Helteellä panokset parempaan syöntiin

Riittävä nesteytys on myös tärkeää!

Tänä kesänä aurinkoa ja lämpöä on riittänyt, mutta lehmiä ei erityisesti helle helli. Kuumuus saattaakin yllättää ikävästi maitotilin, ellei lehmien lämpöstressin riskiä huomioida niin navetan ilmastoinnissa kuin ruokinnassakin.

Kuumalla ei tunnetusti ruoka maita kuin vasta illan viileydessä. Lehmillä erityisesti maidon rasvatuotannon kannalta tärkeän säilörehun syönti laskee lämpimällä, sillä kuidun sulattaminen tuottaa paljon lämpöä. Lehmä kokee lämpöstressin jo yli 17 asteessa ja ilman kosteuden noustessa vielä alhaisemmassa lämmössä, joten säilörehun ja seoksen kulumista on hyvä seurata tarkalla silmällä läpi lyhyen kesän.

Lämpö kuivattaa nopeasti seosrehua ja lisää sen lajittumisen sekä virhekäymisen riskiä. Nämä yhdistettynä heikompaan syöntiin lisäävät hapanpötsiriskiä, navetassa märehditään vähemmän. Pötsin pH:n laskiessa maidon rasvapitoisuus laskee yllättävän nopeasti. Hankkijan Pötsipuskuri auttaa kuumalla tasapainottamaan pötsin pH vaihteluja sekä pitämään maidon rasvapitoisuuden hyvällä tasolla. Seosruokinnassa kannattaa muistaa vesilisä estämään seoksen lajittumista. Suositeltavaa on jakaa tuore seos sekä aamulla että illalla.

Korkeatuottosilla ja vastapoikineilla lehmillä lämmön aiheuttaman syönnin lasku näkyy voimakkaammin ja tiputtaa helposti rasvapitoisuuden lisäksi maitokäyrältä huipun. Onnistuneeseen kesäajan herutukseen sekä korkeatuotoksen säilyttämiseen on suositeltavaa antaa lehmille helposti käytettävää lisäenergiaa, joka parantaa lehmien syöntihalukkuutta. Verensokeria nostavat ja vähän tärkkelystä sisältävät Acetona Energy -rehut antavat korkeatuottoisille energiaa pitkäaikaisesti, eivätkä nosta lehmien hapanpötsiriskiä. Acetona Energy -rehut eivät myöskään sisällä voimakkaasti maksaa kuormittavaa rasvaa. Paremman energiansaannin kautta vähentyvät myös tiinehtymisongelmat.

Pienet hienosäädöt kesäruokinnassa pelastavat maitotilin ja varmentavat hyvät tiineystulokset tulevalle syksylle.

 

Kuumalla:
1. Ilma vaihtumaan navetassa: Puhaltimet avuksi!
2. Pidä rehu tuoreena erityisesti iltaisin
3. Laidunna yö aikaan
4.Vältä hapanpötsi, seoksen/säilörehun sekaan Pötsipuskuri
5.Tarjoa helppoa lisäenergiaa Acetona Energy rehuilla etenkin hiljattain poikineille