Eurooppalaiset rehualan huippuosaajat kokoontuivat Helsingissä

Hankkija Oy isännöi 14.-16.6.2023 Helsingissä Intercoop 2023 -rehukongressia, johon osuustoimintapohjaisten rehualan yritysten asiantuntijat kokoontuivat keskustelemaan ajankohtaisista kotieläintalouden aiheista. - Kansainvälinen verkosto on pitänyt yhtä jo 65 vuoden ajan, ja yhteistyön liimana toimivat ammatillisen kokemuksen ja uuden tutkimustiedon jakamisen lisäksi vanhojen ja uusien ystävien tapaaminen, kuvaili Hankkijan tuotekehitys- ja tutkimusjohtaja Juhani Vuorenmaa tilaisuutta avatessaan.

Tämän vuoden teemana kongressissa oli eläinten, ihmisten ja ympäristön yhteinen terveys. Annamari Heikinheimo Helsinki One Health -tutkimusverkostosta kertoi avausesityksessään, että WHO on nimennyt antibioottiresistenssin, ”hiljaisen pandemian”, yhdeksi vakavimmista ruoantuotannon uhista. Antibioottiresistenssi lisää vakavien tautien leviämisriskiä ja vaikeuttaa tulehdusten hoitoa, kun tutut lääkkeet eivät enää paranna tulehduksia toivotulla tavalla.

Kongressin avauspäivänä käsiteltiin
• Suolistomikrobiston ja vastustuskyvyn kehitystä nuorilla eläimillä ennen syntymää ja syntymän jälkeen (Mikael Niku, HY),
• Syöntikäyttäytymisen vaikutusta lypsylehmien hyvinvointiin (Peter Krawczel, HY) ja
• Sikatalouden trendejä hyvinvoinnin saralla (Anna Valros, HY).

 
Intercoop 2023 Helsinki

Helsinki One Health -verkoston kaltainen yhteistyö ja tutkimus eri tiedekuntien välillä auttaa meitä ymmärtämään ja kehittämään yhteistä terveyttä eläinten, ihmisten ja ympäristön välillä, mikä on välttämätöntä tehokkaan ja kestävän ruoantuotannon jatkumisen kannalta myös Suomessa.

Kongressin toisena ja kolmantena päivänä jakauduimme aamupäiviksi eläinryhmäkohtaisiin työpajoihin, joissa osallistujat esittelivät viimeisimpiä alan tutkimuksia ja keskusteltiin käsitellyistä teemoista laajemmin.

• Sika- ja siipikarjaryhmien yhteisenä vierailevana puhujana oli ETT:n toiminnanjohtaja Ina Toppari, joka puhui eläinterveyden roolista kansanterveyden tukemisessa.
• Sikatyöpajassa oli kattava valikoima hyödyllisiä ja mielenkiintoisia aiheita, kuten nurmikasvien valkuaisen käyttö sioille ja hyönteisvalkuaisen ja -öljyn edut erityisesti porsaiden ruokinnassa.
• Siipikarjatyöpajassa käsiteltiin laajasti erilaisia rehuraaka-aineita kuten rasvahapposeoksia, hyönteisiä, kalajauhoa ja ruokintakalkkia.
• Nautaryhmässä vierailevana puhujana oli Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, joka esitteli Helsingin yliopiston tutkimustuloksia palkokasveista ja kasvirasvoista nautojen ruokinnassa. Lisäksi työpajassa käsiteltiin mm. lypsylehmien muuttuvaa ravinnontarvetta, typen hyväksikäyttöä, alkukasvatuksen vaikutusta sekä energiarehuja.

Luentojen ja keskustelujen lisäksi kongressiin sisältyi keskimmäisenä päivänä monipuolinen retkiohjelma. Ensin tutustuimme Viikin koetilaan, yksimahaisten ruokinnassa käytettäviin kotimaisiin valkuaiskasveihin, lypsylehmien laidunkokeisiin, lannan separointiin ja SMEAR-Agri mittausasemaan, jolla voidaan tutkia peltomaan hiilensidontaa.

Viikistä matka jatkui Vihtiin Yaran Kotkaniemeen, jossa kongressin osallistujat pääsivät tutustumaan kolmella pisteellä uudistavaan maatalouteen, Yaran nurmikokeisiin ja Hankkijan Älykäs maatila -konseptiin ja Kasvuohjelmaan. Pitkän ja helteisen päivän päätteeksi pääsimme nauttimaan Kotkaniemen saunojen lämmöstä ja pulahtamaan yllättävän lämpimään järviveteen uimaan. Erilaiset elämykset ovat tärkeä osa näitä kokoontumisia, tällä kertaa sääkin oli suotuisa!

 
Intercoop 2023 rehukongressi, Kotkanniemi