Ruohonleikkurit

Ruohonleikkuu on tärkeä osa nurmen säännöllistä huoltoa. Leikattu nurmi tuo siistin vaikutelman puutarhaan, eivätkä käärmeetkään viihdy lyhyellä nurmella.

Gardenan robottiruohonleikkurit ovat helppoja asentaa, paketissa tulee hyvät ohjeet mukana.
Halutessaan asennuksen voi myös tilata. Katso tästä asennuspalvelua tarjoavat yritykset. Robottiruohonleikkureiden asennuspalvelu (146 KB, pdf)

 

Jonsered-etuleikkurien ja -puutarhatraktorien lisävarusteet

Ruohonleikkuri on jokaisen pihanomistajan vakiovaruste. Ruohonleikkuu on tärkeä osa nurmen säännöllistä huoltoa. Leikattu nurmi tuo siistin vaikutelman puutarhaan, mutta ruohonleikkaus ei ole pelkkä kosmeettinen asia: pitkässä nurmikossa viihtyvät niin punkit kuin käärmeetkin ja kastuvatpa kengätkin pitkällä ruohikolla kävellessä helpommin sateen jälkeen tai aamukasteessa.

Ruohonleikkurin avulla nurmikon säännöllinen leikkaaminen on helppoa ja nopeaa toimintaa. Nyrkkisääntö on, että nurmea leikataan kolmasosa lähtöpituudesta. Nykyaikaisissa ruohonleikkureissa leikkuukorkeus voidaan säätää. Valikoimistamme löytyy työnnettäviä ruohonleikkureita, päältäajetettavia etuleikkureita ja puutarhatraktoreita sekä itsestään toimivia robottiruohonleikkureita.

Työnnettävät leikkurit ovat kestosuosikkeja: ne ovat edullisia ja valikoimistamme löytyy sopiva työnnettävä ruohonleikkuri jokaiseen pihaan. Bioleikkuri hienontaa leikatun ruohon ja maassa olevat lehdet niin hienoksi silpuksi, että siitä jäävää ruohoa ei tarvitse kerätä pois vaan se hajoaa maahan raviten sitä. Sivulle heittävät ruohonleikkurit nimensä mukaisesti heittävät leikatun ruohon sivulle, mistä sen voi halutessaan helposti haravoida pois. Sivulle heittävä malli sopii erityisesti pitkille nurmikoille. Joihinkin ruohonleikkurimalleihin on myös mahdollista saada kiinnitettävä säiliö, johon leikattu ruoho kerääntyy nurmikkoa leikatessa. Säiliö on helppo käydä tyhjentämässä ruohonleikkuun ohessa.

Päältäajettavia ruohonleikkureita on kahdenlaisia: etuleikkureita sekä puutarhatraktoreita. Puutarhatraktoreissa leikkuulaite sijaitsee keskellä, etuleikkureissa nimensä mukaan edessä. Päältäajettavat ruohonleikkurit sopivat erityisen hyvin isoille pihoille. Etuleikkurit ovat puutarhatraktoreita ketterämpiä: niissä on pienempi kääntösäde, mutta puutarhatraktoreihin puolestaan on saatavana kerääjä, mihin leikattu ruoho kerääntyy. Puutarhatraktoreita voi käyttää myös muuhun kuin ruohonleikkuuseen, niihin on saatavilla lisävarusteina mm. harjalaite, lumilinko, lannoitteenlevitin ja lumilevy. Lisäksi renkaisiin on mahdollista asentaa lumiketjut.

Ruohonleikkureita on saatavana sekä polttomoottorilla että akulla. Perinteinen polttomoottorikäyttöinen ruohonleikkuri vetäistään käyntiin narusta, akkukäyttöinen käynnistyy kätevästi nappia painamalla. Polttomoottorilla toimivat ruohonleikkurit vaativat pienkonebensiiniä ja öljyä. Verkkokauppatilauksiin öljy tulee kaupan päälle. Akkukäyttöiset ruohonleikkurit ovat riippuvaisia akun kestosta: kun akku loppuu, pitää odottaa sen latautumista, kun taas moottorikäyttöiseen leikkuriin voi tarpeen tullen lisätä bensaa ja jatkaa ruohonleikkuuta. Akkukäyttöiset ruohonleikkurit ovat hiljaisia ja turvallisia, sillä ne saa sammumaan nopeasti nappia painamalla. Akkukäyttöisiä ruohonleikkureita ei myöskään tarvitse huoltaa, moottorikäyttöisiä ruohonleikkureita on hyvä huoltaa säännöllisesti. Ruohonleikkurin öljy kannattaa vaihtaa kerran vuodessa, samoin sytytystulpat. Lisäksi ilmansuodatin vaatii puhdistusta.

Robottiruohonleikkuri valitaan pihan koon ja maaston mukaan. Robottiruohonleikkuri vapauttaa omistajan kokonaan ruohonleikkuutyöstä ja nurmikko on aina toivotun lyhyt ja siisti. Leikkurin voi myös säätää ajamaan esimerkiksi öisin, hiljainen robottiruohonleikkuri ei häiritse edes yöunia. Robottiruohonleikkuri on työläs asentaa, sillä leikattava alue on rajattava rajauskaapelilla, mutta alkutöiden jälkeen leikkuri on huoltovapaa ja nurmikko pysyy siistinä kuin itsestään! Robottiruohonleikkurin latausasema sijoitetaan siten, että leikkuri pääsee omatoimisesti latautumaan ja odottamaan seuraavaa leikkauskertaa telakkaansa. Robottiruohonleikkureihin asennetaan PIN-koodi, joka suojaa robottiruohonleikkuria varkauksilta.

Mikäli tarvitset apua sopivan ruohonleikkurin valitsemisessa, poikkea myymäläämme, autamme mielellämme. Se, valitsetko akku-, polttomoottori vai robottiruohonleikkurin tai päältäajettavan vai perässä käveltävän mallin, on täysin mielipideasia. Pääsääntöisesti kuitenkin akkukäyttöiset, työnnettävät leikkurit eivät ole parhaimmillaan isoilla pihoilla ja päältäajettavat ruohonleikkurit puolestaan soveltuvat parhaiten isojen nurmikkoalueiden leikkuuseen. Hankkijan ruohonleikkurivalikoimasta löytyy seuraavien valmistajien ruohonleikkureita: Jonsered, John Deere ja Gardena.

 

Videot

Julkaisut