Kauhavalle nousi uusi luomukanala

Uusi luomukanala rakennettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen osan yhteydessä rakennettiin pakkaamo uusine linjastoineen.

Kauhavalla sijaitsevalle Jalaston tilalle nousi uusi luomutuotantoon soveltuva kerroslattiakanala ennätysvauhtia. Kokonaisuus rakennettiin kahdessa vaiheessa, alusta loppuun pääasiassa omana työnä. Hallin ensimmäinen osa pakkaamoineen valmistui reilu vuosi sitten. Toiseen osaan linnut tuotiin lokakuun lopulla.

Laajennussuunnitelmia ei vielä ole mielessä, mutta rakennustöitä jatketaan ensi kesänä.

– Kanalan viereen tehdään rehusiiloja, itsekuivaava viljasiilo ja sen yhteyteen elevaattorikeskus ja viljan lajittelija, kertoo Hermanni Huhtala.

Tilalla työskentelee isännän lisäksi palkattua työvoimaa sesongin mukaan, kanala
työllistää kahdesta kolmeen henkeä. Tilan emäntä Kirsi Huhtala käy töissä tilan ulkopuolella.

LISÄÄ TILAA JA LUONNONVALOA

Aiempaa kokemusta Huhtalalta löytyy myös tavanomaisesta kananmunien tuotannosta,
mutta vanhempi lattiakanala on jo sulkenut ovensa. Tuotantoa jatketaan luomussa
Lohmann-jalosteella ja munat toimitetaan Dava Foodsille.

– Pinta-ala on yksi selkeimmistä eroista. Tavanomaisesti neliömetrillä on yhdeksän kanaa, luomussa vain kuusi. Uskon kanojen stressaavan nyt vähemmän, kertoo Huhtala.
Tilan lisäksi luomukanalassa saadaan nauttia luonnonvalosta. Ikkunapinta-alaa on oltava vähintään viisi prosenttia lattian pinta-alasta.

– Ikkunoissa on pieni katos, joka suojaa suoralta valolta. Liika kirkkaus voi ärsyttää. Luomussa kanoille on rakennettava myös ulkoilutarha. Laidunta on oltava jokaista kanaa kohden 4 neliömetriä. Kanat pääsevät ulos luukuista, jotka aukeavat automaattisesti aamupäivällä muninnan jälkeen ja sulkeutuvat illalla.

– Linnut pitävät ulkoilusta, välillä niitä pitää ihan karhata takaisin. Ensi kesänä laitumelle
istutetaan vielä lisää puita ja pensaita.

Ulkoilukausi kestää Etelä-Pohjanmaalla kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Rankkasateella tai myrskyllä ei kanoja päästetä ulos.

– Viime kesänä osa jäi sateella räystäiden alle hääräämään, osa tykkäsi olla
sateessakin, naureskelee Huhtala. Laiduntamisen järjestäminen oli Huhtalan mielestä helppoa, ainoastaan tautivaara mietityttää. Se onkin yksi luomutuotannon haasteista.

– Taudit ovat todellinen riski. Jos tuotantoon tulee katkos, se voi käydä kalliiksi.

REHURALLI KIIHTYY

Luomuun siirtyminen nosti munista saatavaa hintaa, mutta samalla myös rehu- ja
muita tuotantokustannuksia. Huhtalan tilalla rehu sekoitetaan omalla apevaunulla. Vehnää, ohraa, kauraa ja hernettä sisältävään seosviljaan lisätään kalkkia, kalajauhoa ja Luonnon Punaheltta Täydennys -rehua. Toistaiseksi tilan oma rehuvilja on riittänyt kanojen tarpeeseen.

– Hankkijan rehut ovat toimivia ja yhteistyö on ollut sujuvaa. Nyt olen muutaman kerran hakenut itse rekalla rehukuorman Kotkan tehtaalta. Rehuannokseen on luomussa sisällytettävä lisäksi karkearehua. Huhtala käyttää samaa AIV-säilöttyä timotei-apila-seosta kuin tilan lihakarjallekin.

– Luomumunien hyvin keltainen keltuainen on luultavasti karkearehun ansiota, kertoo
tilan kanssa yhteistyötä tekevä Hankkijan asiantuntijamyyjä Timo Kaatikko. Huhtala on havainnut, että luomupuolella rehua myös kuluu enemmän. Reilun vuoden ikäisten kanojen päiväsyönti on nyt noin 136 grammaa, nuorempien selvästi vähemmän.

– Luomussa lisääntyivät kustannukset ja työt niin pellolla kuin kanalassakin. Tavanomaiseen en kuitenkaan enää palaisi, kertoo Huhtala.

LUOMUREHUT KESKITETTY KOTKAAN

Uusi aikakausi Kotkan tehtaalla alkoi vuonna 2012, kun Hankkija aloitti kotimaisen luomurehujen valmistuksen. Munivien kanojen rehujen valmistus aloitettiin vuonna 2015. Rehun valmistuksessa kunnioitetaan luomun periaatteita. Ensisijaisesti käytetään kotimaisia raaka-aineita, ja turvatakseen niiden saatavuuden Hankkija on vahvasti mukana kehittämässä luomukasvinviljelyä.

Tehtaalla ei käytetä GMO-raaka-aineita eikä eläinperäisiä raaka-aineita. Muniville kanoille tarvittava kalajauhotäydennys lisätään tiloilla erikseen. Tämä auttaa myös säätelemään ruokintaa entistä tarkemmin munintavaiheen ja omien viljojen mukaan.

Kotkan tehdas on joustava niin kuin luomutehtaan kuuluukin. Luomurehujen valmistus tapahtuu pääsääntöisesti kerran viikossa, mutta valmistusaikataulu ja -määrät suhteutetaan aina tilausten mukaan. Luomurehuja saa irtotoimituksena sekä suursäkkiin pakattuina. Ja niin kuin Huhtalat,rehun voi käydä vaikka itse hakemassa.



Teksti ja kuvat: Katri Ala-Kleemola ja Kirsi Niemelä. Kuvat: Katri Ala-Kleemola

 

Luomutuotantoon soveltuva kerroslattiakanala nousi Kauhavalle ennätystahtia. Rakennustyöt tehtiin tilalla omalla työvoimalla. Myöhemmin valmistuneeseen osaan linnut tulivat lokakuussa.

Tilan isäntä Hermanni Huhtala ja Hankkijan Timo Kaatikko pohdiskelevat vastavalmistuneissa pakkaamotiloissa syitä luomukanojen korkeampaan päiväsyöntiin.