Kasvihuone pidentää kasvukautta

Etelä-Suomessa kasvukausi alkaa huhtikuussa ja jatkuu aina lokakuulle asti. Lämmittämätön kasvihuone pidentää kasvukautta noin kahdella kuukaudella. Kasvihuonekäyttöön tarkoitettu kosteutta kestävä lämmitin pidentää kasvukautta vielä entisestään.

Lasi- vai kennolevyhuone?

Kumpi valitaan, jos vaihtoehtoina on laseilla tai kennolevyillä varustettu huone? Aiemmin kasvihuoneet olivat aina lasikatteisia, nykyään kasvihuoneita on saatavilla kennolevykatoilla ja -seinillä. Myös ns. peruskasvihuonelasia kestävämpi turvalasi tekee tuloaan markkinoille.

Jos huonetta käytetään oleskelutilana, lasi saa aivan uuden merkityksen ja tällöin lasi on myös kennolevykatetta ulkonäöllisesti kauniimpi vaihtoehto. Lasi on kennolevyä edullisempi vaihtoehto, mutta se vaatii viljelykäytössä varjostusta ja erillistä lämmöneristystä, jos kasvukautta on tarkoitus pidentää. Lasihuoneeseen on usein mahdollista valita kennolevykatto.

Lämpötaloudellisesti parempi materiaali on kennolevy. Kennolevyhuoneissa lämpötila pysyy tasaisempana ja kasvukaudella pakkasyötkään eivät pääse niin helposti vaikuttamaan kasveihin. Käytettäessä lisälämmitystä voidaan kasvukautta pidentää huomattavasti. Kennolevy hajottaa kohtisuoraan tulevat valonsäteet ja vähentää siten varjostavien pintojen muodostumista. Varjostusta tai varjostuskangasta ei tämän vuoksi välttämättä tarvita. Kennolevy on iskunkestävä, kevyt ja helppo asentaa. Hinnaltaan kennolevy on lasia aavistus kalliimpi vaihtoehto.