Hankkijan rehutehtailla tehdään tärkeää ympäristötyötä

Tiesitkö, että Hankkijan rehuista jopa 80 prosenttia valmistetaan nykyään sataprosenttisesti kotimaisilla uusiutuvilla tai osittain uusiutuvilla polttoaineilla?

– Näin on, toteaa ylpeänä Hankkijan rehutehtaiden tuotantojohtaja Jari Sivunen ja täydentää, että biopolttoaineisiin siirtyminen on pienentänyt hiilijalanjälkeä, kun vapautuvan CO2:n määrä on vähentynyt jopa 5000 tonnilla vuodessa.

Tämä vähennys vastaa LiikenneFaktan (2019) mukaan 25 miljoonan kilometrin CO2-päästöjä uudella henkilöautolla ajettuna. Myös rikkipäästöt on saatu minimoitua lähes nollaan.

Rehuteollisuudessa on jo pitkään hyödynnetty elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, jotka eivät sovellu ihmisravinnoksi.

– Tämä on kiertotaloutta parhaimmillaan. Kaikki omassa valmistusprosessissa syntyvät ylijäämäjakeet, joita ei voi hyödyntää itse rehun valmistuksessa, käytetään lämpöenergiaksi, Sivunen kehaisee. Tehtaalta viedään ulospäin vain tarkasti lajiteltuja kierrätysmateriaaleja, kuten pahvia ja erilaisia muovijakeita. Sivunen toteaakin, että sekajätettä syntyy vain tehtaan yhteydessä olevista toimistotiloista ja sieltäkin hyvin vähän.

Myös rehutuotteiden pakkausmateriaaleja ja kierrätystä kehitetään.

– Tänä vuonna lähdimme ensimmäisenä rehutalona mukaan 4H-yhdistyksen järjestämään suursäkkikeräykseen. Paperisäkeissämme on enää 0,007 millimetrin paksuinen muovikalvo, joka pitää kosteuden loitolla varastoinnin ajan, kertoo erikois- ja komponenttirehujen
tuoteryhmäpäällikkö Marko Dahl.

Hankkijan logistiikasta vastaa Movere Oy ammattitaidollaan. Rehukuormat lähtevät tehtailta täysinä ja ne puretaan mahdollisimman pienelle jakelualueelle.

– Hyödynnämme rehuraaka-aineiden kuljetuksissa tehtaalle meno–paluukuormia. Rehurekkojen kokoa on viime vuosina varsinkin pitkillä matkoilla kasvatettu 38 tonnista 53 tonniin, mikä on johtanut edestakaisten matkojen vähentymiseen, kertoo
Sivunen.

– Strategiaamme kuuluu oleellisena osana toimintamme jatkuva kehittäminen ja sen myötä uusien energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten ratkaisujen käyttöönotto.

 
Turun viljalaitos

Teksti: Mira Hartikainen, Jari Sivunen, Satu Illman, Marko Dahl, Kirsi Niemelä, Hankkija Oy