Uusi ilmastoviisas juusto on valmistettu ilmastolle kevyemmästä maidosta

Puhtaista pohjoisen mauista tunnettu Kuusamon Juusto ja rehuteollisuudessa laadukkaasta tutkimus- ja tuotekehitystoiminnasta tunnettu Hankkija ovat yhdessä kehittäneet täysin uudenlaisen ilmastoviisaan juuston. Uudet Parempi-juustoviipaleet on valmistettu ilmastolle -15 % CH4 (metaani) kevyemmästä maidosta.

Kuusamon Juusto, Parempi-juustoviipaleet
Kuusamon Juuston Parempi-juustoviipaleet on valmistettu Fiksu-ilmastorehua saaneiden lehmien maidosta.

Ihmiskunnan ravinnontuotanto entistä vähäpäästöisemmin on elintarvikesektorin yhteinen haaste

Suomen hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuonna 2035. EU:ssa vastaava tavoite on asetettu vuoteen 2050. Globaalista kasvihuonekaasutuotannosta noin 30 % on peräisin ruoantuotantoketjusta ja 17 % kotieläintuotannosta. Pariisin ilmastosopimuksessa on päätetty tavoitella ilmaston lämpenemisen rajoittamista 1,5 asteeseen. Laskelmien mukaan se edellyttäisi kotieläinten metaanintuotannon alentamista vuoden 2010 tasosta 11–30 % vuoteen 2025 ja 24–47 % vuoteen 2050 mennessä, skenaariosta riippuen.

Uusi innovatiivinen Fiksu-ilmastorehu vähentää maidontuotannon ympäristövaikutuksia

Hankkijan Fiksu-ilmastorehut
Ilmastojuusto tuotetaan ilmastorehua saaneiden lehmien maidosta.

Maidontuotantoketjun ilmastovaikutuksia lisää lehmien pötsin tuottama metaanikaasu. Pötsimikrobien avulla märehtijät pystyvät hyödyntämään ihmisravinnoksi kelpaamatonta kuitupitoista rehua, kuten nurmea, ja muuttamaan sen ravintorikkaiksi eläintuotteiksi. Sivutuotteena syntyy kuitenkin metaania.

Kotieläinten jalostus- ja ruokintatutkimus Suomessa ja maailmalla etsii keinoja märehtijöiden metaanintuotannon vähentämiseen. Kuusamon Juusto yhdessä Hankkijan ja maidontuottajien kanssa pyrkii uuden innovaation avulla vähentämään konkreettisesti maidontuotannosta syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä. Uusi innovatiivinen Fiksu-ilmastorehu vähentää maidontuotannon ympäristövaikutuksia ja parantaa lehmien hyvinvointia ja tuottavuutta.

Luonnosta jalostetuilla rehuinnovaatioilla ja rypsipuristeella edullinen vaikutus ympäristöjalanjälkeen

Tärkeinä osina Fiksu-ilmastorehuja ovat Hankkijan kehittämät sekä patentoimat luonnosta jalostetut Progres® ja Progut® -rehuinnovaatiot ja rypsipuriste, jonka vaikutuksia metaanin vähentämiseen on tutkittu Luonnonvarakeskus Luken ja Hankkijan yhteiskokeessa sekä Helsingin Yliopiston tutkimuksessa. Tutkimuksissa rypsipuristetta sisältävällä ruokinnalla metaanin tuotanto maitolitraa kohden oli 15–20 % alhaisempi kuin verrokkiruokinnalla.

Hankkijan patentoima rehuinnovaatio Progut on erittäin tehokas hydrolyysikäsittelyllä valmistettu hiivavalmiste, joka aktivoi pötsimikrobistoa. Progut on tutkimuksissa mm. parantanut nautojen rehuhyötysuhdetta ja lisännyt maitotuotosta.

