Emakoiden terveys perustuu ennaltaehkäisevään toimintaan

Mari Heinonen Sikaseminaarissa

Sikojen terveyden- ja sairaanhoidon professori Mari Heinonen esitteli marraskuisessa Hankkijan Sikaseminaarissa havaintoja emakoiden terveydenhuollosta.

Makera-rahoitteisessa kolmivuotisessa Emakoiden lääkinnät ja mikrobisto (Elämi) -hankkeessa Helsingin yliopiston tutkijat selvittävät emakoiden sairauksia ja annettuja antibioottihoitoja. Tavoitteena on selvittää Suomessa toteutettava emakoiden lääkehoitoprosessi, mihin sairauksiin tuottajat antavat antibiootteja, mitä antibiootteja käytetään ja mitkä asiat ovat yhteydessä lääkityksen määrään.

Tutkimusaineisto perustuu Sikavaan vuonna 2022 tehtyihin emakoiden lääkintämerkintöihin ja tilahaastatteluihin. Otannassa on 49 tilaa, joilla on vähintään sata emakkoa.

Vältä stressiä – jatkuva stressi altistaa sairauksille

Emakoiden terveyden edistäminen perustuu ennaltaehkäisevään toimintaan. Tartuntojen ehkäisy onnistuu riittävän hygienian, oikean ravinnon ja asiantuntevan hoidon avulla. Pitkälle jalostetulla nykyemakolla on edelleen tietyt samat sisäsyntyiset tarpeet kuin luonnossa elävällä villisialla. Näiden käyttäytymistarpeiden toteutukseen ohjataan mm. vapaaporsituksessa ja eläinten hyvinvointisäädöksillä.

Mari Heinonen herättelikin kuulijoita aika-ajoin miettimään, mitkä emakon käyttäytymis- ym. tarpeet eivät sikalassani täyty ja miten voisin vähentää emakoiden kokemaa stressiä omassa sikalassani.

Sikojen stressiä voidaan pienentää esim. antamalla porsivalle emakolle riittävästi pesäntekomateriaalia, antamalla kaikenikäisille sioille riittävästi tonkimismateriaalia, välttämällä imevien porsaiden siirtelyä emakolta toiselle ja antamalla riittävästi väistämistilaa ryhmäkasvatuksessa.

Emakko imettää porsaita
Emakoiden terveyden edistäminen perustuu ennaltaehkäisevään toimintaan. Mari Heinonen pureutui tähän omassa seminaariesityksessään.

Vastuullista sopimukseen perustuvaa toimintaa

Emakoiden terveydenhuolto suomalaisilla sikatiloilla pohjautuu eläinlääkärin ja tuottajan tekemään terveydenhuoltosopimukseen. Terveydenhuollon yhtenä tarkoituksena on estää tappioita tuottavien tautien leviäminen. Suomessa on hyvin vähän tarttuvia sairauksia, joista useimpia vastaan on kehitetty tehokkaat rokotusohjelmat. Myös sikalan hyvä tautisuojaus on tarpeen pidettäessä tarttuvat taudit sikalan ulkopuolella.

Suomessa emakoiden sairaudet ovat pääasiassa ns. ei-tartunnallisia, kuten maitokuume, jalkaviat, valuttelut ja syömättömyys. Näiden esiintymiseen voidaan melko pitkälti vaikuttaa hallitsemalla olosuhteita, ruokintaa, stressiä ja hoitoa.

Mari Heinonen kiitteli niitä tuottajia, jotka vastuuntuntoisesti toteuttavat terveydenhuoltosopimukseen kirjattuja ohjeita. Mikrobilääkkeiden käyttö vaikuttaa tilan bakteerien resistenssitilanteeseen ja yksilöiden suolistomikrobistoon. Aina kun saadaan vähennettyä tilalla sikojen mikrobilääkkeiden käyttötarvetta, samalla pienennetään antibioottiresistenssin syntymisen riskiä.

Tarkka sairauden määritys edistää oikeaa hoitopäätöstä

Hankkeessa tehtyjen havaintojen mukaan emakoita lääkitään antibiooteilla eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi. Seuraavaksi eniten emakoita lääkitään lisääntymiseen ja virtsaelimiin liittyvien sairauksien sekä utaresairauksien vuoksi. Suomessa hoidetut bakteerit ovat suurimmaksi osaksi herkkiä penisilliinille. Laajakirjoisempia valmisteita ei ole juurikaan käytetty, siihen Suomessa on hyvin vähän tarvetta.
Mari Heinonen korosti, että sairauden määritys on tärkeä osa lääkityspäätöstä, antibioottia tulee käyttää vain bakteeritulehdusten hoitoon. Tulehduksen oireet ovat punoitus, turvotus, kuumotus, kipu ja toimintahäiriö. Tulehduksen määrityksessä tehokas keino on kuumeen mittaus. Emakon peräsuolilämpötila tulee aina mitata ennen kuin tekee päätöksen antibioottihoidon aloittamisesta.

On hyvä huomioida, että emakon peräsuolilämpötila vaihtelee tuotantovaiheen mukaan: normaali lämpö on tiineysaikana 38,7 °C, porsiessa 38,7–40,0 °C, 24 tunnin kuluttua porsimisesta 40,0 °C ja imetysaikana 39,3 °C.

Hyödynnä lihantarkastusraportit

Lopuksi Mari Heinonen vinkkasi, että myös emakoiden teurastuloksia voisi enemmän hyödyntää terveydenhuollossa. Pitkällä tähtäimellä tehdyt oikeasuuntaiset ohjaavat toimenpiteet tuotantoemakoiden terveydenhuollossa mahdollistavat myös poistoemakoiden käytön elintarviketeollisuuden raaka-aineena.

Emakoiden terveyden edistäminen perustuu ennaltaehkäisevään toimintaan. Mari Heinonen pureutui tähän omassa seminaariesityksessään.

Teksti: Satu Valkama, Hankkija Oy
Kuva: Eija Jaakola-Nummelin, Hankkija Oy