Vieroitetun varsan ruokinta

Ruskea hevonen ja vaaleanruskea varsa laitumella

Hevosen tärkeintä aikaa kasvussa ja kehityksessä on sen ensimmäinen elinvuosi. Silloin varsa saavuttaa noin 60 % lopullisesta elopainostaan ja 90 % lopullisesta säkäkorkeudestaan.
Ruokinnan virheet ja ravintoaine puutokset voivat olla syynä kasvuhäiriöihin. Suurimmat ongelmat varsoillakin aiheutuvat energiaruokinnan virheistä – väärin mitoitetusta annoksesta tai vääristä energianlähteistä.
Hyvälaatuista, lehtevää heinää varsa pystyy vieroitukseen mennessä sulattamaan lähes yhtä hyvin kuin aikuinenkin hevonen, mutta hyvin kuitupitoinen (vanhana korjattu) heinä sulaa varsalla huonosti. Varsa tulee totuttaa emänsä alla tuleviin vieroituksen jälkeisiin rehuihin, jotta vieroituksen aiheuttama muutos ruokinnassa energian, valkuaisen ja muiden ravintoaineiden saannissa olisi mahdollisimman pieni.
Varsan energiantarve riippuu sen tulevasta koosta, eli sen yksilöllisestä kasvunopeudesta. Lisäksi asiaan vaikuttavat varsan rehunkäyttökyky ja aktiivisuus. Pihatossa täytyy ottaa huomioon liikunnan vaikutus ja talvella lisäksi lämmöntuotantoon kuluva energia. Varsan kasvua ei saa kiihdyttää liian suurilla energia-annoksilla, sillä se voi lisätä kasvuhäiriöiden riskiä. Jos luun kasvu on nopeaa, luu jää hauraaksi. Kun varsan kasvu on optimaalista, sen paino lisääntyy noin kahdeksan prosenttia kuukaudessa. Ensimmäisen talven aikana vieroituksen jälkeen varsa ei saa lihoa liikaa, koska ylimääräinen paino rasittaa niveliä, jänteitä ja luustoa.
Hevosen valkuaisen tarve on aminohappojen tarvetta. Varsan lihakset, luusto, jänteet ja nivelet tarvitsevat kehitykseensä riittävästi välttämättömiä aminohappoja. Valkuaisen laatu tarkoittaa juuri sen aminohappokoostumusta ja aminohappojen hyväksikäyttöä; mitä lähempänä aminohappokoostumus on hevosen kudosten aminohappokoostumusta, ja mitä parempi on aminohappojen imeytyminen suolistosta, sitä parempi on valkuaisen laatu. Varsalle tärkein aminohappo on lysiini. Jos lysiiniä ja muita välttämättömiä aminohappoja on ruokinnassa liian vähän, käyttää varsa esimerkiksi lihaskudostensa valkuaisaineita saadakseen aminohappoja tärkeimpiin tarkoituksiin.

Varsa laitumella

Kivennäisaineet ovat luuston rakennusaineita. Kivennäisistä tärkeimmät ovat kalsium ja fosfori, joiden riittävyydestä ja oikeasta keskinäisestä suhteesta on huolehdittava. Kivennäiset pidättyvät luuhun eli luu tiivistyy ja kovettuu vain, jos sitä kuormitetaan säännöllisesti. Varsan on siis päästävä ulkoilemaan ja liikkumaan kaikkina vuodenaikoina useita tunteja päivässä.
Vitamiineista varsalle tärkeimmät ovat A-,D- E- ja K-vitamiinit. Varsoille kuten muillekin hevosille vitamiinitäydennys annetaan päivittäin yhtä- jaksoisesti eikä kuureina, kuten usein vielä nykyäänkin tehdään. Hevonen ei pysty varastoimaan rasvaliukoisia vitamiineja.
Varsan energiantarpeesta noin 75 % tyydytetään hyvälaatuisella karkearehulla. Runsas heinänsyönti nopeuttaa ruuansulatuskanavan ja paksusuolen mikrobiston kehitystä. Vieroitettaessa noin 6 kk:n ikäisenä varsa pystyy syömään koosta riippuen 4 – 6 kg heinää päivässä. Varsoilla tulisi olla heinää vapaasti tarjolla.
Muita sopivia rehuja vieroitetulle varsalle ovat sinimailaspelletit sekä väkirehuksi täydennysrehut, melassileike ja kasviöljy. Ruokintakertoja on oltava vähintään kolme, koska varsan mahalaukku on pieni ja se on tottunut saamaan rehua useita kertoja päivässä – ennen vieroitusta imemiskertoja on 30 – 50 vuorokaudessa ja laitumella ruohoa on koko ajan saatavilla.


Racing Junior Pro

Racing Junior Pro

Racing Junior Pro on erityisesti suunniteltu vieroitettaville varsoille, niiden ensimmäisen elinvuoden täydennysrehuksi. Racing Junior Pro sisältää runsaasti hyvälaatuista valkuaista ja Junior Prossa on huomioitu varsoille elintärkeä lysiini. Junior Prossa on korkeat ravintoainearvot, mikä varmistaa varsoille sopivilla pienillä syöttömäärillä syötettäessä riittävien ravinteiden saannin.

Racing Greenline

Racing Greenline

Racing Greenline on sinimailaspelletti, josta saadaan erittäin laadukasta korsirehutäydennystä pikkuvarsoille. Hyvin maittava rehu, joka sisältää luontaisesti sekä laadukasta valkuaista että kalsiumia.

Racing Protein

Racing Protein

Racing Protein, erinomainen valkuaisrehu, missä on laadukas aminohappokoostumus. Erinomaisen valkuaiskoostumuksen lisäksi Racing Protein huolehtii myös ruoansulatuskanavan hyvinvoinnista, sillä se sisältää patentoitua Progut®- suolistoparannetta. Racing Proteinissa käytetään kotimaisia valkuaislähteitä, kuten härkäpapua, rypsiä ja aminohappoprofiililtaan ylivertaista perunaproteiinia.

EQPro Gastro Plus

EQPro Gastro Plus

EQPro Gastro Plus suojaa varsaa liiallisilta mahahapoilta vieroituksen aiheuttaman stressin aikana.

Racing Psyllium

Racing Psyllium

Racing Psylliumia suositellaan annettavaksi kuuriluonteisesti syksyllä sulanmaan aikana. Varsoille kertyy helposti hiekkaa suolistoon, mikä voi johtaa hengenvaaralliseen ähkyyn.

Racing Hepolac

Racing Hepolac

Racing HepoLac on maittava, pelletöity täydennysrehuseos hevosille. Se on kehitetty tukemaan suoliston normaalia toimintaa päivittäisessä käytössä. Pellavansiemenpuriste ylläpitää suoliston toimintaa ja sen lima-aine mysiini tukee mahan limakalvoja. Se edistää myös epäpuhtauksien, kuten esimerkiksi hiekan, kulkeutumista ulos suolistosta. Pellavarouheen sisältämät sulavat kuidut ovat hyödyksi suolistolle. Lisäksi pellavansiemenen linoleeni- ja linolirasvahapot edistävät karvan kiiltoa ja hyvää kuntoa.