Pensasaidan leikkaaminen ja hoitaminen

Huoliteltu ja muotoon leikattu pensasaita vaatii säännöllisempää leikkaamista kuin vapaamuotoinen ja polveileva aita. Pensasaidan leikkaaminen on syytä ajoittaa loppukesään kun niiden voimakkain kasvu on ohi. Loppukesän leikkaus vähentää syksyn liiallista uudelleenkasvua ja aita pysyy pidempään huoliteltuna.
Kauniisti hoidetut pensasaidat ja -aidanteet luovat pihaan erilaisia tiloja, näköesteitä, tuulensuojaa, vaimentavat melua sekä luovat puutarhan kasveille suotuisan pienilmaston. Pensasaitojen muoto ja korkeus voi vaihdella pihan mittasuhteiden ja tyylin mukaan.

Pensasaidan leikkaaminen Fiskarsin pensasleikkureilla
Oikeat ja huolella valitut työvälineet helpottavat pensasaidan leikkaamista ja hoitoa.

Hyvin hoidettu pensasaita on tiheä ja peittävä

Hyvin hoidetussa ja oikein leikatussa pensasaidassa on terve, kauniin näköinen lehdistö ja aita on tiheäkasvuinen tyvestä huipulle saakka. Muotoon leikatut pensasaidat ovat määräkorkeuteen leikattuja ja niiden muoto on alhaalta ylöspäin kapeneva, muistuttaen sivuprofiililtaan A-kirjainta. Näin valo tavoittaa myös aidan alimmat osat ja aidasta kasvaa kauniin tiivis ja hyvinvoiva. Sopiva pensasaidan leveys ylhäältä on noin 40 - 50 cm. Liian pystyreunaiseksi leikattu aita on usein alaosastaan harva ja aukkoinen. Ylöspäin kapeneva aita kestää myös paremmin talven lumikuorman lumen painon jakautuessa tasaisemmin aidan päälle.

Valitse oikeat työvälineet

Onnistuneen pensasaidan leikkaamiseen tarvitaan kunnolliset ja tarkoitukseen soveltuvat työvälineet. Pitkäteräiset Fiskarsin pensassakset ovat kevyet ja niillä on helppo leikata aidan yhtenäistä seinämää. Kunnollisilla oksasaksilla saa poistettua aidasta kuivuneita ja viottuneita oksia. Ilmava ja hyvin hoidettu pensasaita pysyy pitkään terveenä ja hyvinvoivana. Pitkien aitojen leikkuussa on vuorostaan hyvä turvautua akku- tai sähkökäyttöiseen pensasleikkuriin.

Fiskarsin raivaussakset
Fiskarsin ohileikkaavilla raivaussaksilla on helppo leikata tuoreita oksia ja leikkuujälki on siisti.
Pensasaidan leikkaaminen moottorikäyttöisellä pensasleikkurilla
Pidemmän pensasaidan leikkaaminen on helpointa tehdä akku- tai sähkökäyttöisellä pensasleikkurilla.

Ajoita pensasaidan leikkaaminen loppukesään

Loppukesällä pensasaidan rajuin kasvukausi on ohitse ja on aika siistiä ja leikata vuosikasvusto pois. Aidan leikkaaminen aloitetaan yläosan määräkorkeuteen leikkaamisella. Pitkien aitojen leikkaamista voi helpottaa määräkorkeuteen pingotetun mittalangan avulla. Mittalanka ohjaa leikkuukorkeutta ja helpottaa työskentelyä etenkin epätaisessa maastossa työskenneltäessä. Kun pensasaidan tavoiteltu korkeus on saatu leikattua, aloitetaan sivujen muotoilu. Säännöllisesti hoidetusta ja täysikokoisesta aidasta poistetaan loppukesän leikkauksen yhteydessä vain uusi kasvusto. Jos aita on suuremman kunnostuksen tarpeessa on leikkaaminen syytä tehdä vaiheittain ja porrastaa esimerkiksi kahdelle vuodelle.

Pensasaidan leikkaaminen Fiskarsin pensasleikkureilla
Fiskarsin pitkäteräisillä pensassaksilla saa vaivattomasti muotoiltua yksittäisiä pensaita tai pensasaitaa.

Siisti leikkuujäte huolella

Pensasaidan leikkaamisen jälkeen on hyvä ravistella leikkuujäte pois leikatusta aidasta. Apuna voidaan käyttää tavittaessa vaikka haravaa. Seuraavaksi haravoidaan pensasaidan ympäristö. Jos leikattavaa aitaa on paljon, voi leikkuujätetteen siivoamista helpottaa esimerkiksi maahan levitettävällä ja leikkuun edetessä siirrettävällä pressulla. Leikkuujätteet kannattaa siivota huolellisesti sillä ne houkuttelevat mm. kirvoja, tauteja ja tekevät pensasaidan ympäristön epäsiistiksi. Etenkin kiusallisen piikikkäät orapihlajan oksat on syytä saada poistettua huolellisesti nurmi- ja muilta kulkualueilta.

Fiskarsin lehtiharava
Huolellinen haravointi ja leikkuujätteen kerääminen kannattaa tehdä heti kun pensasaidan leikkaaminen on saatu päätökseen.
Maatilakärryt pensasaidan leikkuujätteen kuljettamisessa
Kaksipyöräisiin ja tilaviin kottikärryihin mahtuu kerralla suurempikin määrä leikkuujätettä.

Poista rikkakasvit, levitä kuorikate ja viimeistele aita

Puhdas aidan alusta luo siistin ja viimeistellyn ilmeen sekä pitää osaltaan huolen aidan hyvinvoinnista. Pensasaidan juurella kasvavat rikkakasvit on syytä poistaa säännöllisesti sillä rikkakasvusto varjostaa aidan alaosia ja aita alkaa vähitellen taantua alaosastaan. Pensasaidan sisään saattaa kasvaa myös kilpailevia koivun- tai vaahterantaimia, jotka poistetaan juurineen. Kun pensasaidan alunen on siistitty, levitetään aidan juurelle paksu kerros kuorikatetta. Kuorikatekerros vähentää rikkojen kasvua ja auttaa pitämään maan kosteampana etenkin kuumina ja kuivina vuosina.

Muutaman päivän kuluttua pensasaidan leikkaamisesta on hyvä tehdä vielä kierros aidan ympäri ja leikata sekatööreillä mahdollisesti törröttämään jääneet oksatupsut pois. Hyvin hoidettu aita on kauniin näköinen ja luo pihapiiriin viimeistellyn ilmeen.

Kekkilän kuorikate suojaa pensasaidan juuristoa
Paksu kuorikatekerros suojaa pensasaidan juuristoa kuivumiselta etenkin kuumina kesinä.