5 vinkkiä parempaan umpilehmien ruokintaan

21.05.2018

Kuvassa miehen sylissä lehmän pää, lehmän silmät ovat kiinni, mies hymyilee

1. Umpiheinää: Tee tänä vuonna oma korjuuaikasuunnitelma ummessaolevien säilörehulle/heinälle. Ota tavoitteeksi D-arvo 620 g/kg ka ja raakavalkuaista >13% ka. Älä korjaa rehua ummessaoleville pellolta, jolla tiedät kaliumvarojen olevan korkeat. Lietelannan vahvaa levitystä on parempi myös välttää näille lohkoille.

2. Olki ja rypsi työkaluiksi: Oljen, säilörehun sekä pienen rypsilisän voimin taipuu sulavampikin säilörehu osaksi umpilehmien hyvää seosta. Oljessa on usein myös reilusti matalampi kalium- ja kalsiumpitoisuus kuin muissa karkearehuissa. Olki ei kuitenkaan yksinään sovi umpilehmien rehuksi, koska mahassa kasvava vasikkakin tarvitsee kasvun voimaa. Hyvään umpiseokseen olki kannatta silputa hienoksi seoksen lajittumisen estämiseksi ja korvata puuttuva valkuainen ripauksella rypsirouhetta.

3. Ummessaoleville omat rehut ja kivennäinen: Umpilehmille ei vain sovi lypsävien rehujämät eikä varsinkaan lypsävien kivennäiset. Korkea kalsiumin määrä ummessaoloajan ruokinnassa altistaa tunnetusti poikimahalvauksille. Lypsylehmien jäämiä siirrellessä siirtyy mukavasti myös haitallisia mikrobeita herkille umpilehmille ja hiehoille.

4. Orgaaniset hivenaineet hyötykäyttöön: Suosi ummessaoleville kivennäisiä, joissa on vähintään orgaanista seleeniä. Myös orgaaninen kupari, sinkki ja mangaani tukevat umpilehmän sorkkaterveyttä ja vastustuskykyä sekä auttavat lehmää muodostamaan vasta-ainepitoisuudeltaan vahvaa ternimaitoa.

5. Tunnuta maltilla 2-3 kg väkirehutasoon 2-3 viikossa: Voimakas tunnutus on pahasta, mutta erityisesti olkivaltaisella umpikauden ruokinnalla on hyvä herättää mikrobit unesta ennen poikimista, jotta lehmä on valmis sulattamaan rehua kunnon teholla heti poikimisen jälkeen.

Umpikausi on uuden lypsykauden alku: Huolella hoidettu umpikausi kantaa hedelmää tuottoisana ja huolettomana lypsykautena.

 
 

Milla Frantzi. Kehityspäällikkö, erikoisrehut

Milla Frantzi
Kehityspäällikkö, erikoisrehut

Innostukseni kohde on lypsylehmien ruokinnan suunnittelun ja ravitsemuksen syvällinen ymmärtäminen. Tilojen ruokinnan onnistumisia ja ongelmatilanteiden ratkeamista on mielestäni mahtavaa seurata. Joka päivä oppii ja ymmärtää jotain uutta niin lehmistä kuin ihan pötsimikrobienkin toiminnasta. Blogissani käsittelenkin ajankohtaisia ja askarruttavia nautojen ruokintaa koskevia asioita sekä mielenkiintoisia lypsylehmiä koskevia tutkimustuloksia.