Voiko Lean-johtamisen viedä pötsiin?

Viime vuosien aikana lypsykarjatilat ovat omaksuneet Lean-johtamisen mallin omassa toiminnassaan. Mallissa on kyse tuotannon virtaustehokkuuden ja resurssitehokkuuden välisen tasapainon löytämisestä. Sama tasapaino täytyy löytää myös lehmien ruokintaan, varsinkin alkulaktaatiokaudella. Ruokinnansuunnittelussa on siis kyse pötsin tuotantoympäristön Lean-johtamisesta.

Rehumassan tulee viipyä mahdollisimman vähän aikaa pötsissä, jotta lehmä pystyy syömään mahdollisimman paljon. Massa ei kumminkaan saa huljua läpi, vaan pötsin työvoiman, mikrobien, on käsiteltävä rehu maksimaalisen tarkasti. Pötsissä rehu muokkautuu arvoa tuottaviksi ravintoaineiksi.

Usein lehmiä ruokintaan yli jonkin ravintoaineen osalta. Yliruokinta kuormittaa pötsin resursseja ja aiheuttaa ravintoainehukkaa. Käsittelemätön rehu ei anna arvoa. Ravintoaineiden saannin tarkka optimointi ja sen mukaiset rehuvalinnat vähentävät yliruokintaa. Juuri oikeaan tarpeeseen (JOT) ja juuri oikeaan aikaan (JIT) tehdyt rehu- ja ruokintakorjaukset antavat pötsimikrobeille parhaan mahdollisen työympäristön sekä vähentävät niiden toimintaa häiritsevää ruokinnan vaihtelua.

Lean-mallin mukaisesti paras vaihtoehto pötsille on Sopiva®-ruokintaratkaisut. Tarkka optimointi, hukan välttäminen sekä jatkuva parantaminen ovat Sopivienkin perusperiaatteita.


Kirsi Niemelä
Sopiva-rehujen kehityspäällikkö

Kirsi Niemelä, Sopiva-rehujen kehityspäällikkö

Sanotaan, että tapoja hoitaa eläimiä on yhtä paljon kuin eläinten hoitajiakin. Sama lainalaisuus koskee myös eläinten ruokintaa. Blogissani pohdin erilaisten rehuratkaisujen ominaisuuksia sekä haistelen maailman tuulia.