettä taustalla, edustalla kädet, joissa on multaa.

Jätelaki uudistui heinäkuussa 2021 – Mitä se tarkoittaa?

Jätelaki uudistettiin 19.7.2021 tukemaan kierrätystä ja kiertotaloutta. Uusi laki edellyttää jätealan toimijoita keräämään ja kierrättämään jätteitä tehokkaammin. Kuntien on järjestettävä asumisesta syntyvien erilliskerättävien jätteiden kuljetukset kiinteistöiltä. Biojätteen erilliskeräyksessä siirtymäaikaa on heinäkuuhun 2024 saakka kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa.

Tavoitteena on kierrättää 55 prosenttia yhdyskuntajätteestä vuonna 2025 ja 65 prosenttia vuonna 2035.

Lue koko artikkeli.

 

Kompostorilla luot ravinteikkaat mullat puutarhaasi

Kompostointi on helppoa ja nykyaikaisten kompostorien avulla myös siistiä puuhaa. Sen avulla voit hyödyntää kotitalouden biojätteet tehokkaasti ja luoda arvokasta kompostimultaa kasveillesi. Mikä parasta, kompostointi on ympäristöystävällinen valinta ja tukee aktiivisesti kierrätystä ja kiertotaloutta.

Tuleeko kompostointi pakolliseksi?

Jätelaki uudistettiin heinäkuussa 2021 tukemaan kierrätystä ja kiertotaloutta. Uuden lain mukaan kuntien tulee järjestää erilliskerättävien jätteiden kuljetus kiinteistöiltä. Biojätteen erilliskeräyksessä siirtymäaikaa on heinäkuuhun 2024 saakka kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa. Tavoitteena on kierrättää yhä suurempi osuus yhdyskuntajätteestä. Jätehuoltomääräysten mukaan kompostorin pitää olla haittaeläimiltä suojattu, kun kompostoidaan biojätettä. Lisäksi taajamassa kompostorin pitää yleensä olla ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu, lämpöeristetty, jotta kompostoituminen onnistuu vuoden ympäri. Kompostorin tulee olla myös tiivis.

Millainen kompostori sopii minulle?

Kompostoreita on erilaisia ja valinta kannattaa tehdä omien tarpeiden ja käyttöympäristön perusteella. Meiltä löydät laajan valikoiman erikokoisia ja erityyppisiä kompostoreita, , jotka soveltuvat omakoti- ja rivitaloihin, kesämökeille, suurempiin kiinteistöihin kuin maatiloillekin. Olipa pihasi pieni tai suuri, meiltä löytyy sopiva kompostori tarpeisiisi.

Miksi kompostori kannattaa tilata Hankkijalta?

Hankkija tarjoaa laadukkaat kompostorit kilpailukykyiseen hintaan. Meiltä tilatessasi voit luottaa siihen, että saat kestävän ja toimivan kompostorin, joka palvelee sinua vuosia. Lisäksi tarjoamme laajan valikoiman komposteja, jotka täyttävät korkeat laatuvaatimukset. Meiltä saat lisäksi hankittua katoksen suojaksi kompostorillesi.


Uusi jätelaki edellyttää entistä tehokkaampaa jätteiden kierrätystä. Valitsemalla laadukkaan ja toimivan kompostorin Hankkijalta, voit varmistaa, että täytät uuden lain vaatimukset ja teet osasi ympäristön hyväksi. Tutustu myös laajaan piha- ja puutarhavalikoimaamme.

Kompostorit käyttötarkoituksen mukaan

Kun valitset kompostoria, on tärkeää ottaa huomioon käyttötarkoitus. Hankkijalta löydät erilaisia kompostoreita eri tarpeisiin.
Puutarhakompostori: Jos haluat keskittyä erityisesti puutarhassa syntyvään biojätteen kompostointiin, suosittelemme valitsemaan biojätteelle puutarhakompostorin.Nämä kompostorit on suunniteltu erityisesti puutarhan biojätteen tehokkaaseen hajottamiseen ja ravinteikkaan kompostin valmistamiseen.
Bio kompostori: Mikäli haluat kompostoida laajemmin kotitaloudessa syntyviä erilaisia biojätteitä, kuten ruoantähteitä ja puutarhajätettä, valitse monikäyttöinen bio-kompostori. Usein myös kutsutaan nimellä lämpökompostori tai pikakompostori. Tämä kompostori tarjoaa laajemmat mahdollisuudet jätteiden kierrätykseen ja multamaisen kompostin valmistamiseen.
Kompostiastia: Jos pihasi on pieni tai sinulla ei ole tilaa suurelle kompostorille, kannattaa harkita kompostiastian hankkimista. Kompostiastia on kompakti ja sopii hyvin pieniin tiloihin, kuten parvekkeille tai pihoille, joissa on vähän tilaa.

