Sorkat kopsaavat turistien tahdissa – Kujalan Porotila panostaa hyvinvointiin ja matkailuun
Kujalan Porotila Kuusamossa on rakentanut menestyksensä matkailijoiden varaan. Tarkkaan suunniteltu ruokinta tukee porojen hyvinvointia ja mahdollistaa kannattavan toiminnan myös talvikaudella.
Porotilan arkea Rukan tuntumassa
Lumen pinta väreilee kevätauringossa, kun päivän ensimmäiset turistit saapuvat seuraamaan porojen ruokintaa Kujalan Porotilalle Kuusamosta Rukalle johtavan tien varteen. Tunnin mittainen porotilakierros sisältää opastuksen porojen vuodenkiertoon ja tilan historiaan. Johdannon jälkeen vieraat pääsevät poroaitojen sisäpuolelle seuraamaan ruokintaa.
Porojen seassa käveleminen ja niiden silittely saa niin aikuisten kuin lastenkin kasvot hymyyn. Aamun ryhmässä on suomalaisia, saksalaisia ja hollantilaisia matkailijoita. Talven aikana vieraita saapuu runsaasti myös Espanjasta, Italiasta ja Isosta-Britanniasta. Osa turisteista jatkaa ruokinnan jälkeen poroajelulle ja piipahtaa tilan myymälässä tai kahvilassa.
– 80 prosenttia tuloistamme muodostuu matkailupalveluista ja loput lihan myynnistä. Matkailu on kasvanut nopeasti, ja olemme viimeisen seitsemän vuoden aikana investoineet matkailupalveluihin yli miljoona euroa, poroyrittäjä Juha Kujala kertoo.
Elämyksiä myös vaativimmille vieraille
Kujalan Porotila tarjoaa palveluja myös eliittimatkailijoille, joille räätälöidyt elämykset ovat osa matkaa.
– Private Luxury Safari -vieraat saavat koko tilan neljäksi tunniksi yksityiskäyttöön. Opastuksen ja poroajelun jälkeen huippukokki valmistaa ravintolassamme viiden ruokalajin fine dining -päivällisen, Juha Kujala kuvailee.
Tilan töissä mukana oleva ja myös omia poroja omistava Oskari Kujala muistaa hyvin tunnetuimmat vieraat.
– Parhaiten mieleen ovat jääneet jalkapalloilijat Lionel Messi ja Fernando Torres, Oskari myhäilee.
Juhan vaimo ja tilan toinen omistaja Jenni Kujala vastaa markkinoinnista, varausjärjestelmistä, ympäristötyöstä sekä matkailutoiminnan käytännön asioista. Hän vastaa myös tilan taiteesta ja käsitöistä. Talvisesongin aikana tilalla työskentelee 12–18 henkilöä.
Poro vaatii laadukasta ruokintaa
Poro liikkuu yli puolet vuodesta vapaana luonnossa ja syö satoja eri kasvilajeja. Talviajan lisäruokinta ja porojen aitaaminen ruokintakauden ajaksi ovat kuitenkin suurimmassa osassa poronhoitoaluetta välttämättömiä.
– Jotta porojen terveys ja kasvu pysyvät hyvinä, ruokintaan on panostettava, Hankkijan ruokinta-asiantuntija Elina Kallio painottaa.
1860-luvulla perustetun Kujalan Porotilan porot on ruokittu jo vuosikymmenten ajan Hankkijan täydennysrehuilla.
– Poroille tarjotaan reilut 700 grammaa rehuraetta päivässä. Kylminä aikoina annos nostetaan kiloon. Rekiporot saavat 1,5–2 kiloa rehua päivässä, Oskari Kujala kertoo.
Rehu jaetaan moottorikelkan perässä vedettävällä levittimellä aina puhtaalle lumelle, josta porot syövät sen parhaiten ja rehu pysyy puhtaana. Ostorehulla täydennetään säilöheinäruokintaa, ja säilöheinää porot saavat syödä vapaasti. Tilalla tehdään vuosittain noin 500 heinäpaalia.
Elina Kallio muistuttaa, että säilöheinän laatu kannattaa aina analysoida, oli kyseessä oma tai ostettu rehu. Näin ruokintaa voidaan täydentää järkevästi ja kustannustehokkaasti.
Poro-Elo Pro tukee hyvinvointia
Kujalan Porotilalla käytetään tällä hetkellä pelkästään Poro-Elo Pro -rehua vasaista alkaen. Rehu sisältää orgaanisia hivenaineita sekä Hankkijan kehittämiä Progres®- ja Progut®-rehuaineita.
– Olemme käyttäneet Poro-Elo Prota siitä lähtien, kun se tuli markkinoille. Eläimet ovat pysyneet terveinä, ja raetta on helppo käyttää. Silmä sen kertoo, että poro on hyvässä kunnossa. Näilläkin selkä on pyöreä kuin hylkeellä, Juha Kujala kuvailee.
Hankkijan kanssa tehtävä rehuyhteistyö saa kiitosta.
– Parasta on tasainen laatu ja erinomainen palvelu. Tuotteita kehitetään jatkuvasti porotalouden kannattavuuden parantamiseksi.
Lihaa huippuravintoloihin asti
Kujalan Porotilan lihaa tarjoillaan muun muassa Rukan Hanki Baarissa ja Royal Ruka -ravintolassa, Kuusamon Holiday Club -kylpylässä sekä Talonpöytä-ravintolassa. Lihaa toimitetaan myös 12 pääkaupunkiseudun ravintolaan.
– Kovan kysynnän ansiosta poronlihan hinta on nyt paras kautta historian. Laidunten niukkuus ja pedot kuitenkin rajoittavat poromäärän lisäämistä, Juha Kujala kertoo.
Hankkijalta elinvoimaa poroille
Hankkija on vahva toimija poronrehumarkkinoilla. Oman tuotekehityksen tuloksena poronrehuihin on lisätty Progres®- ja Progut®-rehuaineita sekä osaan rehuista hometoksiinisieppari, joka sitoo laitumissa ja säilörehussa esiintyviä homemyrkkyjä.
– Hankkijan Poro-Elo -rehuissa on runsaasti sulavia kuituja ja maltillinen tärkkelyspitoisuus. Ne tekevät rehuista turvallisia ja arvokkaita energianlähteitä poroille, Elina Kallio sanoo.
Progres on Hankkijan kehittämä mäntyöljyvalmiste, joka tukee suoliston hyvinvointia ja ravintoaineiden imeytymistä. Progut puolestaan on patentoitu hiivavalmiste, joka aktivoi puolustusjärjestelmää ja lisää hyvien mikrobien määrää suolistossa.
– Käyttäjäkokemusten mukaan Progresia ja Progutia sisältävät rehut ovat pienentäneet rehunkulutusta, rauhoittaneet tarhakäyttäytymistä ja parantaneet rehuhyötysuhdetta jopa 10–20 prosenttia. Tilatesteissä on saatu jopa viiden kilon lisäys porojen teuraspainoihin, Kallio tiivistää.