Vasikan juotto-ohjeet

Ternimaito

Vastasyntyneen vasikan tulee saada laadukasta ternimaitoa neljän tunnin sisällä syntymästään. Vasikalle annettavan ternimaidon vasta-ainepitoisuuden (IgG) suositus on 50-65 g/l. Maidon laatua pystyy luotettavasti seuraamaan Brix -refraktometrimittarilla. Brix-mittari mittaa maidon kuiva-aineen osuutta, ja hyvälaatuisessa ternimaidossa se on yli 22 %. Tämän jälkeen ternimaitojuottoa jatketaan n. 1,5 litran kerta-annoksella 2-3 kertaa päivässä. Ternimaidon antoa jatketaan vähintään 3 päivän ajan.

Emän vasta-aineita ei siirry istukan läpi tiineysaikana, joten vastasyntyneen vasikan vastustuskyky on huono. Syntyneen vasikan vasta-ainetasoon vaikuttaakin paljon ensimmäisen ternimaitoerän vasta-ainepitoisuus. Hiehojen ja ennen poikimista maitoa valuttaneiden lehmien maidossa on normaalia vähemmän vasta-aineita. Ternimaidon laatuun voidaan vaikuttaa ummessaolokauden ruokinnalla, tässä apuna toimii mm. Acetona Dry.

Juomarehun juottoon siirtyminen

Ternimaitokauden jälkeen juomarehujuottoon siirrytään 3-4 päivän siirtymävaiheella. Juomarehun määrää nostetaan asteittain 1-2 viikon aikana. Suositeltava juomarehun määrä 1-8 viikon iässä on 6-8 litraa päivässä 3-4 annoskertaan jaettuna. Juoman kerta-annoksen ei tulisi pienillä vasikoilla ylittää 2 litraa, sillä vasikan juoksutusmahan koko on vain 5 % vasikan painosta. Jos juoma ei mahdu juoksutusmahaan, päätyy se pötsiin ja aiheuttaa ripulia ja pötsimikrobiston kehityshäiriöitä.

Luonnollinen juottoasento tuttisangosta tai juottoautomaatista tehostaa ruuansulatuskanavan toimintaa ja edesauttaa juoman päätymistä juoksutusmahaan märekourun kautta. Tuttien imeskely vähentää myös keskinäistä imeskelyä.

Primo -juomarehujen juotto-ohjeet

Yleisohjeet:

 • Pidä juomarehun sekoitussuhde aina samana. Noudata pakkauksen ohjetta veden ja juomarehujauheen määrässä. Liian laiha juoma ei juoksetu kunnolla juoksutusmahassa ja liian vahva ei sula kunnolla.
 • Noudata juottosuosituksia, liian vähäinen juomarehun päiväannos lisää vasikan sairastelua ja heikentää kasvua
 • Sekoita juomarehu kunnolla, mutta hellävaraisesti. Älä käytä porakonetta! Jos juomaa tehdään kerralla isompi satsi, sitä tulee pyöräyttää kerran tunnissa, jotta juoma pysyy tasalaatuisena.
 • Juota juoma aina +38-40 C lämpöisenä (pl. hapanjuotto). Kylmä juoma ei juoksetu ja märekouru ei muodostu kunnolla. Hapanjuotossa juoma voi olla viileämpää, koska happo lisää juomarehun juoksettuvuutta.
 • Vasikan vieroitukseen juotolta on hyvä käyttää 3 viikkoa. Lopeta juotto, kun vasikka syö vähintään 2 kiloa väkirehua päivässä.

 • Primo-juomarehun valmistusohje: Tuttisankojuotto

 • Lisää astiaan litra vettä ja sekoita siihen 250 g Primo -juomarehujauhetta. Täytä sanko vedellä niin, että valmista juomaa tulee tasan 2 litraa
 • Sekoita hyvin - käytä käsivispilää, älä porakonetta.
 • Valmiin juoman lämpötilan tulee olla 38-40 C

 • Primo-juomarehun valmistusohje: Juoma-automaatti

 • Kalibroi automaatti niin, että se sekoittaa 140 g Primo -juomarehujauhetta + 1 litra vettä (42 C)

 • Primo -juomarehun valmistusohje: Hapanjuotto

 • Laita säiliöön 100 litraa +40-45 C vettä
 • Lisää koko ajan sekoittaen 25 kg Primo -juomarehujauhetta
 • Lisää loppu vesimäärä viileänä niin, että juomaa tulee kokonaisuudessaan tasan 200 litraa ja sen lämpötila on 17-25 C.
 • Sekoita hellävaraisesti kunnes jauhe on täysin liuennut
 • Laimenna hyväksytty säilörehun happosäilöntäaine (esim. Hankkijan Prima) suhteessa 1 osa happoa ja 9 osaa vettä
 • Lisää tätä 10-prosenttista happolaimennusta 2-4 litraa 200 litran juomarehumäärään
 • Pyöräytä juomaa hellävaroin kerran tunnissa, jotta se pysyy tasalaatuisena

 • Vieroita juotolta asteittain

  Vasikoiden vieroitus

  Vasikat suositellaan vieroitettavaksi juotolta noin 8 viikon iässä. Vierotettaessa vasikoiden tavoitepaino on n. 80-90 kg. Vierotus on hyvä aloittaa, kun vasikka syö noin kilon väkirehua päivässä.

