Tiivisteruokinnasta täysrehuihin

Kiinnostus kanojen ruokkimiseen täysrehuilla on lisääntynyt valtavasti. Moni tiivisteruokkija on testannut täysrehuja ja ollut erittäin tyytyväinen niiden toimivuuteen ja ruokkimisen helppouteen.

Tiivisteruokinnassa kanoja ruokitaan valkuaistiivisteellä, joka sisältää paljon myös hivenaineita ja vitamiineja. Tiivistettä käytetään kanan ruokinnassa noin 20 prosenttia. Lisäksi käytetään viljoja, ruokintakalkkia ja kasviöljyä. Tilaseoksia on hyvin erilaisia. Kanan vanhetessa tiivisteen määrä rehuseoksessa vähenee ja kalkin määrä lisääntyy. Tiivisteruokinta sopii tiloille, joilla on paljon peltoa viljelyksessä ja jotka saavat hyvälaatuisen viljan tilalta.

Kiinnostus täysrehuja kohtaan on lisääntynyt tiloilla, joilla on käytössä tiivisteruokinta. Syynä ovat vaihtelevat kasvukaudet, joiden jälkeen kotoista viljaa on ollut vähemmän käytettävissä ja viljan hinta muualta ostettaessa on ollut korkeahko. Muita syitä vaihtamiseen on tiivisteruokinnan sekoitukseen menevä työaika. Täysrehut kiinnostavat myös koska rehunkulutus on täysrehuilla pienempi.

On hienoa, että tilatasolla on kiinnostusta puntaroida eri ruokintastrategioita, koska ruokinnan kannattavuuden osaa parhaiten laskea sen käyttäjä. Kumpi ruokintastrategia on kannattavampi, on tilakohtaista ja riippuu pääosin tilaviljan laadusta sekä viljan ja rehujen hinnoista.

Kanala

Tiiviste-Punaheltta Plus vaihtui Munitus-täysrehuihin

Kananmunantuottaja Juhani Helminen Huittisista osti Hankkijalta pitkään Tiiviste-Punaheltta Plus-rehua. Tilan kanamäärä tuplaantui uuden kanalan myötä loppuvuodesta 2020 ja samalla viljaa kului tuplavauhtia tiivisteruokinnassa. Alkuvuodesta 2021 Juhani päätti siirtää kanat täysrehuihin. Ajankohta olikin loistava, koska kanat olivat muninnan alussa, mutta eivät vielä huippumuninnassa. Tiiviste-viljaruokinta oli rakennettu hyväksi; rehuseoksessa oli sekä vehnää että kasviöljyä, jolloin rehuseoksen energiapitoisuus oli hyvällä tasolla ja valkuaisen suhde energiaan oli oikeaoppinen. Vilja-tiivisteruokinnasta täysrehuihin siirryttäessä muutos oli maltillinen. Täysrehuiksi valikoitui Hankkijan Munitus-sarja.

– Kanalassa en ole juurikaan huomannut muutosta kanojen käyttäytymisessä tai muninnassa ensimmäisen viikkojen aikana. Hyvin on mennyt, Juhani toteaa. Viereisellä sivulla Elias-poika seurailee hyvin kehittyneiden ja kauniiden kanojen elämää. Jatkossakin Juhanin kanalan tuotantotuloksia seurataan yhdessä.

Täysrehujen rehunkulutus pienempi kuin tiivisteruokinnan

Juhani Helminen, Hankkijan ruokinta-asiantuntija Kimmo Hakala ja siipikarjarehujen kehityspäällikkö Erja Koivunen ihailemassa uuden kanalan laiteratkaisuja.

Kokemus on osoittanut, että rehunkulutus on asettunut täysrehuilla maltillisemmalle tasolle, eivätkä tuotantotulokset ole huonontuneet tiivisteruokintaan verrattuna. Täysrehun rehunkulutus on noin viisi prosenttia pienempi kuin tilaseoksen. Täysrehuissa ravintoaineet ovat paremmassa tasapainossa keskenään. Kana ei kompensoi suuremmalla rehunsyönnillä minkään ravintoaineen vajausta. Kanojen ja kananmunien painoissa ei tiivisteruokinnalla ja täysrehuruokinnalla ole kovin paljon eroa. Sen sijaan munintaprosentissa on kokemusten mukaan usein iso ero. Huippumuninnassa tiivisteruokinnassa munintaprosentti on keskimäärin noin 94, kun täysrehuilla ruokittaessa huippumuninta voi yltää 98 prosenttiin asti. Munankuorenlaatu on ollut molemmilla ruokinnoilla hyvä.

Onnistuuko täysrehuista tiivisteruokintaan siirtyminen?

Vaihto onnistuu, mutta vaihtoa ei suositella ennen kuin muninta on alle 90 prosenttia. Jos erittäin hyvin munivalla kanalla siirrytään täysrehuista tiivisteruokintaan, on vaarana muninnan lasku. Mitä parempi munintaprosentti on, sitä radikaalimpi muutos voi olla. Pääasia on, että ruokintastrategiaa muutettaessa muutos edelliseen ei ole liian suuri. Näin rehut valittiin myös Helmisellä. Ruokinta-asiantuntijamme auttavat rehun valinnassa.

Liittyvät tuotteet