Harjoittelijasta tilalliseksi
Annika Kiikala osti Peevon tilan kaksi vuotta sitten vapaalla kaupalla. Nyt hänellä on 430 vuohta. Ei tarvitse olla kotoisin maatilalta, jotta voi ruveta tilalliseksi, Kiikala sanoo.
Kun maatalousyrittäjä Annika Kiikala menee pihattoon, suomenvuohet tulevat heti rapsutettaviksi. Peevon tilalla on 430 vuohta. Lypsäviä kuttuja niistä on noin 300. – Olen aina tykännyt eläimistä. Vuohet ovat sosiaalisia ja kekseliäitä, mutta myös todella helppoja käsitellä, koska ne ovat niin kesyjä.
Kiikala tuli Sastamalan Keikyässä sijaitsevalle Peevon tilalle harjoitteluun vuonna 2019. Hän opiskeli tuolloin maatalousalan perustutkintoa Saskyn Kokemäen toimipisteessä. – Silloin en edes tiennyt, että vuohia voi pitää työkseen.
Harjoittelun jälkeen Kiikala työskenteli tilalla ensin osa-aikaisesti ja valmistuttuaan vakituisesti. Omistaja Erkki Väisänen alkoi vähitellen ehdotella Kiikalalle tilan ostamista. – Olen aina halunnut olla yrittäjä. Sain täälläkin alusta asti paljon vastuuta. Se tuntui omalta. Minusta olisi ollut outoa mennä vieraalle töihin, Kiikala kertoo.
Hän osti Peevon tilan elokuussa 2023. Ratkaisevin tekijä sukupolvenvaihdoksessa oli se, että Väisänen tuli vastaan kauppahinnassa. – Muuten en olisi pystynyt kehittämään tilaa moneen vuoteen, Kiikala sanoo.
”Ei ole kaduttanut”
Annika Kiikala vastaa tilallaan navettatöistä. Peltotyöt puolestaan tekee hänen puolisonsa, Olli Ketola, jolla on oma maatila. – Rehu tuli Hankkijalta jo Erkin aikaan. Hän käytti säkkitavaraa, mutta minä tilaan rehun irtona siiloon. Ostamme Hankkijalta myös lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet.


Peevon tila ei vain tuota vuohenmaitoa, vaan siitä valmistetaan tilalla juustoja, jugurttia, kosmetiikkatuotteita ja nahkarasvaa. – Minua ei ole kaduttanut. Olen ihan pärjännyt. Juustolan tuotteiden menekki on kasvanut. Sinne menee nyt 40 prosenttia enemmän maitoa kuin ennen. Loput myyn Juustoportille.
Kiikalan suunnitelmissa on rakentaa ulkotarha nuorille vuohille nykyisen tarhan viereen sekä erillinen tilamyymälä juustolan läheisyyteen. – Ei tarvitse olla kotoisin maatilalta, jotta voi ruveta tilalliseksi, sanoo Sastamalan Roismalassa omakotitalossa lapsuutensa asunut Kiikala.
Tekstija kuvat: Meeri Ylä-Tuuhonen