Vähä-Hakulan broilerit kasvavat ja voivat hyvin

Loimaalla Vähä-Hakulan tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2018. Sairaanhoitajan työ vaihtui kotitilan isännyyteen eikä päätöstä ole tarvinnut katua.

– Tuotamme broilereita HK-Scanin ketjuun, Minna Vähä-Hakula kertoo. Lintuja kasvatetaan kahdessa hallissa, yhteensä paikkoja on 75 000 broilerille.

– Tämä on äitini kotitila. Vanhempani ottivat vetovastuun vuonna 1986 ja 1990 rakennettiin ensimmäinen 15 000 linnun kasvattamo. Kasvinviljelytilasta tuli kotieläintila. Vuonna 2009 rakennettiin toinen, 60 000 linnun kasvattamo. Itse olen päätoiminen viljelijä ja puolisoni Sami on mukana tilan töissä päivätyönsä ohella. Perheeseemme kuuluu myös Rasmus, hän on vuoden vanha, kertoo Minna.

Tilan pelloilla kasvaa vehnää, ohraa ja kauraa 65 hehtaarin alalla. Vehnä käytetään omalla tilalla broilereiden ruokintaan.

– Ostoviljaa tarvitsemme vuosittain ja ostammekin sitä lähitiloilta. Viime kasvukaudella olimme siinä onnekkaassa asemassa, että tässä satoi juhannuksen tietämillä, Minna kertoo. Kasvustot saivat vettä sopivaan aikaan ja sato savimailta olikin kohtuullisen hyvä.

Viime syksynä osalle lohkoista kylvettiin pitkästä aikaa syysvehnää.

– Odotamme mielenkiinnolla, miten kasvusto talvehtii ja sato alkaa kehittyä.
Lannasta osa levitetään omille pelloille ja osa toimitetaan pitkäaikaiselle sopimustilalle.

Ruokinta suunnitellaan yhdessä.

Yhteistyön merkityksestä

Kevättalven aurinko sai Maria Keskitalon ja Minna Vähä-Hakulan siristämään silmiään.

Ruokinta suunnitellaan ja lintujen kasvua ja hyvinvointia seurataan yhdessä Hankkijan ruokinta-asiantuntija Maria Keskitalon kanssa. Vähä-Hakulassa on käytössä Filee-Broiler-sarja, joka toimii hyvin. Jutunteon aikaan untuvikot olivat neljän päivän ikäisiä ja niille tarjoiltiin Filee-Broiler Startti PP CC-rehua.

– Hankkijalla on myös uusi Minivilja-rehuohjelma, joka on suunniteltu helpottamaan viljapulaa tiloilla, mainitsee Maria Keskitalo. Rehuohjelmalla vehnän käyttöä voidaan vähentää niin, että vehnän hyvät ominaisuudet ruokinnassa säilyvät.

– Hankkijalaisia on aina ollut helppo lähestyä, Minna kertoo. On ehdottoman tärkeää, että yhteistyö on tiivistä, helppoa ja luonnikasta. Ratkaisut pyritään aina löytämään. Myös toimitusvarmuus on Hankkijalla viimeisen päälle, Minna mainitsee. Erityismaininnan saa autoilija Tuomo Luotonen, jonka täsmällisiin ja sujuviin kuljetuksiin voi luottaa.

Minnan serkun Mika Tuomolan tila sijaitsee lähellä Vähä-Hakulaa, ja tilat tekevät tiivistä yhteistyötä jo kolmannessa polvessa. Kaikki koneet ovat yhteisiä ja viljelytoimet tehdään yhteistyössä.

Myös Tuomolassa kasvatetaan broilereita. Tilojen välisen yhteistyön eduista Minna mainitsee ykkösasiana kustannustehokkuuden.

– Aikaikkuna peltotöissä on riittävä ja tunnemme kummankin tilan tarpeet. Meillä tämä toimii todella hyvin ja vertaistuen merkitys on iso, Minna kertoo. Myös Minnan vanhemmat auttavat tarvittaessa tilan töissä.


Neljän päivän ikäiset untuvikot ovat kotiutuneet hyvin.

Untuvikon on helppo syödä muru-olomuotoa.

Ympäristöystävällistä energiantuotantoa

Konehallin edustalle rakennettiin aurinkopaneelit 2,5 vuotta sitten. Aurinkopaneelit tuottavat tilan sähköntarpeesta kolmanneksen. Päärakennuksen katolla olevassa viirissä komeilee vuosiluku 1633. Historia ja nykyisyys ovat löytäneet toisensa.

– Tila on nyt meidän kokoinen ja haluan säilyttää sen perhetilana. Myös laajentamissuunnitelmia tehdään tulevaisuudessa tästä näkökulmasta. Päärakennus on rakennettu vuonna 1924. Kahden vuoden päästä juhlistamme äitini pappan rakentaman kodin 100-vuotista historiaa, Minna kertoo hymyillen.

Liittyvät tuotteet