Kustannuspaine jatkuu

Adriaan Smulders, Danish Agro

Muistat ehkä, että kirjoitin samasta aiheesta aiemmin keväällä. Miksi siis jälleen? Yksinkertaisesti sen vuoksi, että ilmiö jatkuu ja jotkut ovat jopa todenneet sen olevan mahdollisesti ”uusi normaali”.

Vastassamme ovat maailmanlaajuisesti merkittävästi korkeammat energiakustannukset sekä inflaatio. Minulle tämä merkitsee katseen kääntämistä liha- ja kananmunatuotantoketjun suuntaan. Kuluttajina olemme tottuneet pitkään käyttämään saman “pienen” rahasumman kananmunien ja siipikarjalihan ostamiseen, kun samanaikaisesti lähes kaikki muut kustannukset ovat nousseet.

Siipikarjasektori on pystynyt menestyksellisesti laajentamaan tilakokoa ja tehokkuutta. Markkinamurroksen myötä olemme uuden tilanteen edessä. Joissakin maissa kauppa- ja ruokasektori on alkanut myös huomata tämän. He ymmärtävät, että heidän tulee maksaa enemmän, jotta tuotanto- ja hankintaketjulla on mahdollisuudet selvitä ja olla kestävä myös tulevaisuudessa. Tämä on positiivinen signaali, mutta prosessi vaikuttaa olevan kovin hidas ja raskas. Kustannushintojen noustessa nopeasti haasteena on, että tuotteiden myyntihintojen nousu jää tästä selkeästi jälkeen. Painotamme sidosryhmillemme jatkuvasti nopean reagoinnin tärkeyttä.

Tästä nousee kysymys, mitkä ovat selviytymiskeinoja nykytilanteessa. Kananmunantuotannon osalta monet tuottajat Euroopassa keskittyvät kahteen avainkysymykseen:

- Tiedot kanaparvesta/-erästä: Aloita viimeistään nyt kanaerän tärkeimpien tekijöiden havainnointi ja tilastointi. Näitä ovat päivittäinen veden- ja rehunkulutus, munien paino ja määrä, kuolleisuus. Miksi? Tieto on voimaa: Jos jokin poikkeaa normaalista, voit aloittaa toimet tilanteen korjaamiseen heti. Onko kananmunien koko tavoitetasolla, syövätkö linnut liikaa tai liian vähän, onko veden ja rehun suhde oikea? Kun tiedät kananmunien painon ja määrän, pystyt laskemaan mm. päivittäisen kananmunamassan määrän. Se toimii indikaattorina lintujen päivittäiselle ravintoaineiden tarpeelle.

- Täsmäruokinta: Nyt kun rehujen hinnat ovat luultavasti kaksinkertaiset verrattuna 18 kk takaiseen, on tärkeämpää kuin koskaan tietää, kuinka monta grammaa rehua tarvitaan yhden munan tai munakilon tuottamiseen. Kun tiedät munanpainon, munintamäärän, rehunkulutuksen ja kuolleisuusprosentin verrattuina tavoitteisiin, pystyt myös tarkentamaan ruokintaa ja välttämään yli- ja aliruokinnan. Kaikella tällä on vaikutusta tuotantokustannukseen. Saat myös tietoa tueksi seuraavaan ruokintavaiheeseen siirtymiselle. Korkeatuottoisten parvien munintakausi jatkuu tuottavana pitkään, ja ensimmäisen munintarehun syöttöä onkin syytä jatkaa pidempään. Näin tuetaan munintakauden kokonaistuotantoa. Sama pätee myös vilja-tiivisteruokinnassa.

Haluamme auttaa sinua saamaan parhaan hyödyn ja tuottavuuden rehuistamme ja ruokintaratkaisuistamme. Ruokinta-asiantuntijamme ovat palveluksessasi ja suunnittelevat juuri sinun tilallesi sopivimman ja tuottavimman ruokinnan.


Adriaan Smulders
Danish Agro siipikarjajohtaja
Amsterdam, Hollanti