Ruoansulatusta tehostava liemirehu

Useat liemirehun laatuun keskittyneet tutkijaryhmät ovat päätyneet toisistaan riippumatta suosittelemaan sikojen ruokinnassa runsaasti maitohappoa ja maitohappobakteereita sisältävää liemirehua. Tutkijoiden mukaan liemirehussa tulisi olla 1.000.000.000 kpl maitohappobakteereita per millilitra sekä maitohappoa 13,6 grammaa per litra, jotta seuraavat hyödyt voitaisiin saavuttaa:

  • Lisääntynyt rehun syönti ja päiväkasvu.
  • Tehostunut rehuhyötysuhde.
  • Vieroituksen jälkeisen syönnin nopea aloittaminen.
  • Vatsalaukun pH:n ollessa korkeasta maitohappopitoisuudesta johtuen tavanomaista alemmalla tasolla se estää siten muun muassa ripulointia.
  • Haimanesteen runsaampi erittyminen ohutsuoleen tehostaa ravinteiden imeytymistä.
  • Vieroitettujen porsaiden suolinukan on todettu olevan rakenteeltaan pidempää ja muodoltaan ravinteiden imeytymistä tehostavaa.
  • Ternimaidon ja vasta-aineiden pitoisuudet nousevat.

Suomalaisten sikaloiden analysoiduissa liemirehuissa on maitohappobakteerien lukumäärä keskimäärin 100.000.000 kappaletta per millilitra eli kymmenesosa yllä mainitusta tavoitearvosta. Maitohaponkin pitoisuus on vain noin 5 g per litra liemirehua, kun sen pitäisi olla yli 13 grammaa. Miksi on näin? Suomalainen tapa säätää liemirehun pH muurahaishapolla välille 4,0 -4,5 pysäyttää liemirehun sisältämien maitohappobakteerien kasvun sekä samalla niiden erittämän maitohapon tuoton. Tämän seurausta on liemirehu, jossa sekä maitohappobakteerien että maitohapon pitoisuudet jäävät riittämättömiksi.

Mikäli vaihtoehtoisesti liemirehun happamuus säädettäisiin muurahaishapon sijasta maitohapolla (esimerkiksi LAKTA-hapolla) alueelle 4,5 -5, rehun sisältämät maitohappobakteerit kykenisivät monistumaan ja samalla jatkamaan maitohapon tuottoa. Liemirehun pH:n näin vähitellen laskiessa maitohappobakteerien aktiivisuus hidastuu ja maitohapon tuotto vähenee, kunnes se käytännössä pysähtyy happamuuden laskettua alle 4,5.

Lopputuloksena saadaan liemirehu, jonka pH on alle 4,5, mutta se sisältää runsaasti ”itse” tuotettuja maitohappobakteereita sekä näiden erittämää maitohappoa, jota täydentää pH:n säädössä käytetty maitohappo.

Näin toimien on mahdollista päästä lähemmäksi tutkijoiden hyvälle liemirehulle asettamia vaatimuksia ja sitä kautta saavuttaa hyötyjä eläinten kasvun ja terveyden osalta.

 

Teksti: Jaakko Laine, Finlactic Oy