Lannoitus kannattaa!

Lannoitetta putoaa kämmeneltä taustalla lannoitetta ämpärissä

Lannoitus on kasvien ruokaa; kasvien niistä saamat ravinteet ovat yhtä tärkeitä kuin ruuasta saatavat vitamiinit ja kivennäisaineet ihmiselle. Ilman lannoitusta maaperä on ravinneköyhää ja se antaa etulyöntiaseman rikkaruohoille varsinkin nurmikolla; ne viihtyvät laihassakin maassa.


Keväällä kasvit ja nurmikko tarvitsevat voimaa rehevään kasvuun. Käytä silloin typpipitoisia lannoitteita, jotka antavat vahvan latauksen kasvuvoimaa. Kaikille puutarhan kasveille sopii Kekkilä Kevätlannoite Plus ja samettisen nurmikon takaa Kekkilä Nurmikkolannoite Plus 10 kg. (saatavilla myös 20 kg).
Orgaanisten eli eloperäisten lannoitteiden ystäville hyvä kevätlannoite on Biolanin Luonnonlannoite, joka antaa maahan ravinteiden lisäksi eloperäistä ainesta ja parantaa maan rakennetta ja kasvukuntoa.
Peruna- ja vihannesmaat lannoitetaan ja ravitaan hyvin jo niiden perustamisvaiheessa keväällä niille sopivilla täsmälannoitteilla. Omat täsmäravinteet on myös mm. marjakasveille, vihanneksille, ruusuille, alppiruusuille, pensasmustikoille ja kesäkukille, kaikki ne löydät meiltä Hankkijalta.
Kesälannoitukseen käyvät samat lannoitteet kuin keväälläkin, sekä tietenkin tuttu ja riittoisa kastelulannoite Kesälannoite
Heinäkuussa typpipitoinen lannoitus lopetetaan, jotta kasvit voivat aloittaa talveen valmistautumisen. Syyslannoitteiden fosfori ja kalium vahvistavat talvenkestoa ja auttavat silmujen ja kukkien kehitystä seuraavalle keväälle.

Muista myös KALKITA! Säännöllinen, vuosittainen kalkitseminen parantaa kasvien kykyä käyttää hyväkseen maan ravinnevaroja. Jos maaperästä puuttuu kalkkia, maa happamoituu ja ravinteet muuttuvat vaikealiukoiseen muotoon, eivätkä kasvit pysty niitä hyödyntämään ja kasvu on heikkoa. Happamoituminen lisää mm. sammalen kasvua.
Vain muutamat lajit ovat sopeutuneet käyttämään happaman maan ravinteet hyväkseen, kuten alppiruusut, pensasmustikat ja havukasvit; niiden kasvualustaa ei kalkita, sillä ne eivät viihdy runsaasti kalkitussa maassa.
Kalkita voit koska vain; parhaiten kalkki liukenee kevätkosteaan maahan vaikka viimeisille lumille levitettynä tai syksyllä syyssateiden alkaessa.

Hankkijan puutarhamyyjiltä saat hyvät vinkit ja ohjeet lannoitukseen ja kalkitukseen!