  Juomamäärää kannattaa laskea asteittain 3 viikon ajan. Jos vasikat ovat vapaajuotolla, vieroitusta on hyvä venyttää 5 viikon mittaiseksi. Onnistuneessa vieroituksessa syönti ja kasvu eivät notkahda.

  Onnistumisen lähtökohtana on, että vasikka syö juoton loppuessa 2,0 kg vasikoiden Primo -väkirehua päivässä. Vasikan väkirehuna voi olla esimerkiksi Primo Starter, Primo Vasikka tai Primo Kasvatus I. Vältä aina vieroitusvaiheessa muita ruokinnan muutoksia ja eläinten siirtoja, jotta ripuliriski on mahdollisimman pieni.

  Ripuliriskiä voidaan myös ennaltaehkäistä antamalla Maitohappobakteeri kotieläimille -valmistetta tai Vasikan elektrolyyttipastaa 4-5 päivän kuurina vieroitusvaiheen lopussa.

  Jos ripuli iskee

  Vasikka reagoi hyvin herkästi muuttuviin juomamääriin ja juoman laadun vaihteluihin ripulilla. Huono hygienia ja vetoisuus sekä liian vähäinen juottokertojen määrä altistavat myös vasikkaripulille. Vasikkaripuli kannatta hoitaa nopeasti, sillä pitkään jatkuessa se vaurioittaa suolinukkaa pysyvästi ja häiritsee ruuansulatusta vielä lehmänäkin.

  Selvitä aina ensimmäiseksi mistä ripuli johtuu, jotta hoidon lisäksi voit korjata mahdollisen ripulin aiheuttajan. 80 % vasikkaripuleista johtuu ruokintavirheistä:

 • Ensimmäinen ternimaitoerä annetaan liian myöhään
 • Juoman kerta-annos on liian suuri tai väkevyys väärä
 • Juoman lämpötila on liian kylmä

 • Ripulin syy on tärkeää selvittää myös siitä syystä, että se vaikuttaa ripulin hoitoon. Tarttuvan taudin ollessa kyseessä, sairaiden eristys terveistä vasikoista ja lääkitseminen on aina ensisijaista.

  Juotto-ohje ripuloivalle vasikalle:

  Juottoajankohta Juoma Määrä, litraa/juottokerta
  aamu Primo -juomarehu 1,5-2
  aamupäivä Vesi + Primo Electrolyte 1-1,5
  keskipäivä Primo -juomarehu 1,5-2
  iltapäivä Vesi + Primo Electrolyte 1-1,5
  ilta Primo -juomarehu 1,5-2

  Ripulin tukihoitoon sopii hyvin myös Vasikan elektrolyyttipasta. Se palauttaa tehokkaasti neste- ja suolatasapainon. Tuote sisältää välttämättömiä Na-, K- ja Cl-suoloja oikeissa suhteissa sekä glukoosia, josta ripuloiva vasikka saa nopeasti energiaa käyttöönsä. Ripulin hoidossa keskeisintä on estää eläimen kuivuminen, johon elektrolyytti tehoaa nopeasti.

  Laadukas Primo -juomarehu turvaa hyvän kasvun

  Primo-juomarehu

  Primo-juomarehut varmistavat vasikan terveyden ja hyvän kasvun pienestä pitäen. Primo -juomarehujen ainutlaatuinen valmistusmenetelmä vähentää ripuliriskiä ja tehostaa ravintoaineiden hyväksikäyttöä. Primo-juomarehujen kehittämisessä on panostettu erityisesti suolistoterveyteen ja nopean vastustuskyvyn sekä märehtimisen kehittymiseen.

  Primo-juomarehujen rasva (kasviöljy) on homogenoitu hienojakoiseksi ja kapseloitu laktoosi-proteiinivaippaan. Valmistusteknologiansa sekä tarkoin valittujen raaka-aineiden ansiosta Primo-juomarehujen sulavuus ja liukenevuus ovat erinomaisia.

  Primo-juomarehut sisältävät kaikki vasikan tarvitsemat vitamiinit, myös reilusti E-vitamiinia ja B-vitamiineja. Tuotteisiin on lisätty suoliterveyttä tukevia prebiootteja sekä Progres®- ja Progut®-suolistotehosteet.

  Ota yhteyttä

  Hankkijan ruokinta-asiantuntijat ovat alan parhaita nautojen ruokinnan osaajia. Ruokinnan suunnittelua toteutetaan karjatiloilla tarkasti eri tuotosvaiheiden eläinten ruokinnalliset tarpeet täyttäen ja yliruokintaa välttäen. Jätä yhteydenottopyyntö tai katso alueesi ruokinta-asiantuntija:

  Nautojen ruokinta-asiantuntijoiden yhteystiedot