Patentoitu Progres puolestaan on mullistava rehukeksintö, jonka teho perustuu pihkan resiinihappoihin. Tutkimuksissa on havaittu, että Progres on eheyttänyt suolen pintaa, hillinnyt tulehdusta sekä parantanut suolimikrobiston rakennetta. Hyvinvoiva suoli estää taudinaiheuttajien pääsyä elimistöön sekä tehostaa ravintoaineiden parempaa imeytymistä. Rehuhyötysuhteen, maitotuotoksen ja hyvinvoinnin paranemisella on edullinen vaikutus tuotannon kannattavuuteen ja ympäristöjalanjälkeen maitolitraa kohti.

Konkreettisia tekoja kohti vastuullisempaa tuotantoketjua

Kuusamon juusto, Parempi-juustoviipaleet

"Kiitos ensinnäkin Kuusamon Osuusmeijerille ja Hankkijalle hyvästä ja ketterästä yhteistyöstä. Tämä on tärkeä askel kohti vastuullisempaa tuotantoketjua, vaikka kyseessä on ainoastaan kolme tuotetta. Pohjoisen maitotilat ovat meille tärkeitä, ja tämä on esimerkki arvon tuottamisesta koko elintarvikeketjulle. On hienoa, että voimme tarjota juuston kuluttajille mahdollisuuden valita paremmin.", Sami Syrjälä, kaupallinen johtaja, Kuusamon Juusto.

"Kiitos kaikille hyvästä yhteistyöstä. Teemme Hankkijalla paljon töitä paremman huomisen eteen. Tämä hanke on yksi konkreettinen esimerkki siitä. On ollut hienoa huomata, kuinka Hankkijan patentoiduilla rehuinnovaatioilla ja vahvalla tutkimustietoon perustuvalla ruokintaosaamisella eläimille ja ympäristölle syntyvä hyöty on saatu koko elintarvikeketjun yhteistyöllä tuotua näkyväksi aina kuluttajille asti.", Teemu Seppälä, nauta- ja erikoisrehujen osastopäällikkö, Hankkija.

Vastuullisuusohjelma Huomisen Hankkija vähentää maatalouden kasvihuonekaasujen määrää

Huomisen Hankkija vastuullisuusohjelma

Hankkija on ollut kasvun osaaja ja maataloustuotannon luottokumppani jo yli sadan vuoden ajan. Jotta meillä olisi vakaata ja turvattua kasvua tulevaisuudessakin, meillä on vastuullisuusohjelma Huomisen Hankkija.​ Se koostuu suurista ja pienistä teoista, joilla pyrimme kohti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Tavoitteemme on mm. vähentää maataloustuotannosta johtuvien kasvihuonekaasujen määrää sekä olla mukana rakentamassa siirtymää fossiilisista polttoaineista uusiutuvien energiamuotojen käyttöön. Fiksu-ilmastorehut ovat osa Huomisen Hankkija -vastuullisuusohjelmaa.

Kuusamon Juuston uudet Parempi-juustoviipaleet edustavat konkreettisia tekoja ilmastopäästöjen pienentämiseksi yhdessä tuottajien kanssa. Se ei ratkaise kaikkia juuston tuotantoon liittyviä ympäristöhaasteita, mutta se on osoitus siitä, että periksiantamattomalla asenteella pohjoista maidontuotantoa voidaan kehittää ilmaston kannalta vastuullisemmaksi.

Kuusamon Juuston täysin uudenlaiset Parempi-juustoviipaleet saapuvat kauppoihin toukokuussa.

Kotieläintilojen hyvinvointi ja menestyminen on ensiarvoisen tärkeää

Meille Hankkijalla ei riitä, että tuotamme tehtaissamme rehuja, vaan teemme sen niin hyvin kuin osaamme, ammattitaidolla ja intohimolla. Suomen johtavana rehuvalmistajana ja kansainvälisenä toimijana meille on tärkeää, että asiakaslupauksemme näkyvät teoissamme jokaisena päivänä. Lupauksemme ydin on, että Hankkija on edelläkävijä, osaaja, luotettava kumppani ja vastuullinen toimija. Teemme sen minkä lupaamme!