Kauanko kompostointi kestää?

Kompostointi on prosessi, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Yleisesti ottaen kompostoinnin kesto vaihtelee muutamasta kuukaudesta vuoteen riippuen kompostorin koosta, käytetyistä materiaaleista ja kompostoinnin olosuhteista. Optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää huolehtia oikeasta ilmankierrosta, kosteudesta, kuivikkeen määrästä, ravinteista ja pitää muistaa sekoittaa kompostia säännöllisesti.

Mitä voi laittaa talouskompostoriin?

Kompostiin voi laittaa monenlaisia jätteitä, jotka hajoavat luonnollisesti ja muuttuvat ravinteikkaaksi kompostimullaksi. Sopivia kompostoitavia materiaaleja ovat:

  • Ruokajäte: Hedelmien ja vihannesten kuoret, ruoan tähteet, liha- ja kalajätteet, kahvinporot ja teepussit
  • Puutarhajäte: Lehdet, ruoho, oksat, kukkien ja kasvien jäänteet pieninä määrinä ja pieneksi murskattuna
  • Puuhake ja sahanpuru: Puutarhan karsimisessa tai silppurissa syntyvä puumateriaali pieninä määrinä. Ilmastamaan kompostia sekä tarvittaessa kompostin pohjalle.
  • kananmunankuoret murskattuina
  • vanhat kukkamullat ja kasvinjätteet
  • pehmeät ja kosteat paperit
  • lemmikkieläinten jätökset Huom. mikäli laitetaan, tulee kompostia käsitellä kuten käymäläjätekompostia

  • Mihin komposti tyhjennetään?

    Hyvin toimivasta talousjätekompostorista, voit jo 6-8 viikon jälkeen saada arvokasta tuotetta: katekompostia, jolla tarkoitetaan puolikypsää kompostia. Siinä hajoaminen on ehtinyt niin pitkälle, että talousjätteet ja vihreät pihajätteet ovat lahonneet. Puusilppu, neulaset ym. kovemmat jätteet ovat usein vielä hajoamatta. Komposti voidaan tyhjentää omaan puutarhaan esim. koristekasvien juurelle muutaman sentin paksuinen kerros maan lämmettyä. Kate pitää maan kosteana ja vilkastuttaa maan pieneliöiden toimintaa. Levittää voi myös kasvimaalle, jolloin se sekoitetaan olemassa olevan maan kanssa.
    Ravinteikas humuspitoinen komposti parantaa maan rakennetta, lisää sen kosteudenpidätyskykyä ja tarjoaa kasveille tärkeitä ravinteita. Kasvualustassa käytettävän kompostin tulee olla hyvin kypsynyttä. Kypsä komposti on tummaa, tasalaatuista ja hyväntuoksuista. Kompostista saattaa vielä erottua esim. kananmunankuoria ja oksanpätkiä. Ne eivät haittaa kompostin käyttöä ja ne voi tarvittaessa poistaa.

    Mikäli kompostimassa on liian raakaa käytettäväksi, kompostimassan voi jälkikompostoida. Jälkikompostointi tarkoittaa kompostorista tai kuivikekäymälästä tyhjennettävän puolivalmiin kompostimassan jatkokompostoimista valmiiksi mullaksi. Jälkikompostoinnissa kompostimassan lämpötila on laskenut, mutta massan kypsyminen jatkuu ja hajottajaeliöt muuntavat kompostin sisältämiä ravinteita pysyvimmiksi ravinteiksi kasvien käyttöön. Komposti on täysin kypsää yleensä 1–2 vuoden kuluttua, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummaksi tasalaatuiseksi humusmullaksi. Täysin valmis komposti tuoksuu multamaiselta ja on väriltään hyvin tummanruskeaa. Sitä parempaa multa-ainesta kompostista tulee, mitä paremmin se on jälkikompostoitunut. Kompostoriksi jälkikompostointiin soveltuvat parhaiten eristämättömät tai ohuesti eristetyt kompostorit, jotka ovat tilavuudeltaan lämpöeristettyä talouskompostoria suurempia.

    Videot
    Julkaisut